Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 04:12
2,50 %
46.399,45
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 26.02
-2,65 %
1.411,93
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Kraljeva vrnitev

Alta Skladi, 19.06.2011 | Peter Jenčič
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

V osnovni šoli smo se pri matematiki učili, da sta za natančno določitev premice potrebni dve točki. Podobno kot pri osnovnošolski geometriji, je dogajanje na svetovnih delniških trgih v preteklih tednih določeno z dvema točkama.

 

Prva točka je dogajanje v Evropi, kjer vsak dan prinese kakšno novo neznanko glede razrešitve krize prezadolženih držav. Zdi se, da voditelji evropskih držav še niso slišali pregovora »čas je denar«. Pomanjkanje politične odločnosti, da se monetarna zveza nadgradi s fiskalno unijo in pa čedalje večji odpor evropskih prebivalcev do solidarnosti, ki je trenutno dojeta kot zategovanje pasu doma in reševanje lagodno živečih »Zorb«, predstavljata oviro pred trajnejšo rešitvijo krize.

 

Druga točka pa je napovedan zaključek nekonvencionalnega delovanja ameriške centralne banke in vprašanja v stilu - kaj bo po QE2? Ali bo FED umaknil likvidnost, bo ohranil velikost (pre-napihnjene) bilance ali se bo ob prvi priložnosti, v stilu Gospodarja prstanov, lotil trilogije? Kakšen vpliv bodo imele najrazličnejše možnosti na poteze tržnih udeležencev, na likvidnost, posamezne naložbene razrede in na ključne gospodarske agregate? Neznank je veliko, avtor prispevka največjo verjetnost pripisujem tretji možnosti, torej Kraljevi vrnitvi.

 

Svetovno dogajanje je imelo na azijske trge negativen učinek. Zmanjšanje pohlepa oz. pripravljenosti tvegati je privedlo do padcev tečajev v Aziji. V tabeli 1 prikazujem donos izbranih indeksov od začetka leta do 2.6. v lokalnih valutah in v evrih.

 

Tabela 1: Donos izbranih azijskih indeksov od začetka leta


Vir: Bloomberg, 2.6.2011.

 

Vidimo lahko, da so v letošnjem letu najslabše odrezali japonski indeks Nikkei, kitajski lokalni indeks in indijski indeks. V nadaljevanju bom na kratko opisal glavne dogodke v vseh treh državah.

 

Dogajanje v Indiji v maju je bilo še naprej zaznamovano s skrbmi glede inflacije. Indeks Sensex je mesec zaključil približno 3 odstotke v rdečem. Indijska centralna banka je v začetku meseca nekoliko presenetila tržne udeležence, saj je z zvišanjem obeh ključnih obrestnih mer za 50 bazičnih točk delovala bolj restriktivno od pričakovanj. Obenem je napovedala, da bo za znižanje inflacije žrtvovala tudi nekaj gospodarske rasti. Trenutni problem v Indiji in razlog, da je indeks letos izgubil že več kot 15 odstotkov vrednosti, je negotovost glede ključnih gospodarskih agregatov.

 

Indijska centralna banka je v Aziji med najbolj odločnimi v boju proti inflaciji


Indijska centralna banka je med najbolj restriktivnimi v Aziji, kljub temu pa inflacija na ravni vhodnih cen ostaja trdoglavo visoko. Razlog, da je Reserve bank of India tako restriktivna tiči ravno v dejstvu, da centralna banka spremlja vhodne cene (WPI), ki še naprej nakazujejo na krepitev cen. Na drugi strani pa se moment cen že znižuje, prenos inflacijskih pritiskov do končnih kupcev pa je manjši. Restriktivno delovanje centralne banke se že kaže v poslovanju indijskih podjetij, predvsem na maržah iz poslovanja. Objavljeni poslovni rezultati indijskih podjetij so v povprečju nekoliko razočarali investitorje.

 

 

Težavo za vlagatelje predstavljajo tudi razčiščevanja s preteklimi podkupovalnimi škandali in boj s korupcijo, ki vladajoči strani zmanjšuje popularnost in onemogoča nadaljevanje z reformami. Slabše izvrševanje začrtanega se najbolj kaže na infrastrukturnih projektih. Število gradbenih projektov v prvi fazi je do konca marca poraslo 25 %, kar predstavlja znižanje iz 40 %, kolikor je znašala rast novih projektov v predhodnem obdobju. Vrednost novih projektov se je znižala iz 6,2 trilijona rupij na zgolj 2,5 trilijona. Poslovanje gradbenih podjetij na strani prihodkov je trenutno še vedno relativno dobro, a imajo predvsem manjša podjetja probleme s pridobivanjem novih poslov.

 

Kitajska centralna banka je v zadnje pol leta pogosto posegla po tem instrumentu denarne politike


Kitajska se je po pisanju Reutersa kot Herakel odločila za čiščenje Avgijevega hleva slabih kreditov lokalnih vlad. Centralna vlada bo skupaj z velikimi državnimi bankami prevzela med dvema in tremi trilijoni juanov posojil (med 213 in 320 milijardami evrov). S to potezo bo na državno entiteto in velike banke prenesla del slabih posojil, obenem pa lokalnim oblastem dopustila izdajanje obveznic. S tem bo financiranje lokalnih oblasti postalo bolj pregledno in bo (verjetno) vsaj nekoliko zmanjšalo korupcijo, ki je bila na lokalni ravni najbolj razpasena. Med bankami je največ kreditov posebnim entitetam (SPV - special purpose vehicles) lokalnih oblasti namenila China Minsheng Bank (okoli 20 %), velike štiri banke (ABC, BOC, ICBC in CCB) pa so SPVjem namenile manj kot 10 odstotkov kreditov. V primeru, da bi obseg slabih posojil, ki so bila dana lokalnim oblastem znašal 20 %, bi to celotnemu bančnemu sektorju zradiralo 3,4 odstotke kapitala, kar po mnenju lokalnih analitikov ne predstavlja velikega problema za bančni sektor.

 

 

Nevarnost slabih posojil in nepregledno in neučinkovito trošenje (zastonj) denarja je bila ena glavnih sistemskih nevarnosti in po mojem mnenju tudi eden glavnih razlogov, da kitajska centralna banka (PBoC) v borbi proti inflaciji ni pogosteje posegala po instrumentu obrestnih mer. Spomnim naj, da je PBoC zadnji dve leti zelo agresivno zviševala stopnjo obveznih rezerv za banke (za velike banke trenutno znaša 21 %), omejevala velikost odobrenih kreditov in nedavno tudi preprečila zabilančno financiranje. Pri slednjem je bilo v zadnjih mesecih medijsko najbolj izpostavljeno financiranje z bakrom. Podjetja, ki za poslovanje bakra sploh ne potrebujejo, so s pomočjo akreditivov (ang. letter of credit) začela kopičiti zaloge bakra. Strošek akreditiva je za 90 dni znašal 30 bazičnih točk, v kolikor so podjetja plačilo podaljšala na 180 dni, pa se je strošek povečal na 70 bazičnih točk. Z odprtjem pozicije so se podjetja izpostavila obveznosti v dolarjih, baker pa so lahko takoj prodala v renminbijih.

Zaradi »enosmerne stave«, da se bo renminbi proti dolarju krepil, je bil tak način financiranja do intervencije PBoC zelo popularen. Tako popularen, da je vplival na cene bakra na svetovnih borzah. Po tem, ko je PBoC prekinila financiranje podjetij s pomočjo bakra, so iznajdljivi Kitajci za financiranje uporabili sojo, pričakujemo pa lahko še kakšno inovacijo iz Kitajske.

 

 

Azijske valute so proti dolarju vztrajno krepijo. Pričakovati gre nadaljevanje takega trenda.

 

Pred časom sem za japonske politične razmere dejal, da se premieri menjavajo hitreje kot letni časi. Aktualno dogajanje v japonskem političnem prostoru pritrjujejo cinični izjavi. Drugega junija je japonski premier Naoto Kan prestal glasovanje o nezaupnici, ki so ga vložili opozicijski politiki in nekateri člani stranke, kateri pripada Kan. Politična nesoglasja med strankami in tudi v vladajoči DPJ premierju onemogočajo sprejetje reform, tudi krvavo potrebno zvišanje davka na potrošnjo. Naoto Kan je pred glasovanjem dejal, da bo po končani obnovi odstopil, a to ne bo rešitev japonskih težav. Na žalost se uresničuje scenarij, da Japonska naravne tragedije ne bo izkoristila za poenotenje glede ključnih ekonomskih ciljev. Tudi v delovanju japonske centralne banke je videti diametralno nasprotna stališča. Centralna banka se do sedaj še ni odločila za bolj ohlapno monetarno politiko, ki bi privedla do za izvoznike blagodejne depreciacije jena. Kljub vsemu pa je na japonskem trgu moč najti podjetja, ki so izredno poceni in so obenem tudi izjemno tehnološko napredna. Za sklad, ki investira na to področje sem nedavno kupil delnice podjetja Keyence, ki proizvaja senzorje za avtomatizacijo.

 

Naročite se na brezplačno svetovanje tako, da izpolnete spodnji obrazec in si rezervirate termin!

 

Za strokovni posvet v povezavi z vašimi investicijskimi odločitvami ali z ustreznostjo vašega naložbenega portfelja, nas lahko vsak delovni dan, od 9. do 17. ure, pokličete na telefonsko številko 059/090-220 ali pa izpolnite spodnji obrazec in si rezervirajte termin za brezplačno svetovanje!
Ime:
Priimek:
Tel.: / GSM:
Email:
Področje zanimanja:

Naložbe v vzajemne sklade
Potrebujem nasvet za naložbo v sklad
Zanima me več informacij o skladih


Zavarovanja
Želim rezervirati termin za 30-min svetovanje brez obveznosti
Zanimam se za zavarovanje podjetja
Zanimam se za avtomobilsko zavarovanje
Zanimam se za zavarovanje nepremičnine (hiša, stanovanje, vikend)
Zanimam se za turistično zavarovanje
Zanimam se za dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Zanimam se za življenjsko zavarovanje
Zanimam se za nezgodno zavarovanje
Zanimam se za zavarovanje pravne zaščite
Potrebujem pomoč ob škodnem dogodku
Drugo

Vprašanje:
Potrebujem osebni posvet (vpišite dan in uro):
Prosimo, vpišite rezultat (*)    :
OPOMBA: Vaše vprašanje ali naročilo za osebno svetovanje bo posredovano družbi i-zavarovanje d.o.o. Več informacij o sodelovanju med družbama Denarnisupermarket in i-zavarovanje d.o.o. si lahko preberete tukaj. Vprašanja ali naročila za osebno svetovanje vas v nobenem primeru ne zavezujejo k nakupu finančnih proizvodov ali storitev in so obravnavani v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.
(*) Prosimo označite, da se strinjate, da se naročilo skupaj z osebnimi podatki, ki ste jih vnesli, posredujejo družbi i-zavarovanje d. o. o.

Po internetu se sprehaja ogromno robotkov, ki avtomatsko izpolnjujejo takšne in podobne spletne obrazce, ter ponujajo viagro, ogromne zaslužke in podobno. Preprečevanju le tega, je namenjen zadnji izračun.
 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>