Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 10:34
4,98 %
54.201,69
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 09:35
1,83 %
1.474,00
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Znižana stopnja brezposelnosti v ZDA in stanje na nemških kapitalskih trgih

KD Skladi, 09.03.2012 | Mag. Luka Flere, CFA, direktor naložbenega sektorja
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Val 202, finančne krivulje, 7. marec 2012. Komentira: Luka Flere, pomočnik direktorja naložbenega sektorja v KD Skladih.

Kakšno je trenutno stanje na kapitalskih trgu? Torej, če pogledamo številke, krivulje, grafe in zaslužke?

 

Ja, če mogoče začnem s kratkim komentarjem dogajanja na kapitalskih trgih. Že v torek so delniški trgi močno padli, tako da so evropski delniški indeksi zaključili trgovanja več kot tri odstotke v minusu. V ponedeljek je naš sogovornik v tej vaši rubriki govoril o lepem rekordu ameriškega indeksa S&P, ki letos dnevno ni padel več kot en odstotek. Vendar na žalost na padec ni bilo potrebno dolgo čakati, saj je ravno včeraj ta osrednji ameriški indeks padel za 1,5 odstotka. Danes pa, za razliko od včerajšnjih padcev, delnice na evropskih trgih zmerno rastejo in so indeksi okoli pol odstotka v plusu.

 

Mi pa vse pogosteje, oziroma radi gledamo proti Nemčiji. Od nje so slovenski uspehi precej odvisni in zadnje čase se nimamo ravno kaj za hvaliti. Najnovejši podatki o industrijskih naročilih v Nemčiji so presenetljivi, vendar na žalost v negativni smeri. Drugačnim pričakovanjem navkljub, so torej padla. Kako zelo nas mora skrbeti in kako zelo resno je?

 

Ja, danes je bil objavljen podatek o nemških industrijskih naročilih, ki so januarja v primerjavi z decembrom nepričakovano padla, in sicer padec je znašal 2,7 odstotka, medtem ko so analitiki pričakovali 0,6 odstotno rast. Raven teh naročil je nekje na nivoju iz sredine leta 2010 in kar več kot tri odstotke pod povprečjem zadnjega četrtletja lanskega leta. Padec gre predvsem na račun nižjega izvoznega povpraševanja, saj so nova naročila iz držav izven evro območja padla za 8,6 odstotkov, medtem ko so domača, torej nemška naročila, celo porasla za slab odstotek.

Vendar potrebno se je zavedati, da podatki o mesečnih naročilih zelo nihajo, saj so odvisni od velikih skupinskih naročil, ki pa so bila ta mesec močno pod povprečjem zadnjih mesecev. Torej ta podatek gotovo ni dober in kaže na to, da bo rast industrijske proizvodnje v prvem četrtletju umirjena. To bo seveda vplivalo na nizko rast BDP-ja v Nemčiji, za katero pa se napovedi gibljejo okoli 0,6 odstotka. Evropska komisija sicer za letos napoveduje 0,3-odstotno znižanje BDP-ja za države evro območja, k čemur naj bi največ prispeval 1,3-odstoten padec BDP-ja v Italiji in okoli en odstoten padec v Španiji. Mogoče še en podatek, danes je bil objavljen podatek o industrijski proizvodnji v Španiji, ki je januarja padla že peti zaporedni mesec in se je na medletni ravni zvišala za 4,2 odstotka.

 

Kakšno pa je stanje na trgu dela v Združenih državah? V začetku leta so bile pozitivne novice, saj se je po skoraj treh letih prvič znižala stopnja brezposelnosti in s tem spodbudila upanje. Kako pa je danes, se to upanje nadaljuje?

 

Ja, res je, kaže se neka bolj optimistična slika. Danes so objavili nove podatke o zaposlenosti, ki še naprej kažejo na to, da trg delovne sile v ZDA kaže znake okrevanja. Ti podatki govorijo o tem, da so ameriška podjetja v februarju zaposlila novih 216 tisoč ljudi, kar je več kot januarja (zaposlili so 173 tisoč ljudi) in skladno s pričakovanji. Ta podatek pa je šele neka priprava na težko pričakovani in tudi široko analizirani vladni podatek o stanju na trgu delu, ki bo objavljen v petek.

 

In ti podatki bodo zagotovo zanimivi tudi za kandidate, ki se podajajo v predsedniško tekmo v Ameriki. Luka Flere iz KD Skladov, hvala lepa za današnji finančni komentar. Srečno.

 

Hvala.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>