Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 22:06
-0,06 %
9.217,44
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 10.07
0,91 %
1.245,65
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Četrto četrtletje 2012: Naložbeni komentar

Triglav Skladi, 10.10.2012 | dr. Samo Javornik, član uprave
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Svetovno gospodarstvo

 

Trenutno stanje v svetovni ekonomiji bi lahko opisali z izrekom: ko pride plima, dvigne vse čolne! Ne glede na to, da so vodilni ekonomski indikatorji organizacije OECD še vedno na dokaj nizkih ravneh ter da se nadaljuje upočasnjevanje gospodarske rasti na Kitajskem in v državah t. i. rastočih trgov, so masovne denarne intervencije centralnih bank kratkoročno pozitivno vplivale na finančne trge. Ocenjujemo, da bo njihov vpliv na makroekonomske indikatorje viden še v naslednjih 3 do 6 mesecih. Trenutni razkorak med makro ekonomskim stanjem svetovnega gospodarstva in kapitalskih trgov spada med največje razkorake, ki smo jim bili priča v zadnjih dvajsetih letih. Do konca letošnjega leta je pred nami še nekaj »zgodovinskih« dogodkov, ki bodo pomembno vplivali na dogajanja na kapitalskih trgih: ponovno bo potrebno rešiti Grčijo, izvoliti predsednika ZDA, umestiti (vsaj) Španijo med prosilce denarne pomoči ter hkrati rešiti težavo »fiskalnega prepada«, ki grozi gospodarski rasti ZDA v letu 2013. To so lahko za investitorje pomembni dejavniki tveganja, t. i. »črni labodi«, ki pa smo jih v zadnjem letu že kar nekako vajeni. Predpostavimo, da bo način reševanja nakopičenih finančnih dilem tudi v zadnjem kvartalu letošnjega leta potekal na način, kot smo ga bili deležni v prvih devetih mesecih letošnjega leta. Kam torej kratkoročno investirati v teh nenavadnih časih?

 

Razporeditev naložb

 

Pod vplivom spodbujevalnih ukrepov pričakujemo, da bo na trgu za krajši čas še ostalo pozitivno ozračje. V takih okoliščinah je začasno smiselno ohraniti raven bolj tveganih naložb (delnice). Vlagateljem, ki so bolj naklonjeni k tveganju, tako priporočamo kratkoročno večjo izpostavljenost do delniških naložb in bolj tveganih obvezniških naložb. Informacija, ki nam v tem trenutku manjka je, ali bo dejansko prišlo do transformacije finančnih intervencij in spodbud v gospodarsko rast. Če teh dokazov v bližnji prihodnosti ne bo, bi to lahko že v naslednjem letu močno spremenilo naša pričakovanja.

 

Zanimivi tržni segmenti:

  • delnice z višjo stopnjo nihajnosti (ciklični sektorji, predvsem surovine), saj ima likvidnostni pritisk s strani centralnih bank na njih pogosto pozitivne učinke,
  • delnice podjetij z večjo tržno kapitalizacijo (»large cap«), stabilnim poslovanjem in globalnimi, uveljavljenimi blagovnimi znamkami,
  • obveznice rastočih držav ter podjetniške obveznice.

 

Ključne priložnosti

 

Pozitivno ekonomsko sliko še vedno izkazuje podjetniški sektor, a pred nami je sezona objav poslovnih rezultatov, ki lahko precej spremeni sedanjo podobo. Kot smo omenili, so septembra najavljeni spodbujevalni ukrepi ključnih centralnih bank in gospodarstev (evropsko, ameriško, japonsko in kitajsko) nekoliko omilili sistemska tveganja in dali začasen pozitiven zagon delniškim trgom. Globalni delniški trgi rastejo že od konca julija, kar nakazuje, da so ukrepi že vsaj deloma vključeni v cene delnic. To omejuje potencial za rast na delniških trgih v zadnjem letošnjem četrtletju, a po drugi strani omejuje tudi možnosti za večje negativne korekcije. Kljub temu opozarjamo, da velja za investitorje, ki niso naklonjeni tveganju, določena mera previdnosti. Novi zastoji v razreševanju evropske dolžniške krize lahko ponovno zanihajo kapitalske trge (predvsem periferno Evropo). ZDA pa se bodo z večjimi izzivi soočile po volitvah novembra letos, ko bo spet potrebno dvigniti zgornjo mejo zadolževanja. Rastoči trgi bi lahko na ta račun pridobivali v primerjavi z razvitimi. Svet, ki ga živimo danes, je čisto drugačen od sveta, ki smo si ga zamišljali dobro leto nazaj. In to lahko še traja. Več o tem v enem izmed naših naslednjih Naložbenih komentarjev.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>