Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 18:24
2,53 %
49.934,21
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 15:51
-0,65 %
1.445,91
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Potencial podcenjenega zemeljskega plina

NFD, 21.09.2010 | Dušan Povalej
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

V sedanjih razmerah krhkega in precej upočasnjenega globalnega gospodarskega okrevanja in posledičnem nastanku nekaterih novih tržnih »balonov« (npr. cen zlata, obveznic, ipd…) se razumen vlagatelj sprašuje ali na trgu trenutno obstaja kakšna podcenjena pa vendar dolgoročno donosna naložba. Za eno takih bi trenutno lahko prav zagotovo označili zemeljski plin. Le ta se je, zaradi številnih novih vrtin z nekonvencionalno tehnologijo pridobivanja zemeljskega plina na območjih ZDA in Kanade bogatih s »plinskimi« skrilavci, še izdatneje pocenil, kot bi se le na podlagi znižanega povpraševanja zaradi gospodarske krize. Trenutno se namreč cena zemeljskega plina giblje pod 4 USD za milijon Btu (British thermal units) kar je manj kot tretjina cene iz rekordnega obdobja sredi leta 2008, ko je cena zemeljskega plina znašala 13,6 USD za milijon Btu.

 

Kljub tej, na prvi pogled negativni novici, pa se dobra plat nove tehnologije vlagatelju pokaže v podatku, da le ta omogoča rentabilno pridobivanje zemeljskega plina iz skrilavcev tudi v obdobjih nizke oz. nižje cene, kot je npr. trenutno obdobje. Če k temu dodamo, da se ocena proizvajalcev o povprečni »mejni« ceni plina za zagotavljanje količine proizvodnje, ki bo zadostila povpraševanju v prihodnji letih s ponovno »normalno« gospodarsko aktivnostjo, giblje okoli 7 USD za milijon Btu, potem lahko vidimo njegov visoki cenovni potencial. Če namreč preračunamo napovedano povprečno ceno zemeljskega plina v prihodnjih letih v energetsko ekvivalentno količino nafte, bi to pomenilo ceno sodčka nafte okoli 42 USD, kar pomeni več kot 40 % cenejši energent glede na trenutno raven cen nafte (74 USD) oz. 75 % potencial rasti glede na sedanjo raven cene zemeljskega plina.

 

Tako močan porast pričakovane povprečne cene zemeljskega plina v prihodnjih letih analitiki utemeljujejo z vse močnejšim uveljavljanjem zemeljskega plina (poleg jedrske energije) kot t.i. »premostitvenim« energentom (»bridge fuel«), saj izpolnjuje vse trenutno prioritetne kriterije, kot so znižanje škodljivih emisij CO2, ekonomičnost, energetsko neodvisnost ter možnost hitre implementacije.

 

Zemeljski plin tako v ZDA že postaja prva izbira pri načrtovanju goriva novih termoelektrarn. Poleg termoelektrarn naj bi se povpraševanje po zemeljskem plinu v ZDA povečalo tudi iz naslova uporabe tega goriva za transportne potrebe, saj Obamina administracija predvideva občutne davčne olajšave in vzpodbude za vozila s pogonom na zemeljski plin, poleg tega pa si je zastavila cilj, da bo do konca leta 2014 v svoj vozni park opremila s polovico vozil s pogonom na zemeljski plin. Ameriška družba ExxonMobil tako ocenjuje, da bo svetovna poraba plina v obdobju od 2005 do 2030 porasla za 55 %.

 

Iz navedenega so vsekakor jasno razvidni veliki potenciali zemeljskega plina v prihodnjem desetletju, zato ni presenetljiva »selitev« oz. širitev največjih svetovnih naftnih družb (pa tudi družb iz razvijajočih trgov) s prevzemi ali oblikovanji skupnih družb s podjetji, ki imajo v lasti oz. zakupu največje površine na območjih v ZDA bogatih s »plinskimi« skrilavci kot sta Haynesville Shale v Louisiani in Marcellus Shale na območju Appalachia. Tako je npr. območje Marcellus Shale eno izmed potencialno najbogatejših območij z tovrstnimi skrilavci, saj naj bi vsebovalo kar 489 bilijonov kubičnih metrov plina, kar bi v celoti pokrilo 20 letno porabo plina v ZDA. Hkrati pa je mejna cena rentabilnosti pridobivanja plina na temu območju tudi ena najnižjih med ameriškimi plinskimi območji. Točka »preloma« naj bi bila že pri tržni ceni zemeljskega plina 3,2 USD za milijon Btu kar je 17 % nižje od trenutno, že tako nizke cene zemeljskega plina.

 

Objavljeno v Delo Posel in denar, 14. september 2010

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>