Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 03:26
0,54 %
49.396,91
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 01.03
2,20 %
1.443,02
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Prevzemni val v farmaciji se nadaljuje

Triglav Skladi, 28.04.2014 | Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

V farmacevtski industriji smo poleg prevzemnih strategij že dalj časa priča tudi strategiji osredotočanja na segmente ključnih izdelkov. Tako velika podjetja odprodajajo neključne in manj donosne divizije, v katerih niso tržni voditelji, in se vse bolj osredotočajo na svojo osnovno dejavnost, manjša podjetja pa z nakupi teh poizkušajo povečati obseg poslovanja in si na ta način zagotoviti samostojnost. Začetek tega procesa je bil v prvih mesecih leta 2011, ko je največje svetovno farmacevtsko podjetje Pfizer objavilo prestrukturiranje svojega izdelčnega portfelja ter na podlagi tega odprodajo najprej veterinarske ter nato še prehrambene divizije. Nekaj takšnih kapitalskih povezav in prestrukturiranj smo videli tudi ta teden, z vidika velikosti objavljenih prevzemov oziroma oddelitev pa lahko teden označimo celo najuspešnejši od leta 2009. Teden je najprej začel trojček Novartis - GlaxoSmithKline - Eli Lilly z dogovorom na podlagi katerega bo Novartis za 16 milijard dolarjev prevzel divizijo onkoloških zdravil od GlaxoSmithKline, njemu prodal svojo divizijo cepiv za 7,1 milijard dolarjev, za 5,4 milijarde dolarjev pa družbi Eli Lilly prodal divizijo veterinarskih zdravil. Prevzemna aktivnosti nadaljuje tudi podjetje Valeant Pharmaceuticals, ki je objavilo prevzem podjetja Allergan, širši javnosti bolj znano po proizvodnji Botoksa, zdravila za odpravljanje gub. Velikost transakcije je ocenjena na 45,7 mrd USD, z njo pa Valeant vse bolj uresničuje svoj strateški cilj postati peto največje farmacevtsko podjetje. Borzne tečaje v sektorju so dodatno razplamtele tudi prevzemne špekulacije. Najprej je odjeknila informacija o prevzemu podjetja AstraZeneca s strani Pfizer-ja. Podjetje je zanimivo predvsem zaradi obetajočega spleta onkoloških izdelkov v razvoju. Na krilih prevzemnih špekulacij se je močno povečala tudi vrednost delnic Shire, ki se omenja kot primerna nadomestna tarča za Pfizer v primeru neuspelega prevzema AstraZenece. Vsekakor se bo proces konsolidacije podjetij v dejavnosti nadaljeval tudi v prihodnje, največjih koristi v tem procesu pa bodo deležni investitorji v mala in srednje velika podjetja.

 

Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladovGašper Dovč je specialist ekonomije. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na isti fakulteti je nadaljeval z izobraževanjem na podiplomskem specialističnem programu, smer Računovodstvo, revizija in davčno svetovanje. Trenutno končuje izobraževanje za pridobitev naziva pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij pri Slovenskem inštitutu za revizijo.

Prve delovne izkušnje je pridobival v večjem slovenskem podjetju za poslovno svetovanje, kjer je njegovo delovno področje obsegalo predvsem ocenjevanje vrednosti podjetij, svetovanje v postopkih prevzemov in združitev, sodelovanje v projektih prestrukturiranja podjetij, priprave strateških in poslovnih načrtov ter celovitih analiz podjetij in gospodarskih panog. V družbi Triglav Skladi je zaposlen od leta 2006 in upravlja vzajemne sklade TRIGLAV SVETOVNI RAZVITI TRGI, TRIGLAV RENTA, TRIGLAV ZDRAVJE IN FARMACIJA.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>