Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 09:16
-0,57 %
13.335,62
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 08:15
-0,87 %
1.069,59
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Vrnitev regije rastočih trgov?

Triglav Skladi, 13.05.2014 | mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja
1 komentarjev
Komentarji Komentiraj

V zadnjih dveh letih je opazen velik zaostanek, ki so si ga za delnicami razvitih trgov pridelale delnice rastočih trgov. Ta je v nasprotju z dolgoročnimi pričakovanji o gibanju bolj tveganih naložbenih razredov, za katere vlagatelji zahtevajo višje donosnosti. Ne glede na slabše makroekonomske kazalce kot v preteklosti, s katerimi lahko pojasnjujemo del slabše donosnosti delnic iz regije rastočih trgov, lahko celo finančni laik posumi o še bolj pomembnem izvoru neobičajnega gibanja delnic razvitih in rastočih trgov in razlike med njima - nestandardnih ukrepih centralnih bank razvitih držav v zadnjih letih. Ti so pomembno vplivali tudi na gibanje obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov, za katerimi je resnično nezavidljivih 12 mesecev.

 

Vprašanje, ki se poraja, je, ali se omenjenim obveznicam po občutnih padcih z zgodovinsko najvišje vrednosti, dosežene pred natanko letom dni, obetajo boljši časi, torej ali za vlagatelje ponujajo priložnost?

 

Ti so se v aprilu prvič po lanskem maju, ko je takratni guverner ameriške centralne banke Ben Bernanke omenil možnost postopnega zniževanja obsega monetarnih spodbud, začeli vračati v omenjene obveznice prek opaznejših denarnih prilivov. Te ob skoraj sedemodstotni donosnosti do dospetja zagotovo predstavljajo vse bolj mamljivo naložbeno priložnost, še posebej ob hkratnem upadanju oziroma izredno nizkih donosnostih do dospetja alternativnih, a bolj varnih naložb. Mnogi analitiki menijo, da do še večjega povratka vlagateljev in njihovega denarja v regijo manjka le še prepričljivejši znak o višji gospodarski rasti držav kot jo beležijo trenutno. Še posebej bi bil ta dobrodošel, če bi prišel iz Kitajske, kjer se spopadajo z upočasnjevanjem rasti bruto domačega proizvoda proti sedmim odstotkom na leto. Dodaten,  vendar verjetno zgolj kratkoročen negativni učinek v zadnjih tednih izvira iz rusko-ukrajinskega spora, ki povečuje geopolitična tveganja in med vlagatelje vnaša nemir.

 

Gibanje delnic razvitih in rastočih trgov ter obveznic rastočih trgov v lokalni valuti

Vir: Bloomberg

 

mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženjaRok Bertoncelj je magister ekonomije in nosilec licence CFA. Diplomiral in magistriral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

V družbi Triglav Skladi je zaposlen od leta 2004, ko je začel opravljati delo analitika. Konec leta 2005 je postal pomočnik upravljavca vzajemnih skladov, leta 2006 pa samostojni upravljavec vzajemnih skladov.

V družbi Triglav Skladi je upravljal že več vzajemnih skladov. Vzajemni sklad Triglav Renta je upravljal od leta 2006 do 2008, sklada Triglav Rastoči trgi in Triglav Azija pa od njune ustanovitve junija 2006 do avgusta 2011. Od februarja 2011 je na delovnem mestu vodje upravljavcev.

Upravlja obvezniška vzajemna sklada in sklad denarnega trga: TRIGLAV OBVEZNIŠKI, TRIGLAV HIGH YIELD BOND, TRIGLAV MONEY MARKET EUR.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Osojnik
Osojnik, 19.05.2014 09:22

že nekaj let je popularno omenjati t.i. DECOUPLING med razvitimi trgi in razvijajočimi trgi. sedaj se je zgodila oz. se zadnje dve leti dogaja in kar naenkrat to finančnim gurujem ni všeč. sedaj pričakujejo ATTACHMENT. nič ne bo iz tega. brazilija ni USA, rusija ni nemčija, indija ni avstralija ter filipini niso japonska.

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>