Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 07:35
0,87 %
10.803,84
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 30.09
1,98 %
1.178,51
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Teden v znamenju prevzemnih zgodb

Triglav Skladi, 23.05.2014 | Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženja
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Konec aprila so prišle na dan informacije, da želi ameriška farmacevtska družba Pfizer prevzeti angleško družbo AstraZeneca, kar je povzročilo močno rast delnic AstraZenece. To je bila še ena v seriji aprilskih novic, ki so vključevale tudi prodajo Novartisovih divizij za cepiva in veterino podjetjema GlaxoSmithKline ter Eli Lilly, kupili pa so zdravila za raka. Razlog za povečano število transakcij v farmacevtski industriji je predvsem v specializaciji na posameznih področjih in s tem večji dobičkonosnosti v času, ko mnogim najbolje prodajanim zdravilom zapadajo patenti.

 

Motiv Pfizerja za prevzem AstraZenece je poleg stroškovne učinkovitosti in dostopa do novih zdravil za raka tudi v zniževanju davčne stopnje. S prenosom sedeža podjetja iz ZDA v Veliko Britanijo, ki ima nižjo davčno stopnjo, bi se namreč bistveno znižal davek na dobiček. V tem tednu je Pfizer dal svojo končno ponudbo za prevzem v smislu »vzemi ali pusti«, vredno okoli 85 milijard evrov, ki jo je AstraZeneca gladko zavrnila, češ da ne odraža poštene vrednosti podjetja. Zavrnitev ponudbe je negativno vplivala na borzni tečaj AstraZenece, ki je v ponedeljek strmoglavil za dobrih 11 odstotkov. Pfizer bo na tej točki morda nadaljeval prejšnje načrte, da podjetje razdeli na dva dela (patentirana zdravila in starejše produkte), omenja pa se tudi možnost prevzema podjetij Merck & Co. ali Bristol-Myers Squibb Co., ki podobno kot AstraZeneca eksperimentirajo z novo generacijo zdravil za raka in imajo z Pfizerjem že razvit neki partnerski odnos. Velik problem je, da s tema podjetjema Pfizer ne bo imel davčnih ugodnosti, ki bi jih prinesel prevzem AstraZenece.

 

Druga večja prevzemna zgodba, ki je v tem tednu dobila končno obliko, pa je načrtovan prevzem ponudnika televizijskih in kabelskih storitev DirecTV s strani telekomunikacijskega giganta AT&T, v vrednosti 48,5 milijard dolarjev. Ponudba je dana delno v denarju (28,5 dolarjev) preostanek v višini 66,5 dolarja pa v delnicah podjetja AT&T. Prevzem bo omogočil podjetju AT&T kombiniranje obstoječih paketov mobilne in fiksne telefonije ter internetnih storitev s ponudbo satelitske televizije. Objava prevzemne cene v tem tednu ni vplivala na rast tečaja delnic DirecTV, saj so tečaj delnic dvignile že govorice o prevzemu v začetku maja.

 

Prevzemne zgodbe, ki jih v letošnjem letu ni bilo malo, potrjujejo ugibanja z začetka leta, da bo letošnje leto prevzemno aktivno. V mnogih globalnih podjetjih so se namreč nakopičile zaloge denarnih sredstev, ki jih morajo podjetja investirati v prevzeme, organsko rast, odkupe lastnih delnic ali izplačati v obliki dividend. Vse to pa kaže na podporo delniškim trgom v bližnji prihodnosti.

 

Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženjaSašo Ivanović je univerzitetni diplomirani ekonomist. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Prve delovne izkušnje je pridobival v eni od vodilnih slovenskih bank, kjer je delal kot borzni posrednik. Svoje delo je nadaljeval kot upravljavec portfeljev vzajemnih skladov. V družbi Triglav Skladi, kjer je sprva opravljal delo vodje upravljavcev investicijskih skladov, sedaj pa opravlja delo direktorja sektorja upravljanja premoženja, je zaposlen od leta 2004.

Je upravljavec dveh vzajemnih skladov: TRIGLAV SEVERNA AMERIKA in TRIGLAV STEBER GLOBAL.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>