Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 03:27
0,70 %
49.472,40
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 01.03
2,20 %
1.443,02
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Razkorak med ZDA in EU

Triglav Skladi, 02.09.2014 | Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Nad evropskim gospodarstvom so se ponovno okrepili nekoliko temnejši oblaki. Deloma je to nakazal že predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki je na nedavnem letnem srečanju centralnih bankirjev v ameriškem mestecu Jackson Hole posvaril pred šibkim okrevanjem evrskega območja. Kapitalske trge je sicer pomiril ali, bolje rečeno, celo navdušil z namigovanjem o morebitnem pričetku tiskanja evrov po vzoru ameriške centralne banke, evropske voditelje pa pozval h koncu politike varčevanja. Včeraj je Evropska komisija objavila podatke o ekonomskem razpoloženju. Po stabilizaciji kazalnika zaupanja v gospodarstvo, ki predstavlja tehtano vsoto kazalnikov zaupanja v industriji, storitvah, gradbeništvu, trgovini na drobno in med potrošniki v preteklih petih mesecih, je njegova vrednost v juliju upadla. Znižalo se je tako zaupanje v evrskem območju kot tudi v celotni Evropski uniji, sta pa oba kazalnika še vedno nad dolgoletnim povprečjem. Poslabšanje je posledica predvsem upada zaupanja v sektorjih trgovine na drobno, potrošnje in industrije, medtem ko ostaja zaupanje v gradbenem sektorju nespremenjeno. V Nemčiji se je ta mesec nekoliko nepričakovano povečala brezposelnost. Število ljudi brez dela se je povečalo na 2,9 milijona, pričakovanja analitikov objavljenih na Bloombergu, pa so napovedovala zmanjšanje števila iskalcev zaposlitve. Hkrati je nemška centralna banka opozorila, da utegnejo biti pričakovanja o napovedani nižji brezposelnosti ob koncu letošnjega leta pod vprašajem.

 

Na drugi strani iz ZDA prihajajo spodbudnejše novice in, kot kaže, se ponovno povečuje razkorak med vodilnima gospodarskima območjema. Revizija obsega bruto družbenega proizvoda največje svetovne ekonomije je pokazala, da se je v drugem četrtletju 2014 obseg BDP povečal za 4,2 odstotka in ne 4 odstotke, kot je bilo sprva objavljeno. To je tudi precej bolje od pričakovanj, saj je mediana pričakovanj analitikov, objavljenih na Bloombergu, znašala 3,9 odstotka. Tudi pričakovanja za prihodnjo gospodarsko rast ostajajo pozitivna, predvsem zaradi dobrih novic iz trga delovne sile ter optimizma v podjetniškem sektorju, ki dosega najvišjo rast dobičkov v zadnjih 4 letih.

 

Medtem ko stanje ameriške ekonomije dopušča, da se ameriška centralna banka drži napovedanega postopnega prenehanja kvantitativnega sproščanja, bo srečanje evropskih centralnih bankirjev prihodnji teden namenjeno prav tehtanju glede morebitnega začetka podobnega programa.

 

Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladovGašper Dovč je specialist ekonomije. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na isti fakulteti je nadaljeval z izobraževanjem na podiplomskem specialističnem programu, smer Računovodstvo, revizija in davčno svetovanje. Trenutno končuje izobraževanje za pridobitev naziva pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij pri Slovenskem inštitutu za revizijo.

Prve delovne izkušnje je pridobival v večjem slovenskem podjetju za poslovno svetovanje, kjer je njegovo delovno področje obsegalo predvsem ocenjevanje vrednosti podjetij, svetovanje v postopkih prevzemov in združitev, sodelovanje v projektih prestrukturiranja podjetij, priprave strateških in poslovnih načrtov ter celovitih analiz podjetij in gospodarskih panog. V družbi Triglav Skladi je zaposlen od leta 2006 in upravlja vzajemne sklade TRIGLAV SVETOVNI RAZVITI TRGI, TRIGLAV RENTA, TRIGLAV ZDRAVJE IN FARMACIJA.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>