Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 06:38
0,92 %
10.808,49
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 30.09
1,98 %
1.178,51
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Dvomi o vzdržnosti rasti

Triglav Skladi, 10.10.2014 | mag. Gorazd Belavič, upravljavec investicijskih skladov
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Skrb zaradi zadloževanja.

Pred kratkim nas je Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) prijetno presenetil z osveženo napovedjo rasti BDP Slovenije v letošnjem letu. Marčno napoved pri 0,5 odstotkih so popravili na kar 2 odstotka! V Umarju opažajo, da se izboljšuje tuje povpraševanje, povečana pa je tudi investicijska aktivnost. Pronicljivi profesor Damijan Pavlič je sicer izrazil dvom o vzdržnosti sedanje gospodarske rasti, saj pričakuje ohladitev tujega povpraševanja, drugo gonilo rasti - bruto investicije v zgradbe in objekte, za katerimi so predvsem občinski projekti - pa so bolj kot ne enkratni dejavnik. Glede na pešanje v največjih slovenskih trgovskih partnericah (na primer v Nemčiji, Italiji, Franciji) bo neto izvoz verjetno res nekoliko šibkejši, kakšna bo nadaljnja investicijska politika občin, pa vedo le bodoči novi župani.

 

A o gospodarski rasti se ne sprašujemo le v Sloveniji. Dvome o vzdržnosti posameznih svetlih trenutkov imajo marsikje v razvitem svetu. Svoje razumevanje šibkosti okrevanja razvitih ekonomij so v ženevskem poročilu Mednarodnega centra za monetarne in bančne študije (ICMB) podali štirje avtorji, od katerih je širši javnosti morda še najbolj znan profesor Reinhart. V njem so opozorili, da smo v letih 2008 in 2009 doživeli največjo finančno krizo od velike depresije iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Le-ta je povzročila permanentno zmanjšanje obsega potencialnega produkta razvitih držav, katerega rast se prav tako zmanjšuje. Avtorji so pokazali, da globalno gospodarstvo razdolževanja v bistvu sploh še ni začelo, celo več, delež dolga v svetovnem BDP dosega pet let po krizi nove in nove rekorde. Čeprav so nekateri segmenti gospodarstva znižali raven zadolženosti (na primer ameriška gospodinjstva in podjetja), je drugim uspelo več kot nadomestiti znižanje prvih (na primer državne institucije, trgi v razvoju). Skrb vzbujajoča naj bi bila predvsem dinamika zadolževanja trgov v razvoju, kjer bi se po oceni avtorjev lahko zgodila naslednja finančna kriza. Pa zdravilo? V obdobju majhne gospodarske rasti in nizke inflacije je boj proti visoki zadolženosti precej zahteven, saj prva otežuje razdolževanje, druga pa hromi gospodarsko rast. Denarna politika in z njo obrestne mere bodo zelo verjetno ostale spodbudne še dolgo, fiskalna politika naj bi dolgoročno sledila konsolidaciji javnih financ, pri čemer pa naj kratkoročno ne bi ovirala gospodarske rasti, politiki pa naj se resno lotijo strukturnih reform. Več kot zahtevno ukrepanje, zato se je treba v prihodnje spomniti dobre stare preventive.

 

mag. Gorazd Belavič, upravljavec investicijskih skladovGorazd Belavič je magister ekonomije. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na isti fakulteti je leta 2011 zaključil tudi podiplomski magistrski študij, smer Poslovodenje in organizacija.

Prve delovne izkušnje je pridobival kot borzni posrednik, nato pa je svoje delo nadaljeval kot upravljavec portfeljev vzajemnih skladov. V družbi Triglav Skladi, kjer opravlja delo upravljavca investicijskih skladov, je zaposlen od septembra 2013.

Upravlja sklade: TRIGLAV BALKAN in TRIGLAV EVROPA.

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>