Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 10:32
2,39 %
46.606,52
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 26.02
-2,65 %
1.411,93
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Pesimizem na kapitalskih trgih se nadaljuje

Triglav Skladi, 17.10.2014 | Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Navkljub borznim padcem v minulih dneh in pričakovanjem investitorjev, da si bodo trgi hitro opomogli je tudi včeraj dopoldne na borznih parketih prevladovala rdeča barva. Še celo huje, namesto umiritve so padci celo stopnjevali svojo intenzivnost. Vrednost evropskih delniških indeksov je padla na najnižjo vrednost v zadnjih dvanajstih mesecih, indeksi pa beležijo celo najdaljši niz negativnih trgovalnih dni v zadnjih enajstih letih. Čez dan so največji upad vrednosti izkazovali španski borzni indeks IBEX 35 (-3,2 odstotka) portugalski PSI 20 (-3,1 odstotka), ter italijanski FTSE MIIB (-2,9 odstotka). Vrednost nafte je padla pod 80 ameriških dolarjev za sodček, kar je najmanj od maja 2009. Ponovno je v ospredju tako imenovana periferna Evropa - Grčija, kjer se je okrepil strah pred novim valom krize ter Španija, kjer ni uspela avkcija z dolgoročnimi državnimi vrednostnimi papirji.

 

Niz padanja delniških tečajev se je sicer pričel z revizijo rasti svetovnega bruto družbenega proizvoda s strani Mednarodnega denarnega sklada ter s slabšimi podatki nemške industrijske proizvodnje in ameriške prodaje na drobno. Najbolj so na udaru ciklični sektorji - informacijska tehnologija, finance, energija, materiali in industrija.

 

Redna mesečna anketa, ki jo izvaja investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, kaže, da je pesimizem med svetovnimi upravljavci investicijskih skladov v tem mesecu doseglo najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih, delež denarnih naložb se je tako povečal na skoraj 5 odstotkov celotnih sredstev v upravljanju. Pozitivno alokacijo sredstev beleži še finančni in zavarovalniški sektor, dolžniški vrednostni papirji, med geografskimi regijami pa ZDA, Japonska ter Velika Britanija. Največji umik sredstev beležijo sektorji materialov, energije, industrije ter tehnologije, med regijami pa Evroobmočje ter hitro rastoči trgi. Najbolj nadutežen sektor sicer ostaja tehnologija, sledijo ji sektorji financ, farmacije in industrije, medtem ko najbolj poduteženi sektorji ostajajo sektorji javne oskrbe, osnovnih potrošnih dobrin, materialov in telekomunikacij. Glede na (ne)donosnost drugih naložbenih razredov, pri čemer imamo najprej v mislih obveznice in gotovino ter še vedno dovolj dobri podjetniški sliki lahko zadnje padce še vedno zapišemo v kategorijo negativne korekcije oziroma unovčevanja dobičkov, vsekakor pa nadaljevanje takšnih borznih gibanj zmanjšuje krhko zaupanje vlagateljev.

 

Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladovGašper Dovč je specialist ekonomije. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na isti fakulteti je nadaljeval z izobraževanjem na podiplomskem specialističnem programu, smer Računovodstvo, revizija in davčno svetovanje. Trenutno končuje izobraževanje za pridobitev naziva pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij pri Slovenskem inštitutu za revizijo.

Prve delovne izkušnje je pridobival v večjem slovenskem podjetju za poslovno svetovanje, kjer je njegovo delovno področje obsegalo predvsem ocenjevanje vrednosti podjetij, svetovanje v postopkih prevzemov in združitev, sodelovanje v projektih prestrukturiranja podjetij, priprave strateških in poslovnih načrtov ter celovitih analiz podjetij in gospodarskih panog. V družbi Triglav Skladi je zaposlen od leta 2006 in upravlja vzajemne sklade TRIGLAV SVETOVNI RAZVITI TRGI, TRIGLAV RENTA, TRIGLAV ZDRAVJE IN FARMACIJA.

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>