Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 19:22
1,40 %
37.105,33
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 15.01
-1,75 %
1.474,28
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Prihaja zima?

KD Skladi, 05.11.2014 | Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

V začetku oktobra smo se spraševali, ali na evropske delniške trge »prihaja zima«, saj se ekonomski kazalci slabšajo. Sredi meseca je to sprožilo verižno reakcijo in videli smo deset- in večodstotno korekcijo, tudi na najrazvitejših evropskih trgih. V začetku novembra smo sredi sezone objav rezultatov za tretje četrtletje, podjetja pa tudi že bolj podrobno opisujejo svoja pričakovanja za 2015. Kaj nas čaka?

 

V nasprotju s pričakovanji so podjetja nekoliko bolj optimistična kot zadnje mesece. Prvi sončni žarki sicer nikoli ne prinesejo pomladi, a po več kot treh letih in pol stalnih zniževanj napovedi dobičkov tokrat pričakovanja prvič rastejo. Rast je simbolična, a vrača optimizem na trge. 67 odstotkov vseh podjetij je zadržalo napovedi nespremenjene, 19 odstotkov je napovedi popravilo na bolje, le 14 odstotkov podjetij pa je napovedi znižalo. In trg nagrajuje pozitivne novice, zato so delnice podjetij, ki so ohranila ali dvignila napovedi, vlagatelji lepo nagradili z rastjo. Dodatno spodbudo ponuja tudi panožni presek napovedi, saj več pozitivnih novic prihaja iz tako imenovanih cikličnih panog, ki se bolje odrežejo, ko raste celotno gospodarstvo. Tako po boljših pričakovanjih izstopajo predvsem panoga avtomobilske industrije (zelo pomembno tudi za Slovenijo, kjer je velik del gospodarstva vezan na to industrijo kot dobavitelj), panoga investicijskih dobrin (napoved evropske komisije o pospešku investicij v infrastrukturo) in tudi panoge materialov, kjer so se cene po vrhu v letu 2008 močno spustile. Največ slabših pričakovanj pa prihaja iz defenzivnih panog zdravstva in osnovne potrošnje.

 

Če te pozitivne signale združimo z aktivnostmi ECB in njihovimi nakupi obveznic ter pričakovanimi dodatnimi spodbudami v decembru, lahko pridemo do sklepa, da bosta letošnja zadnja dva meseca zelo zanimiva in najverjetneje tudi nadpovprečno donosna. Priprava na tako imenovano božično rast tečajev je v polnem teku. V okolju zelo nizkih in še padajočih obrestnih mer, kjer nemška desetletna obveznica prinese zgolj 0,85-odstotni letni donos (ali pa slovenska 2,8-odstotni letni donos), pravih naložbenih alternativ ni. Dividendni donosi in pričakovana rast dobičkov podjetij v primerjavi z nizkimi obvezniškimi donosi omogočajo dobre zaslužke. Seveda ob predpostavki, da se sentiment vlagateljev še nekoliko popravi. To lepo ilustrira japonski delniški indeks, ki je po napovedi dodatne stimulacije japonske centralne banke ter dvigu limitov delniških naložb v največjem japonskem pokojninskem skladu v nekaj dneh pridobil deset odstotkov.

 

Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja Aleš Lokar ima več kot 15 let izkušenj v finančnem sektorju. Kot analitik, upravitelj in borzni posrednik je deloval v borznoposredniških družbah BPH in PM&A. Od leta 2005 je bil zaposlen kot upravitelj premoženja v borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa je pomočnik direktorja naložbenega sektorja v družbi KD Skladi. Upravlja naša najstarejša in največja sklada, KD Galileo in KD Rastko, ter KD Dividendni, ki se je preoblikoval iz investicijske družbe.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>