Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 07:07
0,88 %
10.804,84
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 30.09
1,98 %
1.178,51
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Je nafta sredi januarja dosegla cenovno dno?

Triglav Skladi, 09.02.2015 | mag. Gorazd Belavič, upravljavec investicijskih skladov
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Nizka cena terjala prve žrtve med naftnimi proizvajalci.

Črno zlato buri duhove že od lanskega junija, ko se je začel 60-odstotni upad cene severnomorske nafte brent (merjeno v ameriških dolarjih), zadnji dnevi pa namigujejo, da so udeleženci na naftnem trgu začutili spremembe. Težko sklepati, da je nafta brent 13. januarja dosegla dno pri 46,59 ameriškega dolarja za sod, a nekaj indicev, da je zaustavitev negativnega trenda blizu, vendarle obstaja.

 

Kot prvo, vprašanja o obratu je sprožila že cena nafte. Od omenjenega dna se povečala za dobrih 24 odstotkov, tehnično gledano pa 20-odstotna rast pomeni bikovski trend. Cena odslikava preference vlagateljev, zato se uporablja kot indikator prihodnjih dogajanj, a za tiste, ki se jim ob tem postavlja retorično vprašanje o kuri in jajcu, navedimo še nekaj otipljivejših razlogov za rast cene nafte.

 

Lanski upad cene nafte so povzročile spremembe na strani povpraševanja in na strani ponudbe. Po mnenju analitikov BCA Research je »krivda« večinoma na ponudbeni strani. Ključni akter so bile ZDA, ki so v zadnjih treh letih dodale tri milijone sodov k dnevni ponudbe surove nafte. Podjetje Baker Hughes tedensko objavlja podatke o številu naftnih črpalk (angl. »rotary rig«) v Severni Ameriki. Podatek s konca januarja kaže, da se je število črpalk zmanjšalo za 18 odstotkov v letošnjem letu. Nizka cena nafte je očitno že terjala žrtve med naftnimi proizvajalci z visokimi stroški.

 

Za oceno novega obsega ponudbe je treba spremljati tudi komentarje velikih naftnih podjetij. V Exxon Mobilu niso bili zgovorni glede bodoče investicijske aktivnosti, ki določa prihodno ponudbo. Dali so slutiti, da bistvenega znižanja ne bo, saj delujejo dolgoročno.

 

Bolj jasni so bili pri Royal Dutch Shellu, kjer naj bi v prihodnjih treh letih zmanjšali vlaganja za okoli 15 milijard dolarjev. Manj naložb bačrtujejo tudi pri Chevronu. Previdnost pri vlaganjih je pri naftnih podjetjih pri nižji ceni nafte še toliko večja, saj so ta podjetja močno razvadila svoje lastnike bodisi z dividendami bodisi z odkupovanjem lastnih delnic.

 

Opisani dogodki so bili pravzaprav pričakovani, manjka morda še ukrepanje kakšne izmed vidnejših držav članic Opeca. Sodeč po televizijskih prispevkih o vrstah pred trgovinami s hrano, je v kot najbolj stisnjena Venezuela. Predsednik Maduro o zmanjšanju lastne proizvodnje ne razmišlja, vprašanje pa je, kakšna je njegova pogajalska moč v tujini. Zunaj OPEC-a se recesija napoveduje Rusiji, kjer se naftnim prihodkom v proračunu ne bodo odpovedali.

 

Terminske cene nafte kažejo, da vlagatelji pričakujejo višje cene nafte že letos, in sicer okoli 60 ameriških dolarjev za nafto brent. Po pričakovanjih se ponudba počasi prilagaja novim razmeram, ne pozabimo pa na povpraševanje. To ostaja šibko.

 

mag. Gorazd Belavič, upravljavec investicijskih skladovGorazd Belavič je magister ekonomije. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na isti fakulteti je leta 2011 zaključil tudi podiplomski magistrski študij, smer Poslovodenje in organizacija.

Prve delovne izkušnje je pridobival kot borzni posrednik, nato pa je svoje delo nadaljeval kot upravljavec portfeljev vzajemnih skladov. V družbi Triglav Skladi, kjer opravlja delo upravljavca investicijskih skladov, je zaposlen od septembra 2013.

Upravlja sklade: TRIGLAV BALKAN in TRIGLAV EVROPA.

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>