Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 08:15
-0,23 %
9.763,35
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 04.06
-3,42 %
1.257,31
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Nižje rasti dobičkov, a še vedno pozitivna presenečenja

Triglav Skladi, 09.02.2015 | Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženja
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Smo sredi sezone objav poslovnih rezultatov globalnih podjetij za zadnje četrtletje lanskega leta, na katero so vplivali predvsem trije pomembnejši dejavniki - padec cen nafte, močne spremembe v valutnih razmerjih in svetovna gospodarska rast. Nafta je pravzaprav edina spremenljivka, ki je pomembneje vplivala na rezultate šele v zadnjem četrtletju, preostali dve pa sta imeli močnejši vpliv že prej.

 

Predvsem v ZDA so v zadnjem četrtletju vsi trije dejavniki povzročali nekaj negativnih pritiskov na rast dobičkov. Močan padec cen nafte je pri energetskih podjetjih, ki so že razkrila rezultate, po podatkih Bloomberga v povprečju povzročil 19-odstotni upad dobička. V oktobru lanskega leta so analitiki za zadnji kvartal na ameriškem trgu pričakovali povprečno 9,6-odstotno rast dobičkov, ta pa po do zdaj znanih objavah znaša le 5,7 odstotka. Še nekoliko slabše je bilo pri prodaji, saj je rast prodaje znašala le 1,1 odstotka. Do zdaj je rezultate poslovanja objavilo dve tretjini podjetij iz ameriškega indeksa S&P500, rezultat pa se verjetno ne bo bistveno spremenil. Zanimivo je, da so bila presenečenja pri objavah dobičkov precej pozitivna in v povprečju znašajo 5,4 odstotka. To pa zato, ker so analitiki v prejšnjem kvartalu vztrajno zniževali svoje napovedi. Pozitivno v smislu rasti dobičkov izstopata sektor zdravstva in tehnološki sektor, vendar je treba poudariti, da je za dober rezultat pri tehnologiji zaslužen predvsem Apple (ki ima tudi največjo utež v indeksu), medtem ko bi bil rezultat brez Appla dokaj povprečen.

 

Na negativni strani lahko poleg sektorja energije omenimo tudi sektor financ, kjer predvsem nekatere banke (Citigroup, J.P. Morgan) močno kvarijo sliko dobičkov. Dejstvo je, da bi bile povprečne objave rezultatov na ravni celega indeksa precej boljše, če ne bi energetski sektor s svojo 10-odstotno utežjo v indeksu tako ekstremno pokvaril slike. Treba je povedati, da Američanom ne gre v prid niti močan dolar, ki se že več mesecev vztrajno krepi in povzroča manjšo konkurenčnost ameriških izvoznikov.

 

Če pogledamo rezultate poslovanja na globalni ravni, je bilo do zdaj objavljeno poslovanje približno polovice podjetij iz svetovnega indeksa S&P1200, ki so dosegala 4,9-odstotno rast dobička in 0,8-odstotni upad prodaje v zadnjem kvartalu leta 2014. Glavni krivec za nižjo rast kot v predhodnem kvartalu je tudi v tem primeru sektor energije.

 

Ravno izjemno znižanje napovedi v sektorju energije je razlog, da so pričakovanja glede rasti dobičkov v tekočem in naslednjem kvartalu praktično ničelna oziroma celo negativna. Če bi iz izračuna izločili sektor energije, napovedi še naprej kažejo na solidno rast dobičkov. Glede na to, da je cena nafte v zadnjih dneh že začela kazati znamenja podpore, je povsem možno, da se bodo napovedi v tem kvartalu začele celo izboljševati.

 

Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženjaSašo Ivanović je univerzitetni diplomirani ekonomist. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Prve delovne izkušnje je pridobival v eni od vodilnih slovenskih bank, kjer je delal kot borzni posrednik. Svoje delo je nadaljeval kot upravljavec portfeljev vzajemnih skladov. V družbi Triglav Skladi, kjer je sprva opravljal delo vodje upravljavcev investicijskih skladov, sedaj pa opravlja delo direktorja sektorja upravljanja premoženja, je zaposlen od leta 2004.

Je upravljavec dveh vzajemnih skladov: TRIGLAV SEVERNA AMERIKA in TRIGLAV STEBER GLOBAL.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>