Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 06:54
-9,96 %
54.744,68
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 16.04
1,51 %
1.497,05
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Izrazita selitev kapitala v Evropo

Triglav Skladi, 23.02.2015 | Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Navdušenje za evropske naložbe je spodbudila ECB.

Kljub precejšnji politični in ekonomski negotovosti zaradi političnega zasuka v Grčiji je bilo v zadnjem mesecu opaziti izrazito selitev kapitala v Evropo, kar se je odrazilo v pozitivnih neto prilivih v evropske delniške naložbe. Navdušenje za evropske naložbe je spodbudila predvsem Evropska centralna banka (ECB) oziroma njen program odkupovanja državnih obveznic. Tako vsaj kaže redna mesečna anketa, ki jo je prejšnji teden opravila ameriška investicijska banka Merrill Lynch med 196 upravljavci, ki skupaj upravljajo skoraj 600 milijard ameriških dolarjev premoženja.

 

Delež upravljavcev z nadpovprečno izpostavljenostjo do evropskih delniških naložb se je povečal za neverjetnih 30 odstotnih točk (kar je drugi največji mesečni premik od začetka izvajanja ankete) in zdaj znaša nekaj manj kot 60 odstotkov vseh upravljavcev. Kapital se je selil predvsem iz ZDA, saj se je izpostavljenost do ameriških naložb zmanjšala za 20 odstotnih točk. Pozitivne neto prilive imajo tudi države v razvoju in Velika Britanija, med sektorji pa predvsem energetski sektor in sektor potrošnih dobrin.

 

Splošno gledano vlada med upravljavci precejšen optimizem. Več kot polovica jih meni, da se bo svetovno gospodarstvo v prihodnjih dvanajstih mesecih še okrepilo, kar je približno na ravni zadnjih treh mesecev. Ključna makroekonomska tveganja ostajajo enaka, nekoliko se je spremenil njihov vrsti red. Najpomembnejše nevarnosti tako ostajajo geopolitično tveganje (povezano predvsem z ukrajinsko krizo), deflacija v evropski monetarni uniji ter tveganje neizpolnitve dolžniških obveznosti na Kitajskem.

 

Globalno gledano se je izpostavljenost do delniških naložb še okrepila in je največja v zadnjih sedmih mesecih, zmanjšala pa se je izpostavljenost do dolžniških vrednostnih papirjev. Povečala se je tudi izpostavljenost do surovin, ki še naprej ostaja podutežena.

 

Geografsko gledano upravljavci še vedno stavijo na ZDA, Evropo in Japonsko, podutežene pa ostajajo države v razvoju in med razvitimi trgi predvsem Velika Britanija. Najbolj naduteženi sektorji ostajajo tehnologija, potrošne dobrine in farmacija, najmanj pa materiali, javna preskrba in energija. Med valutami še vedno največje zaupanje investitorjev uživa ameriški dolar, saj kar 70 odstotkov vseh upravljavcev meni, da se bo njegova vrednost okrepila.

 

Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladovGašper Dovč je specialist ekonomije. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na isti fakulteti je nadaljeval z izobraževanjem na podiplomskem specialističnem programu, smer Računovodstvo, revizija in davčno svetovanje. Trenutno končuje izobraževanje za pridobitev naziva pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij pri Slovenskem inštitutu za revizijo.

Prve delovne izkušnje je pridobival v večjem slovenskem podjetju za poslovno svetovanje, kjer je njegovo delovno področje obsegalo predvsem ocenjevanje vrednosti podjetij, svetovanje v postopkih prevzemov in združitev, sodelovanje v projektih prestrukturiranja podjetij, priprave strateških in poslovnih načrtov ter celovitih analiz podjetij in gospodarskih panog. V družbi Triglav Skladi je zaposlen od leta 2006 in upravlja vzajemne sklade TRIGLAV SVETOVNI RAZVITI TRGI, TRIGLAV RENTA, TRIGLAV ZDRAVJE IN FARMACIJA.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>