Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 07:56
0,02 %
10.938,09
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 18.09
-1,18 %
1.228,64
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Sanje o dvoodstotni inflaciji

Triglav Skladi, 09.03.2015 | mag. Gorazd Belavič, upravljavec investicijskih skladov
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Pri »hišnemu« upravljavcu sredstev nemške zavarovalnice Allianz sem pred kratkim zasledil zbadljivo vprašanje: »Kaj imajo skupnega Evropa, Japonska in ZDA? Sanjajo o dvoodstotni inflaciji.« Seveda ne gre za sanje tamkajšnjih prebivalcev, temveč cilj denarne politike njihovih centralnih bank. Stremljenje k cenovni stabilnosti, v okviru katere so kot sidrno vrednost določili dva odstotka, omogoča posameznikom in institucijam ustrezno odločanje glede potrošnje in investicij.

 

Kot pojasnjuje pri Japonski centralni banki, nestanovitnost cen dobrin otežuje učinkovito alokacijo resursov, negativno pa lahko vpliva tudi na prerazdelitev dohodka. A zakaj dva odstotka? Njihovi ameriški kolegi razlagajo, da naveden odstotek na dolgi rok najbolj odgovarja njihovemu mandatu, to je stabilnosti cen in polni zaposlenosti. Pri Evropski centralni banki (ECB) dodajajo, da točkovna napoved ponazarja transparentnost njihovega delovanja, hkrati pa omogoča javnosti, da si oblikuje pričakovanja glede prihodnjih gibanj cen. S pozitivno ciljno inflacijo si pri ECB zagotavljajo tudi zadostno varnostno rezervo v primeru deflacijskih tveganj, saj začnejo pravočasno ukrepati.

 

O ravnanjih centralnih bank razvitega sveta v zadnjih letih je bilo že veliko napisanega in vsak vlagatelj, ki je vsaj količkaj seznanjen z dogajanjem na borzah, ve, da so veliko pripomogla k enemu najdaljših in najmočnejših bikovskih trendov v zgodovini. Ta četrtek smo tako dočakali pojasnila ECB, kako naj bi izvajali napovedano kvantitativno rahljanje. Kupovanje evrskih obveznic javnega sektorja se bo začelo v ponedeljek 9. marca in trajalo vsaj do septembra 2016 oziroma dokler ne bo dosežena inflacija v višini malo pod dvema odstotkoma. Nacionalne centralne banke bodo po kapitalskem ključu (deležu države v kapitalu ECB) na sekundarnem trgu odkupovale državne obveznice s preostalo ročnostjo od dveh do 30 let. Odkupi naj bi bili karseda cenovno nevtralni.

 

Zadnjo namero lahko pravzaprav že sedaj ovržemo. Cene obveznic držav evrskega območja namreč že dalj časa rastejo, še posebej po objavi sprejetja kvantitativnega rahljanja. In tako pridemo do drugega »razsvetljujočega« vprašanja Allianzovih upravljavcev: »Kaj predstavlja številka 1.800 milijard evrov? Vrednost dolgoročnih obveznic evro območja z negativno donosnostjo do dospetja.« In tako je prav, pojasnjuje ekonomist Nouriel Roubini, saj v gospodarstvu obstaja presežek agregatne ponudbe nad povpraševanjem, donosnih investicij pa je premalo za trenutni obseg prihrankov. Ravnotežne negativne obrestne mere naj bi spodbudile k zmanjšanju varčevanja in dvigu potrošnje, s tem pa okrepile gospodarsko rast.

 

mag. Gorazd Belavič, upravljavec investicijskih skladovGorazd Belavič je magister ekonomije. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na isti fakulteti je leta 2011 zaključil tudi podiplomski magistrski študij, smer Poslovodenje in organizacija.

Prve delovne izkušnje je pridobival kot borzni posrednik, nato pa je svoje delo nadaljeval kot upravljavec portfeljev vzajemnih skladov. V družbi Triglav Skladi, kjer opravlja delo upravljavca investicijskih skladov, je zaposlen od septembra 2013.

Upravlja sklade: TRIGLAV BALKAN in TRIGLAV EVROPA.

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>