Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 09:21
-0,65 %
13.325,34
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 08:20
-0,67 %
1.071,69
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Nižje cene goriv spodbujajo pričakovanje višje rasti

Triglav Skladi, 09.03.2015 | mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Indeks PMI za zahodna gospodarstva je februarja pridobil 0,9 indeksne točke in zrasel na 53,9.

Z zasedanjem v prijetno topli ciprski prestolnici Nicosii so se razjasnili zadnji obrisi evropskega kvantitativnega monetarnega popuščanja. Tako tudi Evropska centralna banka, kot zadnja izmed pomembnejših, stopa na pot odkupov državnih obveznic.

 

Ta korak sta ameriška in japonska centralna banka storili že pred leti, ameriška ga je medtem - oktobra 2014 - celo že dokončala. Čeprav so ocene, koliko so ti izredni programi v resnici prispevali k zdravi gospodarski rasti, nehvaležne, so nedvomno pripomogli k umiritvi razmer na kapitalskih trgih, kjer na obvezniškem trgu opažamo zgodovinsko nizke donosnosti do dospetja.

 

Tako se tudi slovenska desetletna državna obveznica že večino tedna zadržuje blizu psihološke meje enega odstotka. Tudi delniški trgi so na zgodovinskih rekordih.

 

Ob vseh zelenih številkah, ki so jih vlagatelji spremljali na borzi, so po drugi strani nemalokrat izstopale rdeče, ki so bile povezane z gospodarsko rastjo posameznih držav. Še posebno trdovratna je bila rdeča barva pri evropski celini, zelo opazna tudi na Japonskem, bolje je šlo razvijajočim se gospodarstvom in Združenim državam Amerike.

 

Zdi se, da se tudi tu - podobno kot v primeru monetarne politike - zelena dokončno seli tudi na staro celino in v deželo vzhajajočega sonca. Razloge za to lahko poleg izredno spodbujevalne politike centralnih bank najdemo predvsem v bistvenem znižanju cen goriv, ki na družinske in podjetniške bilance blagodejno vpliva v obliki višjega razpoložljivega dohodka, in v ugodnem gibanju tečaja evra oziroma v primerjavi s tečaji pomembnejših trgovinskih partneric.

 

Zadnja potrditev prebujenja evropskega in japonskega gospodarstva se kaže v prejšnji teden objavljenih indeksih PMI investicijske banke J. P. Morgan, ki merijo razpoloženje med nabavnimi managerji. Indeks je  februarja pridobil 0,9 indeksne točke in zrasel na 53,9, kar kaže na višjo stopnjo gospodarske rasti od trenutno pričakovane.

 

Po posameznih regijah najvišje rasti dosegajo Združene države Amerike, vendar je v Evropi opazen bistven premik v pozitivno območje, še posebej to velja za Francijo. Podobno velja tudi za nekatere druge makroekonomske kazalce, na primer v prodaji na drobno.

 

V regiji rastočih trgov se napovedi razlikujejo od države do države, saj se te razlikujejo tudi po svojih značilnostih. Trenutno najslabše kaže Rusiji predvsem zaradi sankcij na račun konflikta v Ukrajini in nižjih cen nafte. Tako naj bi se gospodarstvo v prvem četrtletju zmanjšalo kar za štiri odstotke. Podobno je nižje gospodarske rasti, ki se v razvijajoči se regiji pojmujejo že kot negativne, pričakovati tudi v nekaterih državah, ki so pomembnejše izvoznice energentov ali surovin. Obratno pa seveda velja za države, ki so uvoznice omenjenih dobrin.

 

mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženjaRok Bertoncelj je magister ekonomije in nosilec licence CFA. Diplomiral in magistriral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

V družbi Triglav Skladi je zaposlen od leta 2004, ko je začel opravljati delo analitika. Konec leta 2005 je postal pomočnik upravljavca vzajemnih skladov, leta 2006 pa samostojni upravljavec vzajemnih skladov.

V družbi Triglav Skladi je upravljal že več vzajemnih skladov. Vzajemni sklad Triglav Renta je upravljal od leta 2006 do 2008, sklada Triglav Rastoči trgi in Triglav Azija pa od njune ustanovitve junija 2006 do avgusta 2011. Od februarja 2011 je na delovnem mestu vodje upravljavcev.

Upravlja obvezniška vzajemna sklada in sklad denarnega trga: TRIGLAV OBVEZNIŠKI, TRIGLAV HIGH YIELD BOND, TRIGLAV MONEY MARKET EUR.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>