Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 09:21
-0,65 %
13.325,34
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 08:20
-0,67 %
1.071,69
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Mario Draghi kot Han Solo

Triglav Skladi, 16.03.2015 | mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Dogajanje na evropskih trgih državnih obveznic v zadnjih tednih in še posebej zadnjih dneh spominja na prizor iz priljubljenega fantazijskega filma Vojna zvezd, v katerem Harrison Ford kot Han Solo s svojim plovilom za las ubeži sovražnim silam s pomočjo hiperpogona, ki omogoča potovanje, hitrejše od svetlobe. Podobno kot potniki v plovilu, ki potuje ob taki hitrosti, se danes verjetno počutijo tudi številni vlagatelji, ki dnevno spremljajo strme rasti tečajev obveznic.

 

Če se vlagatelji počutijo kot pogumna Leia Organa, jezni Chewbacca ali prestrašeni C-3PO, lahko vlogo kapitana plovila pripišemo zgolj guvernerju Evropske centralne banke Mariu Draghiju. Njegove sposobnosti so namreč podobne Han Solovim sposobnostim manevriranja med vesoljskimi telesi in sovražnimi imperialnimi silami ter celo med napetostmi v lastni ekipi. Navsezadnje pa sta oba tudi glavna za krmilom. Zgodovinski rekordi, ki so se pred kratkim zdeli nedosegljivi, švigajo mimo tako kot zvezde v omenjenem prizoru.

 

V pričakovanju in ob dejanskem začetku evropskega programa kvantitativnega sproščanja je tako že pomemben del donosnosti evropskih državnih obveznic v negativnem območju, velika večina pa pod tako podrobno spremljanim enim odstotkom, ki je bil še pred kratkim le domena nemških državnih obveznic. Spremembe v zadnjih dveh mesecih so res fantasične, tudi in še posebej za Slovenijo - donosnosti slovenskih državnih obveznic so tako večinoma sto bazičnih točk ali več nižje vse od šestletne zapadlosti naprej. S tem smo prehiteli tako italijanske kot španske kolege in se povsem približali Irski kot najbolj zdravi članici že skoraj pozabljenega kluba PIIGS. Spremembe v krivulji italijanske države so v tem obdobju znašale »zgolj« 50 bazičnih točk, še manjša znižanja donosnosti pa beležimo v jedru Evrope. Tako so donosnosti nemških obveznic večinoma le nekaj bazičnih točk nižje, še največja razlika je pri zelo dolgoročnih obveznicah. Ali smo z monetarnim hiperpogonom pod vodstvom kapitana Maria ušli preteči deflaciji in spodbudili evropsko gospodarstvo, bo vidno v nekaj mesecih. Svoj del bodo morali namreč prepričljivo odigrati tudi kapitani menda prijateljskih fiskalnih ladij.

 

mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženjaRok Bertoncelj je magister ekonomije in nosilec licence CFA. Diplomiral in magistriral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

V družbi Triglav Skladi je zaposlen od leta 2004, ko je začel opravljati delo analitika. Konec leta 2005 je postal pomočnik upravljavca vzajemnih skladov, leta 2006 pa samostojni upravljavec vzajemnih skladov.

V družbi Triglav Skladi je upravljal že več vzajemnih skladov. Vzajemni sklad Triglav Renta je upravljal od leta 2006 do 2008, sklada Triglav Rastoči trgi in Triglav Azija pa od njune ustanovitve junija 2006 do avgusta 2011. Od februarja 2011 je na delovnem mestu vodje upravljavcev.

Upravlja obvezniška vzajemna sklada in sklad denarnega trga: TRIGLAV OBVEZNIŠKI, TRIGLAV HIGH YIELD BOND, TRIGLAV MONEY MARKET EUR.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>