Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 12:17
2,75 %
33.049,50
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 11:15
1,21 %
1.435,46
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Samo nebo je meja

KD Skladi, 16.03.2015 | Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Zdi se, da vse več vlagateljev na globalnih trgih meni, da je le nebo meja. Delnice so na rekordnih vrednostih in se po vrednotenjih približujejo vrednostim iz zadnjih nekaj balonov, donosi obvezniških naložb pa so na nivojih, kjer še niso bili nikoli v zgodovini. Vlagatelji v švicarske desetletne obveznice že nekaj časa plačujejo švicarski državi, da jim lahko posodijo denar, kupci nemških desetletnih obveznic pa prejemajo le še približno 0,3-odstotni letni donos. Tudi slovenske desetletne obveznice so se prejšnji teden spustile na odstotek na leto, kar je bilo še pred enim letom nepredstavljivo.

 

Vse to je posledica poplave likvidnosti, denarja, ki ga največje centralne banke ustvarjajo že nekaj let, da bi zagnale gospodarstva. A ta denar večinoma ostaja v finančnih krogih in napihuje tečaje obveznic in delnic. Delnice na evropskih trgih so v le slabih dveh mesecih in pol pridobile skoraj 15 odstotkov. Podatki o toku denarja med skladi kažejo, da so močno povečali nakupe predvsem ameriški in japonski institucionalni vlagatelji, ki z zadnjimi nakupi šele nevtralizirajo prodaje iz let 2011-2013. Delež evropskih delnic v njihovih portfeljih namreč še ne presega deležev v njihovih primerjalnih indeksih. Zaradi tega in zaradi nadaljevanja politike poceni denarja lahko pričakujemo nadaljevanje nakupov evropskih delnic s strani neevropskih vlagateljev. A pri tem ne smemo pozabiti na dejstvo, da vrednotenja le še stežka opravičujejo višje cenovne nivoje. Da bi ta vrednotenja spet postala privlačna za povprečnega vlagatelja, sta potrebni višja gospodarska rast v Evropi ter boljša dobičkonosnost evropskih podjetij. A reka denarja, ki jo ustvarjajo centralne banke, je trenutno bistveno večja sila od vrednotenj podjetij, zato verjetno v bližnji prihodnosti še ni pričakovati obrata.

 

Sklenemo lahko s pozitivnim tonom za našo deželo na sončni strani Alp. Nizke obrestne mere omogočajo refinanciranje našega dolga z manjšimi stroški za proračun. Še pomembneje pa je dejstvo, da navkljub kričanju nasprotnikov privatizacije, da se v krizi ne prodaja državnih podjetij lahko rečemo, da krize ni. Treba se je le ozreti malo naokoli. Vrednotenja podjetij so rekordna, denar praktično zastonj, oboje pa je idealna kombinacija, da za naše privatizacijske «bisere« dobimo tako želeno premijo.

 

Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja Aleš Lokar ima več kot 15 let izkušenj v finančnem sektorju. Kot analitik, upravitelj in borzni posrednik je deloval v borznoposredniških družbah BPH in PM&A. Od leta 2005 je bil zaposlen kot upravitelj premoženja v borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa je pomočnik direktorja naložbenega sektorja v družbi KD Skladi. Upravlja naša najstarejša in največja sklada, KD Galileo in KD Rastko, ter KD Dividendni, ki se je preoblikoval iz investicijske družbe.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>