Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 14:16
-0,10 %
9.430,44
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 12:15
-1,26 %
1.226,11
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Šesto leto bika

KD Skladi, 22.03.2015 | David Zorman, upravitelj
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Pred kratkim je borzni bik praznoval šesto leto. Na nekaterih pomembnejših borznih trgih ni bil prisoten prav vsa leta, vendar se je v zadnjem letu zagotovo prebudil tudi tam.

V mislih imamo predvsem evropske borze, ki so letos med najdonosnejšimi na svetu. Ukrepi Evropske centralne banke so med vlagatelji poželi navdušenje. Verjamejo, da bo kvantitativnemu sproščanju uspelo prebuditi kroženje denarja in tako vsaj malo povečati inflacijo. Delnice v trenutnih razmerah ostajajo priljubljena oblika varčevanja, saj depoziti ne prinašajo donosa, v posebnem položaju pa so tudi obvezniške naložbe.

 

Ne glede na to, da so evropske borze šele v letošnjem letu pričele rasti, na nekaterih drugih že najdemo vrednotenja, ki spominjajo na borzni mehurček. Omenimo lahko biotehnološki sektor, kjer so cene nekaterih delnic tudi letos poskočile. Prevzemi so v polnem zamahu. Zadnji večji prevzem se je zgodil, ko je AbbVie za Pharmacyclics, podjetje z neverjetnimi številkami, plačal kar 21 milijard dolarjev. Prevzeto podjetje je imelo pred petimi leti približno 50 zaposlenih in skoraj nič prihodkov. Bili so zagonsko podjetje. Za letošnje leto načrtujejo prodajo v višini milijarde dolarjev in dobiček pod sto milijonov. Za razvoj zdravila za krvnega raka so porabili dobre pol milijarde dolarjev (plače, investicije, trženje). Za to podjetje so bili prevzemniki pripravljeni plačati kar 21 milijard dolarjev, a pri takih številkah je na daljši rok resnično potrebna previdnost. Poceni špekulativni denar potiska tečaje vse višje in pripraviti se bo treba na čas, ko se bo ta denar umikal s trga.

 

Podobna pozitivna zgodba se dogaja na trgih v razvoju. Tudi tam tečaji delnic s področja zdravstva rastejo, vendar je ozadje popolnoma drugačno. Indija in Kitajska sta državi, kjer so izdatki za zdravstvo na nizki ravni, BDP pa nadpovprečno raste. Tudi za leto 2015 se pričakuje pozitiven razvoj dogodkov, kar pomeni, da bosta državi vedno več denarja namenjali boljši zdravstveni oskrbi svojih prebivalcev, prav tako bodo za zdravstvo vse več porabili tudi prebivalci sami.

 

Na globalni ravni še lahko najdemo pozitivne zgodbe, ki so na daljši rok primerne za vlaganje. Na kratki rok pa se zdi, da so nekateri vlagatelji postali preveč optimistični, zato je potrebna previdnost.

 

David Zorman, upraviteljDavid Zorman je diplomiral leta 2008 na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent si je leta 2005 začel nabirati znanja s področja upravljanja premoženja kot finančni analitik v borznoposredniški družbi KD BPD. Januarja 2008 se je zaposlil v družbi KD Skladi, kjer upravlja globalni sklad skladov KD Prvi izbor ter sektorska sklada KD Tehnologija in KD Vitalnost. Ta je bil na izboru revije Moje finance razglašen za najboljši sklad v kategoriji delniški - farmacija, Zorman pa za najboljšega upravitelja v letu 2010.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>