Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 21:26
-1,33 %
10.900,32
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 18.09
-1,18 %
1.228,64
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Trendi prihodnosti

Triglav Skladi, 30.03.2015 | David Zorman, upravitelj
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Pred približno petimi leti smo v tej rubriki KD Skladi začeli pisati članke o zdravstvu, potrošnji in demografskih spremembah. Omenjena sektorja smo izpostavili kot odlično priložnost za vlaganje na daljši rok. Predvsem smo veliko pisali o stanju zdravstva in potrošnika na trgih v razvoju. Med vlagatelji so bila podjetja iz panoge farmacije vedno obravnavana kot manj volatilna in s tem so se povezovali tudi nižji donosi. To se je v zadnjih letih spremenilo, sektor pa ostaja med najdonosnejšimi. Tudi podjetja, ki prodajajo izdelke široke in ozke porabe, so bila manj priljubljena med vlagatelji. Tudi tu je kriza med premešala karte in sektorja sta trenutno med bolj priljubljenimi in donosnimi.

Poznavanje dolgoročnih demografskih trendov nam pomaga izbrati naložbe, v katere bomo nalagali svoja sredstva. Eden izmed najpomembnejših trendov ostaja staranje prebivalstva. Ta ima velik vpliv na posameznikov proračun, posledično na ekonomijo in cene delnic vseh podjetij. Zavedati se je treba, da se bo odstotek starejših od 60 let v naslednjih petnajstih letih v celotni svetovni populaciji povečal za slabe štiri odstotne točke. Tolikšne spremembe starejše populacije nismo bili deležni v zadnjih 60 letih. Prvič v zgodovini sveta bomo tudi priča temu, da je število ljudi, starejših od 60 let, večje kot število ljudi, ki še niso dosegli starosti pet let. Omenjeni podatki bodo imeli ogromen vpliv na svetovno ekonomijo, na stanje obrestnih mer, na rast BDP, na zanimivost posameznih sektorjev. Demografija tako povečuje porabo zdravil, saj se število obiskov pri zdravniku po 65. letu v primerjavi s starostjo do 50 let več kot podvoji. To seveda prinese več receptov. Kakšnih večjih zmanjševanj izdatkov za zdravstvo v deležu BDP ne moremo pričakovati. Ravno nasprotno, zahodni svet bo izdatke zaradi demografije še povečal. Potem pa imamo še več kot dve milijardi in pol prebivalcev v Indiji in na Kitajskem. Izdatki za zdravstvo v deležu BDP znašajo v Indiji okoli štiri odstotke, na Kitajskem pa okoli pet odstotkov. BPD v omenjenih državah raste nadpovprečno. Absolutna številka obeh BDP skupaj znaša približno 12 bilijonov dolarjev in rast izdatkov za eno odstotno točko predstavlja povečanje izdatkov kar za 12 milijard dolarjev. Pričakovanja so, da se bo delež izdatkov v BDP približeval zahodnemu svetu, obenem pa bo rasel tudi BDP. To pogačo pa si bodo razdelila domača in tuja podjetja, ki poslujejo v sektorju zdravstva. Kot smo tudi že pisali, lahko pričakujemo, da bodo večji del pobrala tuja podjetja, saj imajo v svojih zaposlenih generiranega veliko več znanja in zato tudi boljše produkte kot domača podjetja.

 

Zdravstvo ostaja perspektivna panoga tudi v prihodnjem obdobju, vendar bo pravilna izbira podjetij še pomembnejša kot v zadnjih petih letih.

 

David Zorman, upraviteljDavid Zorman je diplomiral leta 2008 na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent si je leta 2005 začel nabirati znanja s področja upravljanja premoženja kot finančni analitik v borznoposredniški družbi KD BPD. Januarja 2008 se je zaposlil v družbi KD Skladi, kjer upravlja globalni sklad skladov KD Prvi izbor ter sektorska sklada KD Tehnologija in KD Vitalnost. Ta je bil na izboru revije Moje finance razglašen za najboljši sklad v kategoriji delniški - farmacija, Zorman pa za najboljšega upravitelja v letu 2010.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>