Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 06:55
0,00 %
9.245,70
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 14.07
-1,43 %
1.216,79
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Močna korekcija prekinja udobje zadnjih let

Triglav Skladi, 07.09.2015 | Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženja
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Upad na delniških trgih je povzročil, da je denar (začasno) najbolj donosna naložba.

Redko se na svetovnih kapitalskih trgih zgodi, da bi bil denar najbolj donosen naložbeni razred. Zadnja močna korekcija konec avgusta je poskrbela za to, da se je prekinilo obdobje stabilne rasti, ki je trajalo od leta 2011. Denar je bil od začetka leta do dna korekcije boljša alternativa tako od delnic kot obveznic ali surovin in energentov. Sreča je, da takšno stanje v zgodovini ni samo redek pojav, ampak navadno tudi ne traja dolgo.

 

Močne korekcije, kakršna je bila zadnja, navadno prinesejo za seboj cel kup razlag, zakaj se je to zgodilo, največkrat omenjen krivec tokrat pa je seveda bila Kitajska oziroma njeno ohlajanje. Bolj podroben pogled na vzroke za volatilnost v letošnjem letu kaže, da jih lahko pripišemo dvema glavnima dejavnikoma. Prvi je konec presežne likvidnosti - leto 2015 je prvo leto, ko ameriška centralna banka ni sprejela nobenega stimulativnega ukrepa. Preostala svetovna gospodarstva sicer nadaljujejo stimulativne ukrepe, vendar je ameriško gospodarstvo vendarle največje na svetu. Drugi vzrok pa je, da je oživljanje svetovnega gospodarstva počasno, spremlja ga nevarnost deflacije, nevarnost pa pomeni tudi ciklični vrh v svetovni proizvodni aktivnosti, kjer ima Kitajska pomembno vlogo.

 

Konec presežne likvidnosti in konec presežnih dobičkov podjetij navadno pomenita tudi konec presežnih donosov na kapitalskih trgih. Ob močnem povečanju monetarne baze s strani ameriške centralne banke in poplavi likvidnosti smo dobili v zameno le šibko gospodarsko rast.

 

Zadnji nihaji na borznem parketu so bili zelo podobni tistim iz leta 2011, ko so se trgi ustrašili poslabšanja bonitetne ocene ZDA. Takrat je korekcija na trgu dosegla okoli 20-odstotno znižanje vrednosti svetovnega borznega indeksa. Medvedji scenarij bi lahko prinesel nadaljnje zniževanje vrednosti indeksov v prihajajočih mesecih za pet do osem odstotkov, vendar bi se za ta pogoj morala zgoditi vsaj dva dogodka - recesija v proizvodnji in finančni stres.

 

Verjetnejši je bikovski scenarij, ki vključuje višje tečaje v prihodnjih mesecih. Tega si lahko razložimo z visokim deležem denarja in porastom strahu med vlagatelji, kar je v zgodovini vedno dajalo nakupni signal. Drugi razlog je v tem, da so dobički podjetij v zadnjem letu že nekoliko upadli, medtem ko makroekonomske razmere ostajajo relativno zdrave, precej bolj zdrava je tudi bančno-finančna slika. Vse to nas napeljuje k razmišljanju, da si bodo dobički podjetij postopno opomogli.

 

Na Wall Streetu sta pomembni samo dve stvari: obrestne mere in dobički. Vse drugo je le finančni šum, če ta ne vpliva na obrestne mere in dobičke. Lahko pričakujemo, da bodo oči finančne javnosti septembra najbolj uprte v zasedanje Feda, ki ima največji vpliv na obrestne mere, in bo potekalo 16. in 17. septembra.

 

To bo naslednji večji dogodek, ki bo določil smer kapitalskim trgom.

 

Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženjaSašo Ivanović je univerzitetni diplomirani ekonomist. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Prve delovne izkušnje je pridobival v eni od vodilnih slovenskih bank, kjer je delal kot borzni posrednik. Svoje delo je nadaljeval kot upravljavec portfeljev vzajemnih skladov. V družbi Triglav Skladi, kjer je sprva opravljal delo vodje upravljavcev investicijskih skladov, sedaj pa opravlja delo direktorja sektorja upravljanja premoženja, je zaposlen od leta 2004.

Je upravljavec dveh vzajemnih skladov: TRIGLAV SEVERNA AMERIKA in TRIGLAV STEBER GLOBAL.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>