Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 07:59
-1,32 %
6.788,69
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 03.04
1,53 %
1.049,88
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Transformacija ameriškega zdravstvenega sistema

KD Skladi, 06.10.2015 | David Zorman, upravitelj
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Letos mineva peto leto od reforme ameriškega zdravstvenega sistema, ki ga je Obama poimenoval zdravstvo za vse (t. i. Healthcareaffordable act). Po porodnih težavah, ko so del reforme presojali celo ustavni sodniki, je ta v zadnjih letih zaživela v celotni podobi. Implikacije na posameznike ter celotno panogo pa so bile velike. Delniški tečaji so čez leta reagirali pozitivno, kar je bilo pričakovati, saj več zavarovancev prinese večje prihodke ponudnikom in višje stroške, v tem primeru države.

Glavna točka programa je bila, da morajo biti vsi prebivalci zavarovani. V praksi je to videti tako, da se je delež populacije, ki ni zavarovan, do konca lanskega leta znižal na približno deset odstotkov. Še na koncu leta 2013 je ta številka znašala skoraj 15 odstotkov. Reforma je tako omogočila zdravstveno zavarovanje za približno 15 milijonov ljudi, ki so bili prej nezavarovani. Skupna številka še vedno nezavarovanih trenutno znaša okoli 30 milijonov prebivalcev, ljudje pa so večinoma zavarovani privatno preko delodajalca - takih je približno 66 odstotkov, preostali imajo državno zavarovanje. Reforma je omogočila, da so mladi lahko dalj časa zavarovani preko staršev, prav tako so posamezniki z najnižjimi prihodki upravičeni do državne pomoči.

 

Reforma je najbolj preoblikovala zdravstvene zavarovalnice. V Združenih državah Amerike se posameznik lahko zavaruje sam pri različnih ponudnikih zdravstvenih zavarovanj. Reforma je na ponudnike vplivala tako, da se je panoga konsolidirala. Ostalo je še pet velezavarovalnic, ki so vse približno enako velike (z izjemo Health Neta). Po napovedi prevzema Humane s strani Aetne in Cigne s strani zavarovalnice Anthem pa bi ostale samo tri zavarovalnice. Konsolidacija se dogaja tudi na področju ponudnikov zdravstvenih storitev. Letos smo na poti do rekordnega leta pri prevzemih bolnišnic, teh je bilo do avgusta že 72. Vse to je posledica zakona, ki vsako leto želi nižje cene in boljše storitve, kar pomeni, da morajo podjetja nižati stroške. To lahko naredijo samo z večjim obsegom poslovanja. Na drugi strani pa to lahko privede do delno monopolnega položaja, zato so največji zavarovalničarji že povabljeni na zaslišanje pred komisijo v Senatu, ki pokriva omenjeno panogo.

 

Vidimo, da je Obamov zakon prinesel pozitivne premike v zdravstveni panogi. Ponudniki zdravstvenih zavarovanj so zadnja leta pridobivali nove stranke, poslovanje je raslo, posledično tudi cene njihovih delnic. Kot se zdi, smo v zadnji fazi cikla, ko se dogajajo konsolidacije, poslovanje v naslednjem ciklu pa bo precej bolj zahtevnejše kot v zadnjih nekaj letih.

 

David Zorman, upraviteljDavid Zorman je diplomiral leta 2008 na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent si je leta 2005 začel nabirati znanja s področja upravljanja premoženja kot finančni analitik v borznoposredniški družbi KD BPD. Januarja 2008 se je zaposlil v družbi KD Skladi, kjer upravlja globalni sklad skladov KD Prvi izbor ter sektorska sklada KD Tehnologija in KD Vitalnost. Ta je bil na izboru revije Moje finance razglašen za najboljši sklad v kategoriji delniški - farmacija, Zorman pa za najboljšega upravitelja v letu 2010.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>