Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 02:55
1,47 %
37.129,25
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 15.01
-1,75 %
1.474,28
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Samo nebo je meja

KD Skladi, 27.10.2015 | Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Smo sredi sezone objav rezultatov za tretje četrtletje. Začetek je bil sicer nekoliko negotov, a kmalu so največja svetovna podjetja prestavila v višjo prestavo. Kot po tekočem traku objavljajo boljše prihodke in dobičke od pričakovanj. Niso sicer vsi rezultati boljši kot pred letom dni, a zadnja dva tedna, kot po pravilu večina objav preseže napovedi analitikov in pričakovanja vlagateljev. Odziv na borzah je temu primeren. Nekatere delnice zrastejo tudi po 10 in več odstotkov v le dnevu ali dveh.

Zvezda med panogami je seveda znova IT. Prehod družbe iz »analogne« v digitalno je nezadržen. Pretekli teden sta tako presenetila oba trgovca, Amazon in eBay. Amazon je pri vlagateljih vzbujal nekoliko nelagodja, saj je bilo po nekaj četrtletjih z močno rastjo zopet pričakovati ohlajanje, a rezultati so presegli vse napovedi. Podobno tudi eBay, pri katerem ni bilo povsem jasno, kakšno bo poslovanje po razdružitvi s Paypalom. A presegli so tako napovedi kot tudi lanske rezultate. V času objave tega članka bo svoje rezultate objavila še Alibaba. Delnica je po uvrstitvi na borzo in začetnem navdušenju padla za skoraj 50 odstotkov. Pričakovanja so se dodatno znižala zaradi ohlajanja kitajskega gospodarstva, a številke o strukturi rasti kitajskega BDP kažejo, da kitajski potrošnik prevzema pobudo in vse več porablja. Zato lahko Alibaba preseneti. Tudi podjetja, ki so jih skoraj že vsi odpisali, so se vrnila skozi glavna vrata. Microsoftova delnica je v petek po objavi na krilih Windowsov 10 zrasla 10 odstotkov in dosegla nov rekord. Namesto zatona je Microsoft danes eno najvrednejših podjetij s kapitalizacijo 420 milijard dolarjev. Podobno so se gibale tudi delnice Samsunga in Intela. Google niza rekorde že leta, zato ga lahko tokrat izpustimo. A rast tečajev ni bila omejena na IT. McDonald's je s spremembo menijev zmanjšal prihodke, a močno povečal dobiček. Podobno Coca-Cola. P&G čuti pritisk močnega dolarja, a je z odprodajo obrobnih blagovnih znamk podjetje znova osredotočil na najdonosnejše. Pojdimo v Evropo.

 

Volkswagnove težave bo izkoristil Daimler (Mercedes). Konkurenta BMW in Audi sta ob ohlajanju kitajskega trga znižala cene avtomobilom. Mercedesov odgovor je bil preprost. Luksuz se plača. Ohranil je cene, pridobil tržni delež in objavil rekorden dobiček. Južna Evropa (Italija, Španija, tudi Francija) zopet raste. Potrošniki porabljajo več. Tako govorijo rezultati največjega francoskega trgovca Carrefoura, koncerna Pegueot-Citroën ali pa Orange (bivši France Telecom) in Deutsche Telekom. Za nas sta zanimiva zadnja dva, ki sta si prislužila tudi bistveno izboljšanje dolgoročnih obetov, kar bomo kmalu lahko prezrcalili tudi v slovenski Telekom. Nižanje cen je končano. Potrošnja na uporabnika zlagoma raste. A še pomembnejši je tehnološki preboj. Bakrene žice niso ničvredne v primerjavi z optiko. Povprečen uporabnik bo z novo tehnologijo hitrost prenosa dvignil na 200 do 400 MB/s in se s tem približal hitrostim na optičnem kablu. Najlepši del pa je, da bo ta nadgradnja stala telekome od 50 do 200 evrov na uporabnika. Zanemarljivo malo v primerjavi z nadgradnjo oziroma zamenjavo za optiko. Zato analitiki že popravljajo modele sedanje vrednosti telekomov. Tudi našega.

 

Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja Aleš Lokar ima več kot 15 let izkušenj v finančnem sektorju. Kot analitik, upravitelj in borzni posrednik je deloval v borznoposredniških družbah BPH in PM&A. Od leta 2005 je bil zaposlen kot upravitelj premoženja v borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa je pomočnik direktorja naložbenega sektorja v družbi KD Skladi. Upravlja naša najstarejša in največja sklada, KD Galileo in KD Rastko, ter KD Dividendni, ki se je preoblikoval iz investicijske družbe.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>