Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 02:55
0,60 %
9.638,91
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 03.06
1,88 %
1.301,88
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Kaj se dogaja s Kitajsko?

KD Skladi, 07.11.2015 | David Zorman, upravitelj
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

V zadnjem desetletju je Kitajska postala pomembna svetovna velesila in njeno gospodarsko stanje ima velike implikacije na globalno krvno sliko. Pri posameznih surovinah je daleč največja povpraševalka in porabnica. Rekorderji so v premogu, pokurijo ga več kot 50 odstotkov svetovne porabe. Vodilni so tudi pri porabi večine preostalih surovin. Porabijo namreč od 40 do 50 odstotkov vse svetovne porabe aluminija, niklja, bakra, železove rude in svinca. Pri nafti in plinu pa so odstotki nekoliko nižji.

Rast BDP so v zadnjih petnajstih letih gnale predvsem naložbe. Večino so seveda potrebovali, vendar so v zadnji fazi gradili tudi nepotrebne kapacitete, ki dandanes samevajo. Poslovni model investiranja se je končal in oblasti želijo preoblikovati ekonomijo, ki bi bila podobnejša ameriški. V ospredje prihaja potrošnik. Ta transformacija ni in ne bo proces, ki bo tekel gladko, ampak bo na trg prinesel volatilnost. To najbolje vidimo skozi delniški trg, ki se v zadnjih letih premika iz ene skrajnosti v drugo. Za pravilno vlaganje je treba pobrskati globlje in poiskati podjetja, ki bodo iz vse zgodbe izšla kot zmagovalci. V zadnjih letih smo veliko pisali, kakšen je pravilen pristop k vlaganju na Kitajsko. Kako pravilno zajahamo megatrende, ki se tam odvijajo. Spraševali smo se, ali je bolje kupiti Danone, ki tam prodaja otroško mleko, ali kakšnega lokalna ponudnika? Ali je bolje kupiti BMW ali Great Wall Motor? Enoznačnega odgovora ni. So pa zelo pomembna nekatera dejstva, kot so, da je težka industrija v težavah, kompleksnost je velika, gibanja na borzi prav tako.

 

Vseeno je država ogromna, tako pa tudi potencial. Vendar je lokalnih podjetij, ki bi odražala pozitivne trende, zelo malo. Zato je treba pogledati širše in iskati naložbe predvsem na zahodnih trgih. Ali take, ki tam samo kotirajo ali pa imajo nadpovprečno veliko prodaje na kitajskem trgu. Dejstvo je tudi, da je segment inovacij v tehnološkem svetu na Kitajskem trenutno v polnem zagonu. Ljudje plačujejo, potujejo, nakupujejo in tako dalje po telefonu. Ta segment bo v prihodnosti še naprej nadpovprečno rasel. Ta dejstva so potrdila tudi kitajska podjetja, v katerih so njihovi kupci potrošniki. Alibaba, Baidu, Tencent, Ctrip so samo nekateri izmed večjih, ki »jahajo« na transformaciji kitajske ekonomije. Potem je še veliko manjših, ki jim nezadržno sledijo.

 

Zgodba prihodnjih let na Kitajskem bo ozko fokusirana, posamezni segmentni bodo rasli izredno hitro. Tudi preostale industrije verjetno ne bodo videti tako slabo, kot se trenutno predstavlja, vendar bodo verjetno bolj stagnirali kot kaj drugega. Izbor naložb bo omejen, vseeno pa bodo določeni sektorji prinesli lepe donose.

 

David Zorman, upraviteljDavid Zorman je diplomiral leta 2008 na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent si je leta 2005 začel nabirati znanja s področja upravljanja premoženja kot finančni analitik v borznoposredniški družbi KD BPD. Januarja 2008 se je zaposlil v družbi KD Skladi, kjer upravlja globalni sklad skladov KD Prvi izbor ter sektorska sklada KD Tehnologija in KD Vitalnost. Ta je bil na izboru revije Moje finance razglašen za najboljši sklad v kategoriji delniški - farmacija, Zorman pa za najboljšega upravitelja v letu 2010.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>