Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 10:45
1,86 %
46.368,06
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 26.02
-2,65 %
1.411,93
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Podjetniška zadolženost se je povečala

Triglav Skladi, 18.11.2015 | Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Stanje gospodarstva v skoraj celotni regiji rastočih držav že dalj časa precej peša, kar se seveda odraža tudi na kapitalskih trgih oziroma v razpoloženju vlagateljev pri investiranju v to regijo.

Makroekonomski okvir vpliva tudi na podjetniški sektor, ki, kot kaže, na takšne razmere ni najbolje pripravljen. V prvi vrsti je struktura virov financiranja podjetij neustrezna. V zadnjih letih se je zadolženost podjetij precej povečala, tako absolutno kot relativno. Finančni vzvod, merjen z razmerjem med sredstvi in lastniškim kapitalom, se je povišal v vseh sektorjih, z izjemo tehnologije in zdravstva.

Med državami z najvišjim vzvodom prednjači Kitajska, sledijo ji Mehika, Filipini in Rusija, med sektorji pa industrijski sektor ter sektor potrošnje. Trend povečevanja zadolženosti je značilen tudi za razvite trge, vendar so podjetja iz teh trgov ohranila raven učinkovitosti ter s tem dobičkovnih marž. Rast podjetniške zadolženosti na razvitih trgih je predvsem posledica prevzemnih aktivnosti ter vračanja lastniškega kapitala prek višjih dividend ter odkupov delnic, na rastočih trgih pa predvsem posledica investicij v osnovna sredstva. Očitno je, da so podjetja na rastočih trgih dodatne vire investirala v investicije z nižjo dodano vrednostjo oziroma v projekte, ki niso prinesli pričakovanih rezultatov. Zaskrbljujoč je tudi trend zniževanja dobičkonosnosti. Agregatna dobičkovna marža nefinančnega sektorja se je znižala z 12 odstotkov leta 2007 na slabih 6.

Negativni trend je značilen za večino sektorjev, saj je le sektorjema tehnologije in potrošnje uspelo ohraniti višino marž iz leta 2007. Zato se znižuje tudi donosnost kapitala, tako lastniškega kot dolžniškega, saj so podjetja v preteklih letih precej napihnila svoje bilance. Za izboljšanje finančnega stanja podjetij na rastočih trgih bo zato potrebno temeljito finančno prestrukturiranje, ki lahko na kratki rok dodatno negativno vpliva na rast gospodarstva. Za uspešno prestrukturiranje pa bo treba znižati investicije v osnovna sredstva, odprodati oziroma opustiti neosnovne in nedonosne programe ter prestrukturirati obstoječo strukturo kapitala.

 

Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladovGašper Dovč je specialist ekonomije. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na isti fakulteti je nadaljeval z izobraževanjem na podiplomskem specialističnem programu, smer Računovodstvo, revizija in davčno svetovanje. Trenutno končuje izobraževanje za pridobitev naziva pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij pri Slovenskem inštitutu za revizijo.

Prve delovne izkušnje je pridobival v večjem slovenskem podjetju za poslovno svetovanje, kjer je njegovo delovno področje obsegalo predvsem ocenjevanje vrednosti podjetij, svetovanje v postopkih prevzemov in združitev, sodelovanje v projektih prestrukturiranja podjetij, priprave strateških in poslovnih načrtov ter celovitih analiz podjetij in gospodarskih panog. V družbi Triglav Skladi je zaposlen od leta 2006 in upravlja vzajemne sklade TRIGLAV SVETOVNI RAZVITI TRGI, TRIGLAV RENTA, TRIGLAV ZDRAVJE IN FARMACIJA.

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>