Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 04:32
2,80 %
46.533,76
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 26.02
-2,65 %
1.411,93
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Kapital ljubi diktatorje?

Alta Invest, 21.11.2015 | Peter Jenčič
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Borze si želijo politične stabilnosti in predvidljivosti, tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju.

Iztočnico za naslov tokratnega komentarja mi je dal vlagatelj, ki se je odzval na moje optimistično komentiranje rezultatov ponovljenih parlamentarnih volitev v Turčiji. Zmaga stranke AKP, ki ji med drugim pripada tudi aktualni predsednik Erdogan, je za trge dejansko dobra novica, saj prekinja več mesecev trajajoč pat položaj. Po objavi rezultatov volilnih je namreč turški indeks BIST100 v evrih porasel skoraj 10 %.

 

Turčija kapital alta

 

Prej omenjeni vlagatelj je svojo oznako Erdogana začinil še s terminom avtokrat, stranko AKP pa označil kot teokratsko. Namen borznega komentarja ni polemizirati o izboru ustreznega pojmovanja, so pa pred volitvami številni svetovni mediji opozarjali o širši politični agendi Erdogana, ki je dejansko želel v primeru osvojitve dveh tretjin glasov spremeniti ustavo, tako da bi v Turčiji obstajal t.i. predsedniški volilni sistem. S tem bi Erdogan sebi kot predsedniku izboril veliko večje pristojnosti. To pa tuje vlagatelje in kot so pokazale prve volitve letos, tudi turške volivce, nekoliko plaši. Erdogan na volitvah ni dobil zadosti glasov za spremembo ustave, je pa dobil dovolj veliko podporo, da o tem vprašanju skliče referendum. Zaradi tveganja, da utegnejo volivci na referendumu podpreti spremembo ustave, ostajajo tržni udeleženci bolj previdni glede turških delnic, kot bi se lahko nadejali po volitvah.

 

Zanimivo je, da se tudi aktualnega indijskega premiera Narendro Modija pogosto označuje s podobnimi oznakami kot Erdogana, neredko pa se ga omenja tudi v kontekstu koketiranja z nacizmom in izrazito nestrpnostjo do različno verujočih, predvsem do muslimanov. Volitve v zvezni državi Bihar, ki so se končale prejšnji teden, so številni analitiki imenovali kar mini referendum o gospodarskem programu Modija in njegove stranke BJP. Na volitvah je BJP močno izgubila, a analitiki menijo, da predvsem zaradi prevelikega osredotočanja na socialna vprašanja, ki razdvajajo volivce in podpihujejo nestrpnost. Takoj naslednji dan po porazu je vlada pripravila sveženj ukrepov za večje odpiranje indijskega gospodarstva navzven, kar kaže na to, da se prvi človek Indije zaveda, da volilno podporo tlakujejo uspehi na gospodarskem področju.

 

Glede naslovne ideje, da kapital (borze) ljubijo diktatorje, sem mnenja, da je temu tako, a vendar, da ne povsem. Menim, da si borze želijo politične stabilnosti in predvsem predvidljivosti, tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju. Avtokratski voditelji praviloma lažje izvedejo pri volivcih manj priljubljene, a potrebne poteze. Dane obljube lažje izpolnijo, saj ne potrebujejo usklajevanja s koalicijskimi partnerji. Vendar pa je na drugi strani borze strah razmer, ko je v eni osebi zbrana absolutna moč odločanja o vseh ključnih vprašanjih. Sploh, če je ta moč skoncentrirana v človeku, ki kljubuje interesom investitorjev (posredno torej interesom zahodnih držav).

 

Odgovor na vprašanje iz naslova torej ni enoznačen. Je bolj podoben ezoteričnemu iskanju ravno pravega razmerja med dejansko politično močjo voditelja, njegovim karakterjem in njegovim odnosom do sveta.

 

avtor(PJ

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>