Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 21:36
2,62 %
10.403,11
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 15:51
-1,11 %
1.268,45
SI 15:30
-0,35 %
861,54
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Seznam forumov  >  Nedeljsko kosilo  RSS    >  Nedeljsko kosilo 14.12.14

Ko vas neha srbeti prelaganje iz sklada v sklad in si zaželite tuhtanja o širši sliki. Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

Ko vas neha srbeti premetavanje naložb in si zaželite tuhtanja o širši sliki.

Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

 
Nedeljsko kosilo 14.12.14<  |  >  |  seznam
 16.12.14 11:33  crt (admin) (DS) shramba  

Danes kosila ni.

Jutri kosilo bo.

update: al pa ne.

Kaj pa v torek? Mozno.

U matr, ratalo je.

***

Predjed: Abe!

Ta tip je car.

* Odloči se, da bo počel vse tako kot njegovi predhodniki 15 let, kar ni dalo rezultata, vendar bo on to počel Zares Ornk Fejst. In to res naredi. In potem to res prime.

* Opogumljen s temi uspehi riskira dvig prometnega davka in z ritjo podre tisto, kar je z rokami zgradil. Gre na vožnjo po mestu s Krugmanom, ki mu to še dodatno slikovito predoči.

* Spoznavši globino pizdarije takoj uleti s predčasnimi volitvami.

* Na katerih ga vrž... Pardon, na katerih dobi udobno večino.

Najbolj slikovit koncentriran opis, kar sem jih doslej prebral, pravi: Abenomics is Thatcherism in reverse. Abe ne uničuje inflacije, temveč se iz petnih žil trudi jo pridelati. Abe ne tolče sindikatov, temveč si prizadeva za dvig plač. Abe si ne prizadeva povrniti zaupanja v državne obveznice, temveč želi obuditi delniški trg.

O tem si lahko mislite vse sorte pač glede na ideološke preference ali stopnjo apetita za gledališko kritiko. Nikakor pa ni mogoče reči, da je brez barve, vonja in okusa. Če mu uspe – če bodo ravno Japonci tisti, ki najdejo pot ven iz slepe ulice, ki jo poznajo že par desetletij, ostali pa jo šele začenjajo razumeti – bo to nekakšna kozmična pravica.

Glavna jed: Še naprej nazaj - iz 2010 v 2009

V oktobru smo za nedeljsko kosilo obdelali, kako se cene široke množice surovin vračajo v leto 2010. Odtlej sta minila le dva meseca, pa smo na poti nazaj pridobili še celo dodatno leto: cene so zdaj tam, kot smo jih že videvali leta 2009.

Po podatkih indexmundi.com je to uspelo na primer železu, bakru, raznim pasmam nafte, zlatu in srebru. Ni še čisto uspelo indeksu kmetijskih pridelkov, čeprav mnogim izmed njih že je.

Naskok na 2008 bo težji. Kajti znotraj tistega leta se je zgodilo vse. Teksaška nafta se je denimo prekucnila z okoli 140 na okoli 40 USD za sodček. Kar enica spredaj ji je odpadla :) Če pogledamo širše - tukaj so mesečna povprečja za 30 let.

Tipično se cel surovinski kompleks rad drži gibanja cene nafte. Delno je to tudi fundamentalno smiselno, ker je nafta pomemben strošek pri pridobivanju drugih surovin.

Drugi del zgodbe pa je to, da seveda ni nobenega razloga, da bi v tako močno informacijsko in finančno povezanem svetu surovine resnično predstavljale čisto posebno vrsto naložb. Kot vse ostalo so močno podložne črednim učinkom in plimovanju denarja.

Za ceno – kaj pa vem – bakra je lahko lokalno dosti bolj pomembno to, da se je razsul dovolj velik sklad, ki je preveč stavil nanj, kot pa zaprtje ali odprtje nekega rudnika. Ko se kepa enkrat zakotali po hribu – v katerokoli smer že – pritegne v igro denar, ki je prišel samo zato, ker se dogaja; proces pospešuje samega sebe.

Zato je morda preveč enostavno gledati sedanje dogajanje kot disciplinski ukrep ZDA proti Rusiji ali usklajeno akcijo Arabcev proti ameriškim frackerjem. Četudi lahko karkoli od tega ali oboje je, je to kot zobna pasta - ki je potem, ko je iztisnjena iz tube, ni povsem enostavno stlačiti nazaj, pa rada se razmaže naokoli.

Če že preigravamo, pa lahko namesto zaskrbljene, morda že rahlo upravičeno panične note prestavimo v čim bolj nevtralno stoično in rečemo: kakšen dolgčas!

* Trgi so pričakovali, da bodo ZDA kot glavni generator svetovne likvidnosti počasi zapirale pipico, zato se je začelo umikanje iz tistih naložb, ki so ponavadi pena na valu likvidnosti in to so ravno surovine (ker so naravno ozko grlo - pri njih je bistveno težje hitro generirati dodatni obseg fizične ponudbe kot pri vrednostnih papirjih).

* V vrednostnih papirjih se pozicije še nekako držijo, dokler iz sektorja energetike ne udari prašičja kuga po podjetniških obveznicah.

* Nepremičnine bodo denarne in politične oblasti skušale ubraniti kot zadnjega od velikih kamnov v mozaiku (vedno mora vsaj eden ostati), ki je šele ne tako dolgo nazaj prišel k sebi in ki ima tudi najbolj direktne posledice za razpoloženje ljudstva.

Skratka, zeh.

No, to je bil pogled z Marsa. Ne v smislu “tale tip je pa padel z Marsa na beton” (ali pač), temveč v smislu, da je enostavno gledati stvari klinično in nevtralno, če ne živiš sredi njih. Enako je na primer dogajanje v Sloveniji v zadnjih letih čisti dolgčas, brezvezna repriza vzorcev iz drugih krajev in/ali časov – oziroma bi bil, če ga ne bi doživljali iz prve roke. Ker pa ga, smo pri tisti kitajski grdi želji: naj ti bo usojeno živeti v zanimivih časih.

Kaj nam pomeni to, da je svetu postalo dolgčas in se je odločil spet po malem raztreščiti?

* Padanje cen surovin je, če bi se dogajalo v vakuumu, dobrodošlo v vsaki državi, ki je neto uvoznica, kar Slovenija je. Kako se bonus porazdeli med javni in zasebni sektor, na dovolj odmaknjenem marsovskem nivoju pri tem niti ni make or break.

* Povečana globalna negotovost ceteris paribus dviguje pričakovane obrestne mere in to ponavadi tako, da najprej udari obrobje, kamor pač spadamo. Enako velja za vse ostale tokove kapitala (prevzeme in greenfielde): najprej se umaknejo od tam, kamor so šele nazadnje prišli, ko res niso več vedeli, kaj še bi sami s sabo. Spet: tukaj smo.

* Po drugi strani je svetovno povišanje negotovosti ponavadi pozitivno za dolar, kar pomeni šibkejši evro, kar pomeni relativno ugodnejši gospodarski položaj celotne EMU.

* Slovenska podjetja izvažajo v Rusijo. To, da gre tam kupna moč v 3pm in/ali da se pojavijo zapore za pretok kapitala in blaga, ni super. Če pa bi želeli po vsej sili v tem najti nekaj pozitivnega, bi rekli: stopnjeval se bo beg velikih rib iz Rusije, kar je lahko dobro za slovenske nepremičnine in to ravno zdaj, ko se začenja ogrevati dražbeni trg.

* Cela EU izvaža v Rusijo. Trenutno je sicer povečano povpraševanje po Porschejih in Lamborghinijih kot obliki ohranjanja vrednosti denarja v razmerah hitro padajoče valute, ampak tega je izrazito končno mnogo. V čemer spet lahko iščemo tudi kaj pozitivnega: če bo šlo denimo Nemčiji, ki ima z Rusijo določen “special relationship”, dovolj slabše, se ji bo morda izboljšal posluh za to, kako slabo gre njenim evropskim sostanovalkam.

* Podobno situacija, ko bi vročina opazno narasla na svetovni ravni, sicer pomeni prestrašeno krčenje zasebne in investicijske porabe in s tem odločen korak nazaj v recesijo, ki pa ga bržkone prestreže vnovično živahno delovanje političnih in denarnih oblasti z vseh glavnih točk na čelu z ZDA, ki v napsrotju z ECB za spremembo načina delovanja ne potrebujejo konsenza zveze združenj društev skreganih lokalnih politikov.

* In potem smo na celi fronti tam, kjer smo uvodoma začeli: v letu 2009. Groundhog day! (S plahim upanjem, da to vendarle ne pomeni, da bosta naslednjo vlado vodila Pahor in Križanič.)Sladica

* Irska, ki je Slovenija.

* Španija, kjer nihče več ne živi.

* Poljska, ker gradijo letališča brez potnikov, EU pa to financira.

* Danska, ki pravi, da ji pripada severni tečaj.

* Grčija, ki... OK, zmanjkalo mi je. Ampak tole je današnje obvezno branje. Grški izstop iz evra – komu in koliko to pravzaprav škodi ali koristi. “If you are looking for anyone who has an interest in setting off a new Greek crisis, do not search Wall Street or the City of London. Rather, look to Brussels, Frankfurt and the other European capitals where there is a populist threat to be seen off.”

Če niste naročnik FT in vam je zmanjkalo kvote člankov, googlajte “The coming Grexit tragedy is really a European farce” in boste skozi Google lahko normalno prebrali. (Ne, na Financah to ne dela.)

* Današnji WTF: če ste ostriga (ali pa jih gojite), je vaš glavni problem herpes.* zadnji popravek: 16.12.14 11:33


Komentarji uporabnikov  (vseh: 9; zadnji: 17.12.14 06:32)  · 
Kot neprijavljen uporabnik - gost - ne morete vpisovati komentarjev.

 15.12.14 20:20  matic7odgovori / citiraj

može:)

al pa počkaj še malo, da bo nafta na 40...

tačas pa malo pregleda padca v sektorju (Correction Scorecards) v članku:

http://seekingalpha.com/article/2754305-...
 16.12.14 10:56  kolegaodgovori / citiraj

#@@$#%!!, spet sem kapitalno kapitalsko zaj*, drugič moram res zaupati instinktu, ne pa j* strahopetnost, f*... no, pa kdaj drugič. zgodovinska sprememba samo en jebeni klik daleč, in jaz, kretenski idiot butelj strahopetnež tehnični prenapetež, ga ne naredim, kaj češ, sem pač retardirano dumb money, skoraj zrel za darwin award. se opravičujem.
 16.12.14 13:58  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj

"Brent crude now selling for ~40% less than bottled mineral water in Britain's supermarkets (20% less excluding VAT)"

"It was to me an economic aberration that oil remained much cheaper than Evian" -- reza pahlavi, 1980

twitter.com/JKempEnergy
 16.12.14 15:07  matic7odgovori / citiraj

Odlično!

Sicer ne vem koliko so ZDA že dejansko kaj zaprle pipico..

kakšne prijeme bodo uporabili, če se v nekaj mesecih začenjo kazati znaki ohlajanja, bodo denarne oblasti še kaj bolj inovativne?

 16.12.14 15:35  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj

tempo qe in kompanije je ze en cas upadal in bil tudi formalno zakljucen, ni pa noben problem ga restartati, magari pod drugim imenom. seveda bi bilo pri tem kaj politicnega teatra, vendar vsaj po mojem vtisu tam cez razumejo, s katere strani je kruh namazan.

 16.12.14 19:40  matic7odgovori / citiraj

Decembra 2013 so začeli postopoma zmanjševati QE in končali oktobra 2014... Jah eno leto je skorajda okrog :)

Se pravi se "pričakuje možni scenarij" nekakšna ponovitev zgodbe iz konca 2008 in sicer, ko bo dovolj slabo tudi v ZDA, kar pa očitno še ne bo jutri in lahko brez problema mine nekaj let. Bomo videli kaj bo kaj udarjalo po svetu te mesece..
 16.12.14 19:45  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj
[matic7]

Se pravi se "pričakuje možni scenarij" nekakšna ponovitev zgodbe iz konca 2008 in sicer, ko bo dovolj slabo tudi v ZDA, kar pa očitno še ne bo jutri in lahko brez problema mine nekaj let. Bomo videli kaj bo kaj udarjalo po svetu te mesece..
nekaj let je pomoje waaaay too long timeframe glede na sedanji tempo dogajanja. v naslednje pol leta bo po moje ali jasno, da smo v celoti nazaj v 2009, torej tudi glede denarne politike, ali pa da je v igri neka nova pogruntavscina.

 16.12.14 20:00  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj

kaj danes poceti z marxom - brad delong: http://equitablegrowth.org/2014/12/15/pr...
 17.12.14 06:32  cicibanodgovori / citiraj
[crt]

kaj danes poceti z marxom - brad delong: http://equitablegrowth.org/2014/12/15/pr...
https://www.dropbox.com/s/ki31tsn9a5loaz...

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>