Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 08:17
-7,31 %
56.355,00
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 16.04
1,51 %
1.497,05
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Seznam forumov  >  Banke  >  Katero banko izbrati – primerjava bank

Bančno varčevanje, bančne storitve, obrestne mere, NSVS ...

Iščem prvo neprebrano sporočilo v tej temi... najdeno na strani 1

Nova objava v tej temi  |  Nova tema v forumu
vseh objav v tej temi: 141   stran:  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > | zadnja
#81206  23.02.10 20:56  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  

Neštetokrat sem zasledila večno vprašanje katero banko izbrati in postati njen komitent. S to dilemo se srečamo, ko iščemo svojo prvo banko ali jo izbiramo za svoje bližnje oziroma s sedanjo nismo zadovoljni in bi jo radi zamenjali.

Prepričana sem, da do točnega odgovora še niste prišli, saj slednji ni tako preprost. Prav tako lahko le redko zasledimo preglednice, kjer bi bili podatki zbrani na enem mestu. Če pa že, pa je primerjava premalo obširna in omejena le na peščico bank. Zato sem se odločila, da sama raziščem in primerjam banke ter hranilnice na slovenskem trgu glede na storitve, ki jih ponujajo in stroške, ki jih ob tem zaračunavajo.

Takoj na začetku naj izrazim mnenje, da idealne banke ne boste našli. Lahko pa glede na svoje potrebe in želje poskušate najti njen najboljši približek.

Presenečeni boste, da so razlike precejšnje in nekako se ne morem znebiti občutka, kot da za nekatere banke konkurenca ne obstaja. Večinoma pa so konkurenčne na enem področju, na drugih področjih pa z višjimi stroški prinesejo izpad dobička iz prvega. Še bolj pa bode v oči, da je primerjava med bankami precej otežena, saj ima vsaka svoje specifike.

Sicer pa lahko tudi kot nekomitent koristite nekatere storitve banke, ki so konkurenčnejše od tistih, ki jih ponuja vaša banka (vezava depozita – izkoristite višje obrestne mere pri tistih bankah, ki vam tudi kot nekomitentu omogočajo brezplačno vezavo sredstev KLIK_1, KLIK_2; nižje provizije ob plačilu položnice na bančnem okencu,…). Tako se vam ni potrebno držati svoje banke kot klop. Raziskujte in ukrepajte!

Z majhnim korakom k večji preglednosti in s tem tudi obveščenosti, lahko dosežemo večjo konkurenčnost med bankami. Kar pa za nas koristnike njihovih storitev pomeni spremembe na boljše. Verjamem, da rezerve so, saj so naše banke po poročilu Evropske komisije osme najdražje po cenah bančnih storitev med 27 državami članicami Evropske unije.

V prihodnjih dneh bom pripravila in objavljala preglede nekaterih kriterijev, ki vam bodo olajšali izbiro banke. Izpostavila bom stroške, ki nastanejo pri navadnem osebnem računu kot tudi stroške s provizijami, ki jih imamo ob plačilu položnic (direktna bremenitev, trajnik, plačilo na bančnem okencu, elektronsko plačilo), število bankomatov in stroške dvigov ter vpogledov na bankomatih drugih bank, stroške elektronskega poslovanja,…

Nekateri kriteriji pa niso numerični in jih ne bo mogoče uvrstiti v tabele. V mislih imam osebne izkušnje, ki jih ima posameznik z banko. Slednje so prav tako pomembne in jih velja upoštevati predno se boste odločili.

Tiste, ki pa mislite, da ste zadovoljni s svojo banko pa vabim, da vseeno preverite in primerjate stroške, ki jih imate z vašo banko s stroški pri drugih bankah. Morda se bo vaše mnenje spremenilo, morda pa tudi ne.

Naj še dodam, da na spletnih straneh nekaterih bank in hranilnic nisem našla vseh želenih podatkov, zato sem vseh sedemnajst pozvala, da preverijo ter dopolnijo moje odgovore na zastavljena vprašanja. Ena banka se kljub večkratnim pozivom žal še ni odzvala, zato je zraven njenega imena zvezdica. Komitenti slednje oziroma tisti, ki podatek veste, prosim dopolnite, kjer bo potrebno. Če v času objavljanja tabel pridobim informacije, zvezdice ob imenu ne bo več na novih tabelah.

Na tem mestu naj se še zahvalim vsem sodelujočim bankam in hkrati upam, da ni prišlo do nobenih šumov med izmenjavo informacij.

V tabeli so predstavljeni podatki za fizične osebe z navadnim osebnim računom in z uporabo BA Maestro. Pregled je bil narejen v mesecu februarju 2010.

TAB_1: stroški na OR

Na vsakem koraku lahko zasledimo, da je odprtje prvega računa pri banki brezplačno. Vendar pa morate biti pri tem pozorni, saj vam nekatere banke zaračunajo izdajo bančne kartice oziroma PIN kode. Sama si nekako ne znam predstavljati poslovanja brez bančne kartice.

Pri mesečnih stroških vodenja lahko opazite, da vam nekatere banke zaračunajo nižje stroške v kolikor uporabljate njihovo spletno banko. V tem primeru ne boste upravičeni do enkratnega mesečnega obvestila o prometu na vašem računu. Seveda priporočam, da veseli podatek o nižjem strošku mesečnega vodenja hkrati primerjate z mesečnim stroškom uporabe spletne banke, ki bo predstavljen v prihodnjih dneh.

Najnižji mesečni strošek vodenja računa 1,04€ je pri Delavski hranilnici. Načeloma naj bi pri vseh bankah mesečni strošek vodenja vključeval enkratno mesečno obvestilo o prometu na računu. Pri Banki Koper pa sem zasledila, da mesečno vodenje 1,60€ naj ne bi vsebovalo tega obveščanja. Da bo primerjava točnejša upoštevajte, da naj bi v tem primeru strošek vodenja znašal 2,00€!

Pri Delavski hranilnici je vodenje osebnega računa za zaposlene prvo leto brezplačno. Za upokojence pa nudijo dve leti brezplačnega vodenja, nakar znaša mesečni strošek 0,63€.

Pri Unicredit banki pa svetujejo, da v kolikor želite imeti še spletno banko izberete paket Master, Luksuz ali Plemeniti, kjer je Online b@nka že vključena v ceno paketa. Ob tem pa naj poudarim, da se mesečni stroški teh paketov gibljejo od 5,99€ za paket Master pa do 30,00€ za paket Plemeniti.

Pri paketu Standard je strošek mesečnega vodenja osebnega računa 1,99€. Vendar tu Online b@nka ni vključena in je potrebno za uporabo spletne banke plačati osnovni paket z vstopnim žetonom 40,00€.

Kar nekaj bank poskuša pridobiti nove komitente z najrazličnejšimi ugodnostmi, katere oglašujejo kot Paket dobrodošlice. V teh paketih najpogosteje zasledimo od 6-mesečno do enoletno brezplačno vodenje osebnega računa, od polovične do brezplačne pristopnine za elektronsko banko, brezplačno odprtje trgovalnega računa,… (Hranilnica Lon – do 28.02.2010, DBS – do 31.03.2010, NLB, NKBM).

Pri zapiranju osebnega računa se večina bank poslužuje zaračunavanja stroškov le v primeru, da račun zaprete pred potekom enega leta. Po enem letu je pri slednjih zaprtje brezplačno.

V naslednji tabeli boste lahko primerjali vrednosti osnovnega limita, ki vam ga banka odobri ob odprtju računa in po prvem nakazilu osebnega dohodka; letne obresti za pozitivno stanje in letne obresti za dovoljeno negativno stanje na osebnem računu. Poleg tega si boste lahko ogledali tudi kakšni so pripisi obresti - mesečni ali letni. Videli pa boste tudi katere banke vam zaračunajo provizije za dvige oziroma pologe gotovine na vaš osebni račun.* zadnji popravek: 23.02.10 20:56
#81226  24.02.10 11:01  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  

TAB_2: limit in OM na OR

Pri Sparkasse pravijo, da nimajo osnovnega limita. Na osnovi individualnega razgovora vam dodelijo limit glede na vaše želje, potrebe, bonitete in zmožnosti. Vendar največ do trikratnika osebnega dohodka.

Pri Delavski hranilnici vam nudijo najvišjo obrestno mero za pozitivno stanje na računu, in sicer 0,30% kot tudi najnižjo obrestno mero za dovoljeno negativno stanje, in sicer 7,50%.

Skoraj pri vseh bankah je pripis obresti na osebnem računu, tako aktivnih kot tudi pasivnih, mesečen. Le pri eni banki lahko vidite, da je pripis pasivnih obresti (za pozitivno stanje) leten, medtem ko je pripis aktivnih obresti (za negativno stanje) mesečen.

Katere banke zaračunavajo provizije za dvige oziroma pologe gotovine na vaš osebni račun, si prav tako lahko ogledate v zgornji tabeli.

V naslednji - tretji tabeli pa bom predstavila stroške plačila položnic na bančnem okencu, preko direktne obremenitve, preko trajnika in elektronskega plačila.

#81232  24.02.10 11:44  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  

zelo si se potrudila, lepa hvala.
#81254 (odg: #81232 crt)  24.02.10 17:42  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  

Jap, slekla sem jih do nacga :)

Če je ostala kje kakšna krpica, mi v nadaljevanju sporočite.

#81256 (odg: #81254 petrab)  24.02.10 18:33  matic7odgovori / citiraj  |  shramba  

bi te jaz tudi pohvalil za trud:)

ceprav sem le nahitro preletel sedaj, ampak si bom vzel cas pa zadevo prebral..

namrec zadnji depozit pri moji banki mi potece cez par dni in najvec kar so mi prpiravljeni ponuditi za dobo 6 mesecev je okrog 2,11%, v sosednji banki pa mislim da 2,85%, kot imajo zapisano pogajal se se nisem nic, ce bi mogoce dali se kaj zraven...

sem tudi poslal en mail in napisal par stavkov, ampak dalo se je dogovoriti za 2,11, na koncu je bil sicer argument da bodo tudi drugi morali znizati obresti...kar mi seveda nic ne pomaga, kaj naj bi nekdo moral v prihodnosti storiti..

sicer ja ni sedaj neka zelo ogromna razlika, ampak po drugi strani si pa reces ah bolje da dam tisti visek v dobrodelne kot pa da na svoji banki dobim toliko manj, pac nekaj sto eur razlike pa vseeno nanese na letni ravni:)

ce bi dal vezati za 1 leto je bolje, ampak nekako se mi zdi da je 6 mesecev cisto dovolj dolgo obdobje, ko pac nimas denarja na razpolago:)

#81266 (odg: #81256 matic7)  24.02.10 20:57  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  


Najvišjo obrestno mero za dobo 6 mesecev ponujata Hranilnica Lon in Factor banka. Ti dve banki omogočata brezplačno vezavo depozita tudi nekomitentom. Kar si lahko prebereš v prvem sporočilu v tej temi pod KLIK1.

Predlagam, da si še sam ogledaš obrestne mere tudi za ostala obdobja vezave TUKAJ.

Pregled je bil sicer narejen na dan 13.02.2010. Vendar za zgoraj omenjeno hranilnico in banko še vedno velja enaka obrestna mera, in sicer 3,00% za šestmesečno vezavo depozita.

Sedaj se pa še sam potrudi in preberi :)

lp

#81268 (odg: #81266 petrab)  24.02.10 21:15  sejadodgovori / citiraj  |  shramba  
[petrab]


Pregled je bil sicer narejen na dan 13.02.2010. Vendar za zgoraj omenjeno hranilnico in banko še vedno velja enaka obrestna mera, in sicer 3,00% za šestmesečno vezavo depozita.Sedaj se pa še sam potrudi in preberi :)


No ja, sicer zapisano drži, ampak v tem primeru se zdi bolj smiselno skleniti 12-mesečni depozit pri Factor banki po 3,8% z možnostjo četrtletne prekinitve; pred iztekom drugega kvartala pač enostavno pokličeš in rečeš, da želiš vezavo prekiniti, dobiš denar izplačan.
#81272  24.02.10 22:14  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  

TAB_3: provizije ob plačilu položnic

V tabeli je primerjava stroškov domačega plačilnega prometa. Kjer ločijo eksterne in interne naloge oziroma obremenitve, sem se osredotočila na eksterne, saj me stroški prenakazila iz enega računa na drug račun ali prenakazila med komitentoma iste banke niso zanimali. Slednji so v večini primerov brezplačni. Pomembnejši so stroški provizij, ki jih imamo s preštevilnimi položnicami vsak mesec in nam lahko pogoltnejo precejšen del osebnega proračuna.

Nekatere banke pri plačilu položnic na bančnem okencu ločijo posebne položnice (PP) in plačilne naloge (BNO2). Druge ločijo na komitente in nekomitente, tretje pa na gotovinske in negotovinske naloge, pri čemer gotovinski nalog pomeni, da plačate z gotovino. Načeloma pravijo, da gre v tem primeru za nekomitente. Negotovinski nalog pa pomeni plačilo naloga direktno iz transakcijskega računa.

Najnižjo provizijo za plačilo položnice na bančnem okencu vam bo zaračunala Delavska hranilnica, ne glede na to ali ste njihov komitent ali ne. Če ste njihov komitent boste plačali 0,39€ na položnico (PP), če pa niste njihov komitent pa boste plačali 0,69€ na položnico (PP). V obeh primerih mora biti znesek posebne položnice nižji od 460,00€.

Pri Probanki se poslužujejo akcij z nižjimi provizijami za plačilo položnic, ki pa veljajo le v določeni poslovalnici. Česar pa ne objavljajo na spletu. Obvestila so omejena le na poslovalnico. Od 10.02.2010 pa do preklica poteka akcija v poslovalnici na Gosposki cesti v Mariboru, kjer velja provizija za plačilo posebne položnice (PP) na bančnem okencu 0,52€.

Pri Abanki pa je v obdobju od 1.10.2009 do 31.03.2010 provizija za plačilo posebne položnice na bančnem okencu znižana na 0,94€. Vsaki sedmi PP se provizija ne zaračuna.

Zvezdice v stolpcema strošek plačila položnice na bančnem okencu in strošek elektronskega plačila pomenijo, da provizija velja za zneske do 50.000,00€. Za višje zneske je tudi provizija višja.

Prihodnjič pa bom predstavila kolikšen strošek vas doleti v kolikor dvigujete sredstva na bankomatih drugih bank. Tudi že samo vpogled v stanje vašega računa na bankomatu druge banke vas lahko stane! Postregla pa vam bom tudi s podatkom koliko bankomatov ima v lasti posamezna banka.

#81284  25.02.10 09:13  mbrorodgovori / citiraj  |  shramba  

Vse pohvale za trud in obširen opis.

Zmotilo me je le eno dejstvo. Praktično pri vseh bankah je za prikaz stroškov vzet "paket" z najnižjim mesečnim stroškom vodenja računa. Tak "paket" ni vedno najcenejši.

Recimo primer pri meni. Kot sem že v nekaterih temah napisal uporabljam Sparkasse banko ampak nimam najcenejšega paketa - ki je prikazan v zgornjih razpredelnicah ampak imam udobni račun plus, kjer znaša mesečno vodenje 3,15€ (pred podražitvijo je bilo 2,30€). V ta znesek je vključeno praktično vse, saj je zastonj plačevanje položnic, mastercard, nakazila, dvigovanje na bankomatih katerekoli banke znotraj evro območja....

Mesečno plačam:

- med 15 in 20 položnic (še od staršev) - strošek 0€

- 5-10 krat nakažem denar na bonus račun ali dibo (za tiste, ki ne poznajo teh oblik, je to način kako pridobiti večje obresti s tem da je denar prosto dostopen - trenutna obrestna mera med 1 in 1,5%) - strošek nakazila tja in nazaj 0€

- večkrat nakažem denar v tujino oziroma najbližjim - strošek 0€

In še bi lahko našteval (zdi se mi le da se pri trajnikih nekaj plača - vendar nisem ziher, ker jih ne uporabljam).

Torej so stroški na letni ravni zame z upoštevanjem vseh teh dodatnih stroškov, ki bi jih imel pri drugih bankah enaki 12*3,15€ = 37,8€. Tu zraven sicer lahko prištejemo strošek letne uporabe digitalnega potrdila (potreben za uporabo spletne banke - uporabljam poštarco), ki znaša 4,17€ - vendar ga potrebujem tudi za druge stvari in ne izključno za banko. Torej skupaj 42€ letno.

So pa še druge ugodnosti pri Sparkasse - na eno sem pred kratkim naletel, ko je bilo potrebno prekiniti depozit pred iztekom. Pri meni pri tem ni bilo stroškov, celo izplačali so mi 1% obresti na izplačan del zneska - ostalo se je obrestovalo po sklenjeni obrestni meri do konca vezave, medtem, ko so morali starši pri NLB plačati znesek, ki je skoraj enak celoletnim stroškom, ki jih imam jaz pri banki - ter bo potrebno plačati še dodatno ob izteku te njihove sedaj fiktivne vezave. Več info v temi: http://www.denarnisupermarket.com/?pt=fo...

Petrab dobro bi bilo če bi v svojo raziskavo vključila te različne ponudbe in da bi se dejansko odločila za točno določeno mesečno uporabo povprečnega uporabnika. Recimo plačilo 8 položnic, 1x mesečno nakazilo denarja, trije dvigi na bankomatih drugih bank (ta številka ni fiksna za razne banke, tu je treba upoštevati razširjenost bankomatov - recimo pri NLB se vzame 1 dvig mesečno na bankomatih drugih bank, medtem, ko bi se pri delavski ali recimo lon, sparkasse,... vzelo 6 dvigov mesečno na bankomatih drugih bank) + seveda strošek vodenja računa. Ta skupni znesek, bi se nato zapisal v tabelo pod oznako povprečni uporabnik, za napredni uporabnik, bi se nato dodal še strošek uporabe mastercarda, spletne banke in mogoče še kaj. S tem bi si pa lahko uporabniki zelo pomagali saj bi direktno takoj videli, kakšni so ti stroški pri različnih bankah (in različnih računih) in bi si nato mogoče malo bol podrobno pogledali ponudbe najcenejših treh bank - seveda s upoštevanjem svojih navad.

Ne sprejmi tega kot grajo - to so seveda pripombe, nasveti,...

Aja, da ne pozabim: trenutna obrestna mera za 6- mesečni depozit pri Sparkasse, če se sklene prek elektronske banke (brez pogajanj) je 3,05%. Sicer je pa res, da se te obrestne spreminjajo na vsakih par mesecev pri vseh bankah.

#81298 (odg: #81284 mbror)  25.02.10 10:50  mirzeodgovori / citiraj  |  shramba  
[mbror]dobro bi bilo če bi se odločila za točno določeno mesečno uporabo povprečnega uporabnika. Recimo plačilo 8 položnic, 1x mesečno nakazilo denarja, trije dvigi na bankomatih drugih bank ...
Tak izračun je na voljo že nekaj mesecev in si lahko vsak zase izračuna bančne stroške za enake storitve pri različnih bankah tule:

http://www.zps.si/osebnefinance/index.ph...

V rezultatih izračuna so navedeni letni stroški.
#81300 (odg: #81284 mbror)  25.02.10 10:58  ericcussodgovori / citiraj  |  shramba  

petrab - hvala za zanimivo raziskavo in izsledke

[mbror]

Petrab dobro bi bilo če bi v svojo raziskavo vključila te različne ponudbe in da bi se dejansko odločila za točno določeno mesečno uporabo povprečnega uporabnika. Recimo plačilo 8 položnic, 1x mesečno nakazilo denarja, trije dvigi na bankomatih drugih bank (ta številka ni fiksna za razne
To bi bilo pa res preveč dela. Po moje je najboljše, da vsak sam izbere par bank ter v excelu simulira in preračuna, kaj se mu bolj splača glede na svoje potrebe.* zadnji popravek: 25.02.10 10:58
#81302 (odg: #81284 mbror)  25.02.10 11:20  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  
[mbror]

Vse pohvale za trud in obširen opis.
Hvala tudi vam, ker ste si vzeli čas in prispevali ideje.Zmotilo me je le eno dejstvo. Praktično pri vseh bankah je za prikaz stroškov vzet "paket" z najnižjim mesečnim stroškom vodenja računa. Tak "paket" ni vedno najcenejši.
Niso prikazani paketi. Tako kot je pred tabelo omenjeno, so prikazani mesečni stroški vodenja navadnega osebnega računa. Paketi so namenjeni točno določenim skupinam. Vsak se odloči za takšnega, ki vključuje tisto, kar potrebuje. Tak paket pa ni rečeno, da je najugodnejši. Paket, ki ga imate nudi nekatere storitve brezplačno, medtem ko so druge storitve dražje. Poleg tega primerjava med bankami ne bi bila mogoča, saj vsaka banka ponuja svoje pakete isti ciljni skupini. Ugodnosti pa se razlikujejo od banke do banke.Prepričana sem, da se boste strinjali, da nisem primerjala najnižje stroške vodenja, ker ciljna skupina niso bili študentje, katerih vodenje računa je brezplačno.Recimo primer pri meni. Kot sem že v nekaterih temah napisal uporabljam Sparkasse banko ampak nimam najcenejšega paketa - ki je prikazan v zgornjih razpredelnicah ampak imam udobni račun plus, kjer znaša mesečno vodenje 3,15€ (pred podražitvijo je bilo 2,30€). V ta znesek je vključeno praktično vse, saj je zastonj plačevanje položnic, mastercard, nakazila, dvigovanje na bankomatih katerekoli banke znotraj evro območja....Mesečno plačam:

- med 15 in 20 položnic (še od staršev) - strošek 0€

- 5-10 krat nakažem denar na bonus račun ali dibo (za tiste, ki ne poznajo teh oblik, je to način kako pridobiti večje obresti s tem da je denar prosto dostopen - trenutna obrestna mera med 1 in 1,5%) - strošek nakazila tja in nazaj 0€

- večkrat nakažem denar v tujino oziroma najbližjim - strošek 0€In še bi lahko našteval (zdi se mi le da se pri trajnikih nekaj plača - vendar nisem ziher, ker jih ne uporabljam).Torej so stroški na letni ravni zame z upoštevanjem vseh teh dodatnih stroškov, ki bi jih imel pri drugih bankah enaki 12*3,15€ = 37,8€. Tu zraven sicer lahko prištejemo strošek letne uporabe digitalnega potrdila (potreben za uporabo spletne banke - uporabljam poštarco), ki znaša 4,17€ - vendar ga potrebujem tudi za druge stvari in ne izključno za banko. Torej skupaj 42€ letno.
Super, zares ste do potankosti opisali enega izmed paketov "vaše" banke. V tabeli 5 bodo predstavljeni tudi podatki koliko nas stane vzpostavitev elektronske banke in katere banke omogočajo dostop s kvalificiranimi digitalnimi potrdili, ki tako kot omenjate omogočajo elektronsko poslovanje z institucijami javne uprave.

Pri Sparkasse ob uporabi Net.Stika prištejte še strošek 15,00€ na pet let, ki je namenjen obnovi digitalnega certifikata.So pa še druge ugodnosti pri Sparkasse - na eno sem pred kratkim naletel, ko je bilo potrebno prekiniti depozit pred iztekom. Pri meni pri tem ni bilo stroškov, celo izplačali so mi 1% obresti na izplačan del zneska - ostalo se je obrestovalo po sklenjeni obrestni meri do konca vezave, medtem, ko so morali starši pri NLB plačati znesek, ki je skoraj enak celoletnim stroškom, ki jih imam jaz pri banki - ter bo potrebno plačati še dodatno ob izteku te njihove sedaj fiktivne vezave. Več info v temi: http://www.denarnisupermarket.com/?pt=fo...
Hvala :) Jaz osebno ne preferiram nobene banke in prepuščam odločitev posameznikom. Pa brez zamere ;) Je pa vsekakor dobrodošlo, da ste nam zaupali svoje izkušnje.Petrab dobro bi bilo če bi v svojo raziskavo vključila te različne ponudbe in da bi se dejansko odločila za točno določeno mesečno uporabo povprečnega uporabnika. Recimo plačilo 8 položnic, 1x mesečno nakazilo denarja, trije dvigi na bankomatih drugih bank (ta številka ni fiksna za razne banke, tu je treba upoštevati razširjenost bankomatov - recimo pri NLB se vzame 1 dvig mesečno na bankomatih drugih bank, medtem, ko bi se pri delavski ali recimo lon, sparkasse,... vzelo 6 dvigov mesečno na bankomatih drugih bank) + seveda strošek vodenja računa. Ta skupni znesek, bi se nato zapisal v tabelo pod oznako povprečni uporabnik, za napredni uporabnik, bi se nato dodal še strošek uporabe mastercarda, spletne banke in mogoče še kaj. S tem bi si pa lahko uporabniki zelo pomagali saj bi direktno takoj videli, kakšni so ti stroški pri različnih bankah (in različnih računih) in bi si nato mogoče malo bol podrobno pogledali ponudbe najcenejših treh bank - seveda s upoštevanjem svojih navad.
Meni je res zelo žal, ker niste zadovoljni s prikazanimi cenami Sparkasse. Naj vam še enkrat povem, da so stroški vzeti iz cenika Sparkasse ter potrjeni preko kontaktne osebe banke Sparkasse.Ne sprejmi tega kot grajo - to so seveda pripombe, nasveti,...
Ni problema. Vaša ideja je vsekakor odlična. Zato vas vabim, ker že tako dobro poznate Sparkasse, da morda sami še za druge banke najdete najugodnejši paket, čeprav menim, da ne bo najbolje primerljiv z drugimi bankami.Aja, da ne pozabim: trenutna obrestna mera za 6- mesečni depozit pri Sparkasse, če se sklene prek elektronske banke (brez pogajanj) je 3,05%. Sicer je pa res, da se te obrestne spreminjajo na vsakih par mesecev pri vseh bankah.


Drži. Vendar morate biti v tem primeru njihov komitent. Kar je prikazano v tabeli 4 TUKAJ (beri opombe). Seveda je prikaz narejen tudi za preostale banke in hranilnice.lp

#81312 (odg: #81298 mirze)  25.02.10 13:05  mbrorodgovori / citiraj  |  shramba  
[mirze]

:: [mbror]

::

:: dobro bi bilo če bi se odločila za točno določeno mesečno uporabo povprečnega uporabnika. Recimo plačilo 8 položnic, 1x mesečno nakazilo denarja, trije dvigi na bankomatih drugih bank ...Tak izračun je na voljo že nekaj mesecev in si lahko vsak zase izračuna bančne stroške za enake storitve pri različnih bankah tule:

http://www.zps.si/osebnefinance/index.ph...


V rezultatih izračuna so navedeni letni stroški.
Odlična povezava - prav nekaj takega sem imel v mislih. Sem na hitro vnesel malo oklestene moje podatke - rezultate (letni strošek) lahko vidite tukaj:

http://www.zps.si/osebnefinance/index.ph...

Takšen kalkulator je res odličen vendar žal 95% ljudi sploh ne ve da obstaja. Je pa tudi tu ta problem, da je narejen samo za eno ponudbo posamezne banke. V izračunu za sparkasse tako znesek znaša ~75€, čeprav sem prej naračunal, da za moj račun pride to 42€.

Pri tem nisem prištel 5 letnega stroška uporabe digitalnega certifikata, ker kot sem že omenil, ga uporabljam še za dosti drugih stvari (diba, dohodnina,...), pa tudi če prištejem te 3€/leto bi to znašalo le 45€/leto.

Petrab še enkrat pohvale za obširno raziskavo in za obveščanje javnosti v zvezi s tem. V primerjavi stroškov bi bilo pa vseeno dobro prikazati poljubno izbiro mesečnih stroškov ter izračunanih cen, ki jih lahko dobite preko kalkulatorja na strani zveze potrošnikov slovenije.

A ste se s tem začeli ukvarjati iz zanimanja ali so to izsledki diplome,...?
#81344 (odg: #81302 petrab)  25.02.10 21:37  jurassicodgovori / citiraj  |  shramba  
[petrab]

Pri Sparkasse ob uporabi Net.Stika prištejte še strošek 15,00€ na pet let, ki je namenjen obnovi digitalnega certifikata.
digitalni certifikat od Sigence (državna zadeva) je brezplačen, prav tako vsako podaljšanje (možno je kar prek spleta).

* zadnji popravek: 25.02.10 21:37
#81346 (odg: #81344 jurassic)  25.02.10 23:51  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  

Hvala za informacijo. Ta podatek bo vključen v tabeli 5, ki bo objavljena v prihodnjih dneh. V njej bo lepo prikazano tudi katere banke sploh omogočajo dostop do spletnih bank s kvalificiranimi digitalnimi potrdili, ter s katerimi.

Sparkasse omogoča fizičnim osebam dostop do Net.Stika s tremi kvalificiranimi digitalnimi potrdili HALCOM CA, SIGEN-CA, POŠTA®CA.

Uporabnik mbror je navedel, da uporablja POŠTA®CO. Za to KDP pa je na 5 let strošek 15,00€.

#81348  26.02.10 00:07  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  

TAB_4: bankomati

Nobena banka vam ne bo prav posebej zaračunala dviga gotovine na lastnem bankomatu. Medtem, ko vam za dvig gotovine na bankomatih drugih bank večje banke zaračunavajo strošek. Tiste banke, ki pa imajo manjše število lastnih bankomatov, si prelaganja tega stroška na komitente ne morejo privoščiti, če želijo ostati konkurenčne velikim.

Pri vpogledu stanja na bankomatih drugih bank je zadeva identična, vendar s to razliko, da le vpogled pri nekaterih bankah ni mogoč.

NLB vam omogoča brezplačne dvige tudi na bankomatih Banke Celje (skupina NLB) in obratno. Prav tako vam NKBM omogoča brezplačne dvige tudi na bankomatih PBS in obratno.

Najdražje vam bo dvig na bankomatu druge banke zaračunala SKB, in sicer 0,52€. Res pa je, da imajo prvi dvig v mesecu brezplačen.

Samo vpogled v stanje na vašem računu na bankomatu druge banke pa vas bo najdražje stal pri NLB in Abanki, in sicer 0,30€. Medtem, ko pri SKB, Banki Koper in Banki Celje ne omogočajo možnosti vpogleda na bankomatih drugih bank.

Število bankomatov, ki jih posamezna banka ima sem izbrskala na spletni strani bankart.
#81352  26.02.10 07:54  ivansodgovori / citiraj  |  shramba  

NKBM ne zaračunava na mesec samo 1,85€ za vodenje računa ampak tudi 1€ za Bank@net. Gledal sem nazaj, to delajo od novembra 2009.

Najslabše se odreže tudi na tistem vprašalniku od ZPS.

Treba bo menjat banko.
#81356 (odg: #81352 ivans)  26.02.10 08:44  yahooodgovori / citiraj  |  shramba  

Se pridružujem nezadovoljstvu z višanjem stroškov na NKBM.

Mesečni strošek za Banka@net je 0,4€. Zraven pa moramo prišteti še izdajo ident.kartice 31,3€ (velja 5 ali 7 let) in če to razdelimo po mesecih, znese dodatnih cca 0,5€/mesec.

Poleg tega je spodaj postavka iz cenika NKBM:

Plačilo s plačilnim nalogom na transakcijske račune preko Bank@Neta

b) plačilo na račune pri drugi banki do vključno 50.000 EUR = 0,69 €.
Vsaj kar sem jaz preverjal, je to daleč najdražje plačilo preko elek. bank pri nas. Po 0,32€ pa obračunajo samo plačila s posebno položnico in še to le, če gre plačilo preko zbirnega centra.

NPR.:Plačilo na DIBO vedno obračunajo po 0.69€, čeprav nakažeš s posebno položnico.
#81360 (odg: #81346 petrab)  26.02.10 09:02  tomzy101odgovori / citiraj  |  shramba  

Sparkasse "podari" digitalno potrdilo za obdobje prvih 5 let, po tem pa se lahko uporaba elektronskega bančništva nadaljuje z uporabo treh omenjenih digitalnih certifikatov. Mogoče je pri tem dobro omeniti, da je SIGENCA za uporabnike zaenkrat brezplačna.
#81378 (odg: #81356 yahoo)  26.02.10 10:53  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  

Prav imate mesečni strošek uporabe BANK@NET je 0,40€; strošek el. plačila pa je dejansko 0,69€! Hvala za popravek.

NKBM omogoča poslovanje z elektronsko banko preko SecurID. Pravite, da je potrebno pristopnino 31,30€ plačevati na 5 ali 7 let? Jaz sem z njihove strani dobila informacijo, da je ta strošek na 3 do 4 leta, kar pa je odvisno od serije kartice.
#81382 (odg: #81378 petrab)  26.02.10 11:08  ivansodgovori / citiraj  |  shramba  

Ne vem kje ste dobili 0,40€ za BANK@NET. Še enkrat sem pogledal, od 23.11.2009 mi zaračunavajo 1€ za vodenje BANK@NET in 1,85 za vodenje računa.

Spodaj je copy/paste.

1,00 EUR 2.723,78 EUR BANK@NET NADOMESTILO ZA VODENJE 22.02.2010 22.02.2010

1,85 EUR 2.721,93 EUR NADOMESTILO ZA VODENJE RAČUNA 22.02.2010 22.02.2010
#81388 (odg: #81382 ivans)  26.02.10 11:22  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  

Ste podjetnik?

Pregled ja bil narejen za fizične osebe.

lp
#81390 (odg: #81388 petrab)  26.02.10 11:34  ivansodgovori / citiraj  |  shramba  

Pri NKBM imam dva računa, enega kot fizična oseba, drugega kot s.p.(popoldanski).

Tisti izpis je iz fizičnega računa.

Sedaj sem pogledal bolj natančno še poslovni račun.

Tam sicer nimam postavke "BANK@NET NADOMESTILO ZA VODENJE"

sem pa odkril, da mi od 11. 2009 zaračunavajo 0,10€ za vsak priliv na TRR.

Ja kaj si bodo v NKBM še izmislili, takih postavk sploh ne opaziš, se pa na leto kar nabere.
#81394  26.02.10 12:17  leoneodgovori / citiraj  |  shramba  

Pred ca. pol leta sem zamenjal NKBM za Unicredit. Vem, da mi je takrat nabor storitev vključenih v enotno ceno vodenja računa ustrezal, najbolj se mi dopadejo brezplačni dvigi na vseh slo bankomatih in dvigi brez provizije v tujini...
#81402 (odg: #81284 mbror)  26.02.10 13:16  nevermindodgovori / citiraj  |  shramba  
[mbror]
V ta znesek je vključeno praktično vse, saj je zastonj plačevanje položnic, mastercard, nakazila, dvigovanje na bankomatih katerekoli banke znotraj evro območja....
Mastercard, ni vec zastonj, ce sem prav videl... 12+ eur na leto, oz 25+ za zlati udobni...

* zadnji popravek: 26.02.10 13:16
#81408 (odg: #81390 ivans)  26.02.10 13:26  allagasodgovori / citiraj  |  shramba  

0,1 ti verjetno zaračunajo samo na eksterni priliv.znotraj banke ne bi smelo biti.
#81414 (odg: #81402 nevermind)  26.02.10 14:11  mbrorodgovori / citiraj  |  shramba  
[nevermind]

:: [mbror]:: V ta znesek je vključeno praktično vse, saj je zastonj plačevanje položnic, mastercard, nakazila, dvigovanje na bankomatih katerekoli banke znotraj evro območja....Mastercard, ni vec zastonj, ce sem prav videl... 12+ eur na leto, oz 25+ za zlati udobni...
Pri navadnem računu, ki ima mesečne stroške vodenja 1,95€ mastercard ni zastonj - veljajo zneski, ki si jih napisal. Pri udobnem računu plus (katerega imam sam - mesečno 3,15€) pa je zastonj (sem pravkar preveril po ceniku). Opazil sem, da imam zastonj tudi debetno kartico "BA Maestro zlata" - mogoče kdo kaj pozna prednosti ali je samo recimo višji limit al pa kaj takega?

Pa dopade se mi tudi, da ko imam kakšno vprašanje jim ga postavim preko ebanke in me navadno znotraj 2-3ur pokličejo in razjasnijo zadevo. Pa dovolj reklame za njih :-p. Pozna kdo to zlato kartico? :)
#81416 (odg: #81414 mbror)  26.02.10 14:46  nevermindodgovori / citiraj  |  shramba  
[mbror]

:: [nevermind]

:: :: [mbror]

::

:: :: V ta znesek je vključeno praktično vse, saj je zastonj plačevanje položnic, mastercard, nakazila, dvigovanje na bankomatih katerekoli banke znotraj evro območja....

::

:: Mastercard, ni vec zastonj, ce sem prav videl... 12+ eur na leto, oz 25+ za zlati udobni...Pri navadnem računu, ki ima mesečne stroške vodenja 1,95€ mastercard ni zastonj - veljajo zneski, ki si jih napisal. Pri udobnem računu plus (katerega imam sam - mesečno 3,15€) pa je zastonj (sem pravkar preveril po ceniku). Opazil sem, da imam zastonj tudi debetno kartico "BA Maestro zlata" - mogoče kdo kaj pozna prednosti ali je samo recimo višji limit al pa kaj takega?
Res je, sry... Po ceniku sodec... Kar pomeni, da jih moram vprasati, zakaj mi na racunu (udobni plus) v Net.stiku pise 12+ eur...

#81418 (odg: #81414 mbror)  26.02.10 14:50  mbrorodgovori / citiraj  |  shramba  

Sem dal vprašanje in so me poklicali 6 minut kasneje. Malo sem gledal napačno na cenik in je ta zlata kartica le za zlati račun (mesečni stroški vodenja 6,25€). Ker zraven ni nekih ugodnosti, ki jih sedaj nimam, bom seveda ostal pri tem računu in navadni kartici. Je pa malo napisano o zlatih karticah tukaj: http://mojevro.finance.si/248639.
#81462  27.02.10 16:39  petrabodgovori / citiraj  |  shramba  

TAB_5: elektronsko poslovanje

Za izmenjavo podatkov z institucijami javne uprave potrebujemo kvalificirano digitalno potrdilo (KDP). Gre za elektronski podpis oziroma certifikat. Overitelji oziroma izdajatelji KDP za fizične osebe v Sloveniji so SIGEN-CA (Ministrstvo za javno upravo), HALCOM CA (Halcom Informatika d.o.o.), AC NLB (Nova Ljubljanska banka d.d.) in POŠTA®CA (Pošta Slovenije d.o.o.). Z njim lahko uporabljamo storitve eDavkov (oddaja Napovedi za odmero dohodnine,…), eRedovalnice, Ajpesa,…

Za fizične osebe je pridobitev digitalnega potrdila SIGEN-CA, ki ima veljavnost petih let, brezplačna. KLIK NA CENIKPOŠTA®CA (veljavnost 5 let) vas stane od 15,00€ dalje. KLIK NA CENIKAC NLB (veljavnost 5 let) vas stane 25,50€. KLIK NA CENIK

HALCOM CA (veljavnost 3 let) od 10,00€ dalje. KLIK NA CENIK (pdf datoteka)

Nekatere banke vam že omogočajo dostop in poslovanje preko spletne banke z omenjenimi KDP ob plačilu pristopnine, kar si lahko ogledate v zgornji tabeli.

Te banke vam omogočajo, da lahko tudi iz njihovih spletnih strani prevzamete kvalificirano digitalno potrdilo, in sicer tistega za katerega so se odločile, da ga bodo podpirale. Slednjega lahko naložite na disk računalnika ali direktno na pametno kartico. Če ga prevzamete na disk, imate možnost narediti varnostno kopijo KDP in v taki datoteki lahko KDP prenašate iz enega računalnika na drug računalnik. Omejitve na koliko računalnikov boste to namestili ni, je pa zelo pomembno, da ga imate na računalnikih, kjer imate nadzor. Tako, da je možnost zlorabe čim manjša.

Tudi, če ste KDP najprej prevzeli na disk, ga lahko kasneje prestavite na varni pametni USB ključ oz. pametno kartico in ga uporabljate iz t.i. varnega medija, ki vas še dodatno ščiti pred možnostjo zlorabe.

OTP (One Time Password) čitalec pa je tako imenovani generator enkratnih gesel, ki strojno zgenerira enkratno geslo za vstop in s tem omogoči varen dostop v elektronsko banko brez uporabe KDP. To je eden izmed načinov zaščite, ki jih uporabljajo nekatere druge banke za zaščito e-bančništva oziroma vstopa v aplikacijo.

Najvišji strošek mesečne uporabe spletne banke vam bo zaračunala Raiffeisen banka, in sicer 1,25€.

Pri Banki Koper nisem prepričana ali dejansko omogočajo dostop s KDP. Odgovorili so, da je dostop omogočen s prenosnim čitalcem, ki ga prejmete brezplačno in s kartico Maestro. Seveda ob plačilu letne pristopnine, ki znaša 20,00€. Na vprašanje ali omogočajo dostop s kvalificiranim digitalnim potrdilom ter s katerim, pa nisem prejela odgovora. Iz tega lahko sklepam, da dostop s KDP ni omogočen.

Ker je preteklo kar nekaj dni, da sem pridobila zgornje informacije, sem jih v vmesnem času kontaktirala še preko telefona. Zatrdili so, da omogočajo poslovanje s kvalificiranim digitalnim potrdilom SIGENCA. Naj omenim še, da so to informacije od dveh različnih oseb.

Najbolj gotovo informacijo ali dejansko omogočajo dostop s KDP, pa lahko pridobimo le od njihovih komitentov, ki uporabljajo Banko-IN. Zato prosim tistega, ki točen odgovor pozna, da ga deli z ostalimi. Hvala!S Probanke so sporočili, da so ravno pred uvedbo rešitve za prijavo z digitalnimi certifikati pooblaščenih slovenskih izdajateljev – SiGen-Ca, Halcom Ca, Pošta®Ca, AC NLB.

Pri PBS pa sem na njihovi spletni strani zasledila, da v mesecu marcu ne bodo zaračunavali pristopnine za PBS.net.

Nova objava v tej temi  |  Nova tema v forumu
vseh objav v tej temi: 141   stran:  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > | zadnja

Seznam forumov  >  Banke  >  Katero banko izbrati – primerjava bank

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>