Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 02:34
0,40 %
10.086,95
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 21.08
1,23 %
1.280,19
SI 21.08
-0,39 %
863,13
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11
Od pomladi 2006 do jeseni 2010 smo - sprva na strani Finančna točka, kasneje na Denarnisupermarket.com - uporabnikom nudili storitev Drugo mnenje. Storitev od jeseni 2010 ni več na voljo, še vedno pa je dostopen arhiv več kot 700 izdelanih Drugih mnenj, ki pokrivajo 5 let delovanja v zelo različnih tržnih razmerah. Zato smo prepričani, da lahko v njem najdete tudi kaj zase.

Drugo mnenje

 |  Izdelana mnenja  ·  Navodila  ·  Vzorčni portfelji

Storitev Drugo mnenje je namenjena uporabnikom strani Denarni supermarket, ki se odločajo za varčevanje v različnih finančnih oblikah ali pa so s tem že začeli, pa bi radi pridobili dodatno oceno in mnenje. Na podlagi vnesenih podatkov boste prejeli brezplačno oceno situacije in konkretne predloge, kako bi lahko ravnali.

  RSS   ·  Pogled na posamezno mnenje   ·   Nazaj v seznam...

Prejeti podatki
Zaposlitevdijak, študent
Odvisne osebene
Mesečni znesek0 eur
Spremembe zneskane pričakujem velikih sprememb
Začetni znesek sredstev60.000 eur
Obstoječi portfeljne
Cilj varčevanjaprivarčevani znesek bo večinoma hitro porabljen (velik nakup, npr. nepremičnine)
Ciljni znesek300.000 eur
Pričakovana donosnost10-15%
Ciljno leto10 let
Donos in tveganjesprejemam višje tveganje, vendar se želim izogniti visokim izgubam
Preference
Drugo mnenje     Obvezno preberite tudi Pomembne opombe!

Dva svetovalca - huda dilema

Ste dijak ali študent in imate na razpolago 60 tisoč evrov za vlaganje. Obstoječega portfelja ni, zato sklepam, da ste pri investiranju v vrednostne papirje še bolj ali manj začetnik. (To ni nič slabega). Po desetih letih si želite kupiti nepremičnino.

Bili ste na finančnem svetovanju, kjer so vam svetovali naslednje:

Svetovalna družba vam ponuja enkrat letno sestanek, na katerem bi se odločali, kako naprej. Za zdaj - so vam rekli - je v planu najprej ustvariti dobiček, ki pa vam ga potem svetujejo prenašati z dodatnimi vplačili v naložbeno polico.

Bili pa ste tudi na drugem svetovanju, pri nekom, ki dela samo za KD (taisto lahko sklepamo tudi za prvega zgoraj, vendar tega niste napisali, ali pa se vam niso na tak način predstavili). Ta, drugi svetovalec vam je rekel, da je najbolje vse skupaj vložiti v naložbeno polico, vezano na KD sklade.

Sami pa ste, neodvisno od teh dveh svetovalcev, slišali, da se na svetovnem trgu bliža večji padec, ker je že vse precenjeno in vas sedaj to malo skrbi. Nekoliko vas tudi preseneča, da te možnosti ni omenil nobeden od gornjih dveh svetovalcev.

Začnimo na koncu. "Svetovalec" je temeljito zlorabljena beseda. Osebi, s katerimi ste imeli opravka, sta verjetno povsem častivredni in dobro misleči, vendar pač živita od prodaje finančnih produktov. Najbolj običajen način prodaje finančnih produktov, kot so skladi in zavarovanja, je preko zastopnikov, ki so plačani direktno od prodaje. Od vsakega vplačila v produkt, ki ga sklenete preko zastopnika, bo on prejel en košček, torej provizijo. Spet, to ni nič takega. Finančne inštitucije so ugotovile, da je to dokaj dober način pospeševanja prodaje in to pač uporabljajo. Pri tem morate vi kot stranka vedeti to, da vaš interes ni enak zastopnikovemu. Njegova naloga je v prvi vrsti nekaj prodati. To je lahko neoptimalno, kajti zastopnik ima morda na voljo le omejen nabor produktov (na primer ene same DZU ali zavarovalnice) in kaj lahko se zgodi, da na kakšnem področju ti produkti niso konkurenčni drugim (ki pa jih vaš zastopnik ne ponuja, kajti od njih ne prejema provizije). Drugič, obstaja nevarnost, da vam bo zastopnik agresivneje ponudil tisti produkt, ki njemu zagotavlja višjo provizijo, kljub temu, da morda za vas ta produkt ni optimalen. Tretjič, od takega zastopnika boste slišali, da je nekaj treba "ukreniti takoj" (da stranka ne uide), tudi če so morda trenutne cene že zelo visoke.

Ne pravim, da to velja za vaš primer (kajti niste navedli dovolj podatkov), vendar pa je v preteklih letih bila zelo pogosta praksa vsiljevanja polic življenjskega zavarovanja tudi ljudem, ki sploh nimajo odvisnih oseb. Tej praksi bi lahko po domače rekli natega (Zavarovanja se prodajajo, ne kupujejo).

Po teh dveh svetovanjih ste torej pred dilemo, kot oni človek iz pregovora, ki ima dve ročni uri in sedaj ne ve, katera od njiju kaže pravilen čas.

Jaz vam bom dal odgovor, s katerim verjetno ne boste takoj zadovoljni, a je vseeno dobronameren in mišljen resno. Zneska zaenkrat ne vložite nikamor, oziroma do nadaljnjega ga imejte v kratkoročni bančni vezavi. Imate čas, imate za študenta lep začetni znesek za investiranje in nikamor se vam ne mudi. Nič hudega ne bo, če boste začeli vlagati na primer čez pol leta. Najbolj trden temelj si boste ustvarili, če se sami nekoliko izobrazite, kajti poznavanje osebnih financ utegnete še velikokrat potrebovati. Dober dosežek (a za marsikoga očitno nedosegljiv) je že, kako prepoznati natego, ko jo srečaš. Med natege štejem tudi bistveno preplačati kakšno finančno storitev, zaradi nepoznavanja. V tem vmesnem času si torej poskusite pridobiti čim več znanja o teh stvareh, začnete lahko že kar tukaj: Prvi koraki in Knjižnica za začetnike.

Ko se boste počutili malo bolj suvereno na tem področju, pa vzemite en kos zgornjega zneska, recimo 10 tisočakov, pa z njim začnite. Takrat boste lažje naredili ožji izbor, kaj pride za vas v poštev.

PripravilSandi Kodrič 17.10.07
Ocene bralcev
povprečje 4,7  (prejetih: 70)

Podana mnenja uporabljajte informativno, kot dopolnilo k lastnemu razmisleku in k drugim prejetim mnenjem. Zavedajte se, da lahko različne osebe sestavijo zelo različna mnenja, ki so lahko hkrati vsa korektna. Univerzalnih rešitev, napovedovanja prihodnosti in garancij ni. Odločitev in odgovornost za nastali dobiček ali izgubo je absolutno vaša.

Če bi imeli uporabniško ime in bili z njim prijavljeni, bi tukaj lahko vnesli svoje mnenje.