Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 07:20
-8,57 %
55.594,59
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 16.04
1,51 %
1.497,05
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11
Od pomladi 2006 do jeseni 2010 smo - sprva na strani Finančna točka, kasneje na Denarnisupermarket.com - uporabnikom nudili storitev Drugo mnenje. Storitev od jeseni 2010 ni več na voljo, še vedno pa je dostopen arhiv več kot 700 izdelanih Drugih mnenj, ki pokrivajo 5 let delovanja v zelo različnih tržnih razmerah. Zato smo prepričani, da lahko v njem najdete tudi kaj zase.

Drugo mnenje

 |  Izdelana mnenja  ·  Navodila  ·  Vzorčni portfelji

Storitev Drugo mnenje je namenjena uporabnikom strani Denarni supermarket, ki se odločajo za varčevanje v različnih finančnih oblikah ali pa so s tem že začeli, pa bi radi pridobili dodatno oceno in mnenje. Na podlagi vnesenih podatkov boste prejeli brezplačno oceno situacije in konkretne predloge, kako bi lahko ravnali.

  RSS   ·  Pogled na posamezno mnenje   ·   Nazaj v seznam...

Prejeti podatki
Zaposlitevv pokoju
Odvisne osebene
Mesečni znesek1000 €
Spremembe zneskapomembno padel (rojstvo otroka, izguba zaposlitve, najem kredita...)
Začetni znesek sredstev2.000 €
Obstoječi portfelj
Cilj varčevanjaiz privarčevanega zneska bodo večinoma postopno črpana izplačila (šolanje otrok, dodatna pokojnina...)
Ciljni znesek100.000 €
Pričakovana donosnost
Ciljno letov roku 5 let kot dodatek k pokojnini
Donos in tveganjesprejemam višje tveganje, vendar se želim izogniti visokim izgubam
Preference
Drugo mnenje     Obvezno preberite tudi Pomembne opombe!

Rešitev za dolgoživost

Kot ste napisali, ste že v pokoju in bi radi v 5 letih sestavili nekaj, iz česar si boste izplačevali dodatek k pokojnini. Začetni znesek ni velik, zato pa so predvidena mesečna vplačila kar krepka.

Pri dodatku k pokojnini je glavni problem tako imenovana "dolgoživost". To pomeni, ali bodo vaši prihranki, ki jih akumulirate do upokojitve in kasnejši prihodki (pokojnina) zadoščali za pokritje stroškov in to vse dokler bo to potrebno, torej do smrti. Neznank pri tem je veliko. Glavna je seveda, da ne veste, ali boste preživeli še 10, 20 ali morda 30 let. Ali boste potrebovali kak zelo drag medicinski poseg ali morda nego? Ali bo pokojnina sledila inflaciji? Neprijetne skrbi.

Načinov reševanja (vsaj materialne plati) tega problema je več. Najstarejši je bil neposredna medgeneracijska solidarnost, torej da otroci poskrbijo za svoje upokojene starše. Naslednji je bil Bismarckov sistem državnih pokojnin, ki je pojem "solidarnosti" izdatno razširil in s čimer so neke vrste varstvo dobili tudi ljudje brez potomcev. Kasneje so se razmahnile zavarovalniške rente: tam zavarovalnica stavi, da boste umrli prej, preden bodo izčrpana vaša sredstva, ki ste jih kot enkratno premijo vplačali ob nakupu rente. Vi pa stavite proti zavarovalnici, da boste živeli dlje. Eden od posebnih primerov je tudi slovensko prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

Če si prihranke za ta namen upravljate in izplačujete sami, ste odvisni samo od tega, kako dobri boste pri tem. Če uspete konsistentno dosegati več kot 5% letno, ste s tem presegli donosnost večine klasičnih zavarovalniških rent. A še vedno se vam lahko zgodi, da vam denarja zmanjka. Seveda ostaja tudi vprašanje, ali vam bodo mentalne sposobnosti dopuščale ukvarjanje s tovrstnimi naložbenimi odločitvami oziroma, ali boste imeli kako zaupanja vredno osebo, ki vam bo pri tem pomagala.

V najnovejšem času, ko najvrednejši del človekovega premoženja postaja bivalna nepremičnina, se je na Zahodu uveljavilo črpanje rente iz nje v obliki tako imenovane obratne hipoteke (reverse mortgage). Gre v bistvu za kredit, ki ga upokojenec prejema od banke v obliki mesečne rente in je zavarovan z njegovo nepremičnino. Po kreditojemalčevi smrti banka nepremičnino proda, si poplača kredit, preostanek pa dobijo dediči pokojnika. Pri nas ta zadeva ni sistemsko urejena.

Skratka, nekaj možnosti vseeno je. Ko/če imate na voljo nek solidno velik znesek, se pozanimajte pri nekaj zavarovalnicah, kolikšno rento bi lahko dobili. Nekaj primerov ene od ponudnic najdete tukaj.

Če pa boste vztrajali pri lastnem upravljanju, pridejo v poštev v glavnem varni produkti, pri katerih višina periodičnega izplačila ne niha veliko. Državne obveznice, ki sproti odplačujejo tudi del glavnice (torej da ni glavnica vrnjena šele na koncu), obvezniški vzajemni skladi, na primer Probanka Gama, morda uravnoteženi vzajemni sklad v majhnem deležu (manj kot tretjina celote). V preostalem pa običajni bančni depoziti, kajti glavna nevarnost, ki se ji želite izogniti, je, da vam kak borzni zlom pobere večino prihrankov, tako kot se je zgodilo mnogim starejšim Američanom, ki so imeli kljub svoji starosti večino v delnicah. Nekaj smo o tem pisali tudi tukaj: [ne najdem članka: 8534] .

Teh prvih pet let, v dobi akumuliranja, si lahko privoščite bolj tvegane naložbe, a vaših 5 let je vseeno malo; je nekje na spodnji meji priporočil za obdobje vlaganja delniških vzajemnih skladov.

PripravilSandi Kodrič 07.05.09
Ocene bralcev
povprečje 4,5  (prejetih: 4)

Podana mnenja uporabljajte informativno, kot dopolnilo k lastnemu razmisleku in k drugim prejetim mnenjem. Zavedajte se, da lahko različne osebe sestavijo zelo različna mnenja, ki so lahko hkrati vsa korektna. Univerzalnih rešitev, napovedovanja prihodnosti in garancij ni. Odločitev in odgovornost za nastali dobiček ali izgubo je absolutno vaša.

Če bi imeli uporabniško ime in bili z njim prijavljeni, bi tukaj lahko vnesli svoje mnenje.