Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 13:17
1,25 %
11.909,41
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 11:15
0,38 %
1.139,43
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11
Od pomladi 2006 do jeseni 2010 smo - sprva na strani Finančna točka, kasneje na Denarnisupermarket.com - uporabnikom nudili storitev Drugo mnenje. Storitev od jeseni 2010 ni več na voljo, še vedno pa je dostopen arhiv več kot 700 izdelanih Drugih mnenj, ki pokrivajo 5 let delovanja v zelo različnih tržnih razmerah. Zato smo prepričani, da lahko v njem najdete tudi kaj zase.

Drugo mnenje

 |  Izdelana mnenja  ·  Navodila  ·  Vzorčni portfelji

Storitev Drugo mnenje je namenjena uporabnikom strani Denarni supermarket, ki se odločajo za varčevanje v različnih finančnih oblikah ali pa so s tem že začeli, pa bi radi pridobili dodatno oceno in mnenje. Na podlagi vnesenih podatkov boste prejeli brezplačno oceno situacije in konkretne predloge, kako bi lahko ravnali.

  RSS   ·  Pogled na posamezno mnenje   ·   Nazaj v seznam...

Prejeti podatki
Zaposlitevzaposlen / svobodni poklic / lastno podjetje
Odvisne osebene
Mesečni znesek100.000,00 SIT
Spremembe zneskane pričakujem velikih sprememb
Začetni znesek sredstev10.000.000,00 SIT
Obstoječi portfeljMP ASIA 8%
MP ENERGY 2%
MP TECH 2%
MP GLOBAL 9%
Ilirika Vzhodna Evropa 8%
Ilirika Modri Korak 1%
Infond BRIC 8%
KD Balkan 10%
KD Novi trgi 5%
SPI America Latina 5%
SPI EU,Medio Oriente,Africa 1%
RCM Eurasien 24%
RCM Osteuropa 17%
Cilj varčevanjaprivarčevani znesek bo večinoma hitro porabljen (velik nakup, npr. nepremičnine)
Ciljni znesek210.000 EUR
Pričakovana donosnost8-12 %
Ciljno leto10 let
Donos in tveganjeizrecno želim tvegati, da bodo morda doseženi izjemni donosi in razumem, da so lahko namesto tega izjemne izgube
PreferenceZanimajo me predvsem Indija, Kitajska in Rusija. Vem, da je sedanj portfelj nenormalno agresiven, vendar računam, da bo na dovolj dolgi rok (na primer 10 let)dosežen bistveno večji donos kot na banki (upoštevajoč davčno zakonodajo. V naslednjem letu imam namen (če bo sprejet nov predlog Zdoh) preusmeriti MP-TECH in MP-ENERGY v MP-INDIA, pa morda MODRI KORAK v Iliriko Vzhodna Evropa. Kaj menite o vlaganju na Kitajsko in Afriko v roku 10 let oziroma kateri od interesov zanimanja (Indija, Kitajska, Rusija) ima še dovolj potenciala za dolgoletno rast in kateri je najmanj občutljiv na svetovno (zaradi energije, surovin, obrestnih mer v ZDA) dogajanje? Ali imate kakšen boljši predlog glede doseganja zastavljenih ciljev glede na geografsko področje, saj kljub sedanjemu precejšnjemu deležu v regiji Balkana nimam namena tu bistveno povečevati deleža, boljša možnost se mi zdi Azija z ogromnimi človeškimi, energetskimi in drugimi resursi.
Drugo mnenje     Obvezno preberite tudi Pomembne opombe!

Ali lahko iz kokosa pridobivamo limonado?

Da bi v 10 letih iz 41.600 EUR pridelali 210.000 EUR ob mesečnih vplačilih 416 EUR, je potrebna povprečna letna donosnost skoraj 12%. Če temu dodamo še nekaj odstotnih točk letno, pridemo prek 15% letno in to je že zelo, zelo optimistično. Vprašljivo je, ali lahko res realno računate s tem.

Sedanji potfelj je dejansko, kot pravite, zelo agresiven. Skoraj v celoti ga sestavljajo skladi za trge v razvoju in sektorsko specializirani skladi, še celo MP-GLOBAL.SI kot edini predstavnik načeloma globalnih delniških skladov je doslej znan po tem, da je precej usmerjen na mlade trge.

Najmanj, kar lahko rečem o tem, je to, da bi bilo dobro oblikovati vsaj likvidnostno rezervo (v banki ali v skladu denarnega trga) za situacije, ko bo stanje na borzah zelo bedno (kar zdaj vsekakor ni). Ob grozljivkah jo izkoristite in potem v znova krasnih časih ne pozabite znova napolniti.

Za nadaljevanje pa greva po vrsti skozi vaša vprašanja.

 • Kaj menim o vlaganju na Kitajsko in Afriko v roku 10 let? Afrika je zanimiva kot surovinsko bogato področje, to pa je tudi vse. Za same Afričane je po moje edina pričakovana razlika v naslednjem desetletju to, da se ne bodo več pritoževali, da jih ropa Zahod in/ali domači diktatorji, temveč bodo to počeli tudi igralci iz Indije in Kitajske.

  Kitajska je povsem drugačna zgodba, za katero vsekakor ne velja, da jo izropa vsak, ki pride mimo. (Glede tega se bomo verjetno prej vedno bolj bali obratnega.) Kratkoročno je glavna skrb to, kdaj in kako močno se bodo pokazali ekscesi prenapihnjenosti, brez katerih se tolikšna rast po zgodovinskih izkušnjah ne more dogajati. Zato menim, da bi bilo zelo nenavadno, če na Kitajskem v naslednjih treh letih, zlasti pa po olimpijskih igrah, ne bi prišlo do borzne panike; hkrati pa tudi menim, da bo to lepa priložnost za vstop. (Seveda to velja v primeru, da se stvari ne bodo zasukale krvavo drugače, videli pa smo že lahko, da tudi to ni nemogoče.)

 • Sprašujete, kateri od trgov Indija - Kitajska - Rusija ima dovolj potenciala in kateri je najmanj občutljiv na svetovno dogajanje. Po moje je od naštetih najbolj stabilna (kar je glede na ponujene kandidate relativen pojem) Kitajska zaradi hitrega razvoja domačega potrošnika in preprosto zaradi svoje teže v mednarodnem merilu.

 • Vsekakor se zavedajte, da je roko na srce precej smešno z resnim obrazom izrekati napovedi za naslednjih 10 let glede na to, kaj vse se je zgodilo v zadnjih desetih. Pri današnjem stanju sveta po moje zelo težko začrtate ozko naložbeno smer - kot to očitno želite - in se zanesete, da zdaj je pa za celo desetletje problem rešen. Če ne drugega, je zelo človeško in verjetno, da vas bodo kdaj po poti zvili lastni strahovi in/ali skušnjave.

 • S tem je povezan tudi odgovor na vprašanje, ali imam kakšno drugačno idejo. Imam. Osebno zelo verjamem v to, da nam ni dano gledati v prihodnost in da je ravno zato, ker je to nerealno, naloga vlagatelja biti dovolj dobro pripravljen na različne razplete. To pa pomeni, da se NE trudite izbrati posameznega področja, ki naj bi bilo najboljše, temveč dovolj dobro razpršite premoženje.

  Pa ne samo med različne delniške trge, temveč tudi v obvezniške in denarne naložbe. Čeprav se vam čisto pravilno zdi, da naložbe s pričakovanim donosom recimo 4% letno pač težko pomagajo pri doseganju 12% letno, ima človek ponavadi tovrstne naložbe za primer, da gre tarča 12% tako ali tako prepričljivo v franže in postane v spremenjenih razmerah cilj to, da vsaj ne bi naredil totalne luknje.

  In ja -- take stvari SE lahko dogajajo tudi na nivoju 10 let. Zgodovina (in to ne predpotopna) pozna primere, ko so vlagatelji potrebovali 10 let in več, da so vsaj povrnili nominalno vrednost vložka. Po drugi strani je prav tako čisto res, da je recimo naložba v Raiffeisen Osteuropa dajala v zadnjih 10 letih v povprečju 20% letno. Ampak ali bo tudi v prihodnje? Od kod pa naj to vem.

  Pri tem vas morda prime, da bi rekli: ja madona, kako pa naj bo potem človek prepričan, da bo pridelal svojih 12% letno. Odgovor je povsem jasen: NE more biti prepričan. Ne morete dobiti garancije za 12% letno in ne morete iztisniti limonade iz kokosa ne glede na to, kako zelo stiskate. Vedno bo prisotna negotovost. Vi pa lahko za večjo stabilnost poti do cilja naredite to, da znižate pričakovani donos (tako, da povečate vplačila, podaljšate obdobje ali znižate cilj) in ga s tem po drugi strani tudi naredite bolj (četudi ne popolno) zanesljivega.

V kolikor po vsem povedanem res izrecno želite tvegati in se dejansko zavedate, da NI samoumevno, da se bo končalo z lepim dobičkom - potem je tudi vaš sedanji portfelj OK (četudi za moje pojme zdaleč preobložen in kaotičen, ampak to je subjektivno) in je edina resna sugestija tisto z začetka teksta glede likvidnostne rezerve. Ta je še zlasti pomembna zato, ker so nameravana mesečna vplačila zelo majhna v primerjavi z obstoječim portfeljem in je zato očitno potrebno oblikovati zalogo res znotraj njega, ne pa se zanašati, da boste luknje izkoristili že z vplačil.

To, da skušate podrobno premikati denar znotraj množice trgov v razvoju, ponavadi pomeni lov na "kaj bo najbolj zraslo". Ta cilj je splošno gledano utopičen. Lahko se vam posreči; to je glavni faktor. Če ne boste zmogli redno spremljati, kako kaj kažejo vaše tekoče stave, pa bi bilo vseeno dobro, da ne greste predaleč v specializacijo in finomehaniko.

Pri tem vas opozarjam na tole asimetrijo: takrat, ko se šele lotevate neke naložbe, imate res pisan čas za razmislek in odločitev. Ko pa ste že v naložbi, takrat ona sama odloča, kdaj bo od vas terjala čas za presojo in odločitev, da jo je dobro zaključiti. In takrat vi ta čas boste imeli ali pa ga ne boste. To je razlog, da pravim, da je specializacija stvar za res aktivnega igralca. Za takega pa so po drugi strani vzajemni skladi relativno štorast način vlaganja in bi bilo bolje poseči po ETF.

Za popolno sliko še tole: ni mi jasen del, ko pravite, da boste denar preselili iz MP-TECH.SI in MP-ENERGY.SI v MP-INDIA.SI, če bo sprejet novi dohodninski zakon. Ta namreč za te konkretne sklade nič posebnega ne spreminja. Bistvena sprememba bi bila le v primeru prenosa sredstev med podskladi krovnega sklada, tukaj pa ne gre za to.

Ukinila naj bi se revalorizacija nakupne cene, zaradi česar je za tistega, ki želi denar premikati, lahko celo boljše, da to opravi letos (čeprav pri Techu in Energy kot precej mladih skladih verjetno to za vas niti ne pride v poštev). Bistvo - da so dobički s skladi obdavčeni ločeno od dohodnine, po samostojni in končni stopnji - pa velja že od 1.1.2006 dalje in ne šele v 2007.

Tale tekst je postavil rekord po obsegu med dosedanjimi Drugimi mnenji. Žal mi je, da je prišel cel roman, vendar sem vam skušal odgovoriti na vse, kar bi lahko bilo relevantno za vašo situacijo. Upam, da vam moje razmišljanje vsaj nekoliko pride prav.

PripravilČrt Jakhel 19.10.06
Ocene bralcev
povprečje 5,0  (prejetih: 1)

Podana mnenja uporabljajte informativno, kot dopolnilo k lastnemu razmisleku in k drugim prejetim mnenjem. Zavedajte se, da lahko različne osebe sestavijo zelo različna mnenja, ki so lahko hkrati vsa korektna. Univerzalnih rešitev, napovedovanja prihodnosti in garancij ni. Odločitev in odgovornost za nastali dobiček ali izgubo je absolutno vaša.

Če bi imeli uporabniško ime in bili z njim prijavljeni, bi tukaj lahko vnesli svoje mnenje.