Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 11:29
-2,66 %
18.964,61
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 10:30
0,40 %
1.344,82
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11
Od pomladi 2006 do jeseni 2010 smo - sprva na strani Finančna točka, kasneje na Denarnisupermarket.com - uporabnikom nudili storitev Drugo mnenje. Storitev od jeseni 2010 ni več na voljo, še vedno pa je dostopen arhiv več kot 700 izdelanih Drugih mnenj, ki pokrivajo 5 let delovanja v zelo različnih tržnih razmerah. Zato smo prepričani, da lahko v njem najdete tudi kaj zase.

Drugo mnenje

 |  Izdelana mnenja  ·  Navodila  ·  Vzorčni portfelji

Storitev Drugo mnenje je namenjena uporabnikom strani Denarni supermarket, ki se odločajo za varčevanje v različnih finančnih oblikah ali pa so s tem že začeli, pa bi radi pridobili dodatno oceno in mnenje. Na podlagi vnesenih podatkov boste prejeli brezplačno oceno situacije in konkretne predloge, kako bi lahko ravnali.

  RSS   ·  Pogled na posamezno mnenje   ·   Nazaj v seznam...

Prejeti podatki
Zaposlitevzaposlen / svobodni poklic / lastno podjetje
Odvisne osebeda
Mesečni znesek0 EUR
Spremembe zneskane pričakujem velikih sprememb
Začetni znesek sredstev420.000 EUR
Obstoječi portfelj37% vezana vloga na banki - 4% obrestna mera
22% delnice CIF (sklad vlaga izključno v fizično zlato in srebro)
15% ZM1
13% Beta
13% Delnice Hrvaška, Srbija
Cilj varčevanjaiz privarčevanega zneska bodo večinoma postopno črpana izplačila (šolanje otrok, dodatna pokojnina...)
Ciljni znesek1.200.000 EUR
Pričakovana donosnost10%
Ciljno letoIz privarčevanega želim prejemati rento.
Donos in tveganježelim se čim bolj izogniti izgubam, čeprav bi to pomenilo nižje donose
PreferenceMesečno imam 2.000 EUR stroškov nimam pa nobenih prihodkov. Vem, da bi bilo dobro vložiti del sredstev v kakšen globalni sklad ampak bi rad s tem počakal do prve korekcije oz. zloma, pa če tudi bo to treba čakati še leto ali dve. Skratka, zanima me tvoje mnenje koliko je realna možnost, da mi nekoč le uspe priti do želenega zneska in če da - kdaj meniš, bi se lahko to zgodilo? Seveda to ne pomeni, da nikoli več ne bom imel še drugih prihodkov, zanima me čisto hipotetična situacija, če bodočih prihodkov ne bi imel.
Drugo mnenje     Obvezno preberite tudi Pomembne opombe!

Milijon evrov! Kako?

Tole je solidno težka naloga... Pri kateri je - ne zamerite - prva asociacija tale misel neznanega avtorja: kdor je zaslužil dvesto milijonov na borzi, je malo nor. To pa zato, ker jih je že imel sto, pa jih je še enkrat vložil v tvegane naložbe.

6% portfelja letno pojejo odlivi za porabo. Če bi portfelj imel povprečno letno donosnost 6%, bi torej bili na nuli. Že teh 6% pa je preveliko pričakovanje v primeru, da je cilj zares predvsem izogniti se izgubam.

CIF je sodeč po opisu zadeva z borzno oznako CEF, Central Fund of Canada. Gre za investicijsko družbo, tako da poleg spremembe vrednosti premoženja nastopa še vprašanje tržnega diskonta ali premije. Skupno vzeto to vseeno ni tako potencialno kaskaderska naložba kot delnice na Hrvaškem in v Srbiji, vendar vsota teh postavk, ki vendarle imajo visoko tveganje, tvori nekaj več kot tretjino portfelja.

Pa recimo, da bančni del zadevo nekako ravno odtehta in da je zato skupna tveganost celega portfelja nekako tam, kot jo sugerira njegov "zmerni" del, torej Beta in Moneta. O takšni mešanici ne moremo reči, da je divja, vendar vsekakor ni nekaj, na kar bi človek najprej pomislil, kadar predvsem ne želi izgubiti denarja.

Cilj je renta. Hja, ampak to ni cilj. To se dogaja že zdaj. Teh 2.000 EUR mesečno JE renta. Že sedanja situacija kaže v smer upokojenskega portfelja, ne pa naskoka na 1,2 mio EUR.

Računsko gledano naj bi sicer ob startnem znesku 420.000 EUR, povprečnem donosu 10% letno in mesečnem odlivu 2.000 EUR pot do 1.200.000 EUR trajala 18 let (in to BREZ ohranitve kupne moči). Ampak ... Matematika kot orodje sicer vse prenese, rezultat pa je lahko samo toliko smiseln, kolikor so smiselne predpostavke.

Da se ne vrtiva še naprej v krogu, lepo naravnost: tole ne bo šlo. Želje gredo vsaka v svojo smer, situacija bogatega cilja v bistvu ne dopušča. Kaj je to "ne dopušča": da se sicer lahko magari celo izide (ne morem reči, da je absolutno nemogoče), vendar pa to ni nekaj, pri čemer bi statistika bila zaveznik.

Osebno bi v takšni siutaciji naredil naslednje. Pri tem mi je jasno, da sem precejšen ziheraš in da moja lastna presoja ni nujno takšna, kot bi jo opravil nekdo drugi - ampak zato se Drugemu mnenju reče mnenje. (Vi pa imate, kot pravite, odvisne osebe, tako da je neka mera ziheraštva čisto na mestu.)

  • Delal na tem, da se zapre in po možnosti obrne denarni tok. S +2.000 EUR mesečno bo bistveno lažje kot z -2.000 EUR... Pametna ugotovitev, kajne. No, vsekakor bistveno pomaga že to, da vsaj odliva ne bi bilo.

  • V kolikor to ni mogoče (vsaj zaustavitev porabe), gre enostavno za situacijo, ki s stališča previdnosti ne dopušča takšnega nivoja tveganja in zato tudi ne takšnega pričakovanega donosa, temveč je lahko tarča kvečjemu, kaj pa vem, 3% realnega donosa.

  • Skladno s tem bi potem razmislil, kaj zame pomeni, če cilj 1,2 mio EUR ne bo dosežen oziroma kaj lahko drugega spremenim v svoji situaciji, da bi morda po neki tretji poti možnost za to znova postala odprta.

S samim portfeljem sicer ni nič grozno narobe; morda bi bilo smiselno dodati še nepremičninski del in to po možnosti takšnega, ki je osredotočen na kontinentalno Evropo, denimo Easy ETF EPRA Eurozone. (Improvizirana, ne ravno 100% naciljana varianta pa bi bil sklad PIA Europa Real).

Gre samo za to, da skušate uporabiti sicer čisto dobro kladivo za to, da bi z njim grabili travo. Načeloma se lahko tudi posreči, bi pa bilo dobro razmsliti ali o drugačnem orodju ali o drugačnem cilju.

PripravilČrt Jakhel 15.11.06
Ocene bralcev
povprečje 5,0  (prejetih: 1)

Podana mnenja uporabljajte informativno, kot dopolnilo k lastnemu razmisleku in k drugim prejetim mnenjem. Zavedajte se, da lahko različne osebe sestavijo zelo različna mnenja, ki so lahko hkrati vsa korektna. Univerzalnih rešitev, napovedovanja prihodnosti in garancij ni. Odločitev in odgovornost za nastali dobiček ali izgubo je absolutno vaša.

Če bi imeli uporabniško ime in bili z njim prijavljeni, bi tukaj lahko vnesli svoje mnenje.