Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 01:03
0,23 %
9.678,57
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 05.06
2,26 %
1.285,78
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11
Od pomladi 2006 do jeseni 2010 smo - sprva na strani Finančna točka, kasneje na Denarnisupermarket.com - uporabnikom nudili storitev Drugo mnenje. Storitev od jeseni 2010 ni več na voljo, še vedno pa je dostopen arhiv več kot 700 izdelanih Drugih mnenj, ki pokrivajo 5 let delovanja v zelo različnih tržnih razmerah. Zato smo prepričani, da lahko v njem najdete tudi kaj zase.

Drugo mnenje

 |  Izdelana mnenja  ·  Navodila  ·  Vzorčni portfelji

Storitev Drugo mnenje je namenjena uporabnikom strani Denarni supermarket, ki se odločajo za varčevanje v različnih finančnih oblikah ali pa so s tem že začeli, pa bi radi pridobili dodatno oceno in mnenje. Na podlagi vnesenih podatkov boste prejeli brezplačno oceno situacije in konkretne predloge, kako bi lahko ravnali.

  RSS   ·  Pogled na posamezno mnenje   ·   Nazaj v seznam...

Prejeti podatki
Zaposlitevzaposlen / svobodni poklic / lastno podjetje
Odvisne osebeda
Mesečni znesek100 eurov
Spremembe zneskane pričakujem velikih sprememb
Začetni znesek sredstev100 evrov
Obstoječi portfeljNe varčujem.
Cilj varčevanjaiz privarčevanega zneska bodo večinoma postopno črpana izplačila (šolanje otrok, dodatna pokojnina...)
Ciljni znesek30% dodatne pokojnine.
Pričakovana donosnostNimam pojma.
Ciljno letoPo upokojitvi kot dodatno pokojnino.
Donos in tveganježelim se čim bolj izogniti izgubam, čeprav bi to pomenilo nižje donose
PreferenceMožu se zdi zanimiva Azija, Kitajska, ampak ima toliko pojmo kot jaz, torej nič. Stara sem 39. let.Imam dve majhna otroka. Od "skladov" vem zelo malo, rada pa si bi izboljšala pokojnino na stara leta. Leto dni bom delala le polovični delovni čas (starševstvo), potem pa bom nadaljevala z polno zaposlitvijo in bom verjetno povečala znesek varčevanja. S privarčevanimi sredstvi ne razpolagam. Pa še eno vprašanje. Ali je znesek sto evrov mesečno premajhen, da bi ga recimo razpršila v tri različne sklade? Pa sem končno vse napisala! Za "sklade" se odločam že vsaj dve leti, pa nikakor ne premaknem "riti". Torej je vaše drugo mnenje zame pravšnja rešitev.
Drugo mnenje     Obvezno preberite tudi Pomembne opombe!

Začetek varčevanja - malo pozno, a od srca

Vaš opis situacije je eden bolj nazornih v zgodovini Drugega mnenja. Hvala za to :)

Ker nimate kakšnega konkretnega ciljnega zneska - za dobo par desetletij bi ga bilo dejansko tudi težko zanesljivo imeti, čeprav matematika vse prenese - se bom oprijel zlasti vaše želje, da naj predvsem ne bo izgub.

Ker je pričakovana doba varčevanja dolga, sklepam, da gre za to, da naj izgub ne bo na koncu in ne za to, da naj se tudi tekoče ne bi pojavljale. (Če bi namreč šlo za to drugo, potem je preprost nasvet en sam - dajte v banko.)

Par desetletij (glede na vašo starost in ciljanje na pokojnino) je kljub posameznim zelo krutim zgodovinskim izkušnjam vendarle že obdobje, za katere si človek upa reči, da v njem tudi povsem delniške naložbe zelo, zelo, zelo verjetno ne naredijo izgube. Dolžina obdobja varčevanja je tista, ki vam omogoča, da posežete po tej vrsti naložb in ste potencialno deležni lepih donosov, ne da bi se hkrati bali, kaj za vas pomenijo vzponi in padci po poti.

Pomen teh vrhov in dolin bo tudi v veliki meri ublažilo dejstvo, da boste redno postopno vplačevali. V času borznih razprodaj boste za isti denar dobili več točk sklada, v časih ekstremov navzgor pa manj, kar avtomatično pomeni določen "amortizer" gibanja vašega premoženja.

Vendarle pa bi glede na to, da imate dva majhna otroka in da nimate prihrankov, bilo smiselno, da tudi naredite neko železno rezervo - izven glavne vreče denarja, ki naj bo za par deset let nedotaknjena in črpana šele ob upokojitvi.

Ne poznam vseh podrobnosti situacije, zato lahko samo v grobem rečem, da je pametno, da je znesek železne rezerve za 6 do 24 mesecev vaše plače. Ta razpon je res zelo širok. Deluje pa takole: kolikor bolj stabilna se vam zdi vaša sedanja zaposlitev in možnosti zaposlitve drugod, če bi ta izginila - toliko manj je potrebno. Ta rezerva za primer sile spada v banko in samo v banko. V lepih časih se vam bo zdelo blazno škoda, da denar tam leži. Ampak naj vas to ne moti.

Glede na to, da že dve leti razmišljate in ste se torej že dodobra nagledali lepih donosov, bi bilo verjetno grozno, če vam rečem, da najprej oblikujte rezervo in šele potem začnite s skladi. Torej lahko to počnete vzporedno; del mesečnega zneska v banko, del pa v sklade toliko časa, dokler bančni del ni poln po meri iz prejšnjega odstavka.

Od tu dalje se pogovarjava o skladovskem - pokojninskem delu varčevanja. Prej oblikovana rezerva naj bi zagotavljala, da se ga res ne bo treba dodakniti par deset let, zato bo zastavljeno precej hrabro.

Zdaj bom spet malo zdolgočasil bralce, ki so že velikokrat v napisanih mnenjih videli ene in iste predlagane sklade. To ni stvar lenobe ali oglaševanja, temveč tega, da imam na podlagi dosedanjih podatkov vtis, da so zelo lepi predstavniki svoje vrste in da so upravljalci dobro odigrali različne razmere na trgu. Glavni pogoj pa je, da sploh kakšno resno zgodovino imajo - na trgu je namreč veliko zelo mladih skladov, od katerih bodo morda kateri nekoč čisto krasni, a tega danes enostavno še ne moremo trditi.

Predlagam vam naslednje.

  • 35% Infond BRIC. S tem je pokrita želja po Aziji in Kitajski.
  • 65% Infond Beta. S tem so pokriti razviti trgi.

Dolgoročni povprečni donos (naj vas čudovita leta od 2003 dalje ne zavedejo), ki ga lahko pričakujete, je nekje med 7 in 10% letno, kar pomeni spet zelo dolgoročno gledano nekje 3 do 6% nad inflacijo.

Če se vam ali možu ta sklada ne zdita prava, ker nista res čisto na samem vrhu absolutne lestvice donosov, je smiselno, da pomislite še enkrat na dobo varčevanja. Pomislite, kako zelo neverjetno je, da boste zdajle - vi ali absolutno kdorkoli drugi - izbrali sklad, ki bo v naslednjih recimo 20 letih na koncu ali celo vseskozi prvi po donosu. Taka želja nima nobenega smisla. Namesto tega želite sklad, za katerega se je doslej videlo, da znajo upravljalci primerjalno dobro zvoziti tako dobra kot slaba obdobja - in to je to.

Kar se tiče drobljenja 100 EUR, je to predvsem stvar tega, kakšni so stroški vplačila. Če plačujete online, je to ponavadi radikalno bolj poceni kot na okencu banke in gre za stroške 40 do 100 SIT na vplačilo. 50 SIT bi recimo pomenilo okoli 0,2% od vplačanih celotnih 100 EUR. Glede na to bi bilo cenovno res bolj učinkovito kot pa razdrobiti na dva dela. Predlagam, da se pri tem ravnate po tem, kateri sklad trenutno zaostaja in tistega podprete z dodatnim vložkom.

Kar vam predlagam, je mišljeno kot "prva petletka". Skozi čas se bodo močno spreminjale tako razmere na trgu kot tudi ponudba naložbenih možnosti in smiselno je, da se vsaj enkrat letno temeljito razgledate. Po potrebi se potem znova oglasite.

PripravilČrt Jakhel 12.12.06
Ocene bralcev
povprečje 5,0  (prejetih: 3)

Podana mnenja uporabljajte informativno, kot dopolnilo k lastnemu razmisleku in k drugim prejetim mnenjem. Zavedajte se, da lahko različne osebe sestavijo zelo različna mnenja, ki so lahko hkrati vsa korektna. Univerzalnih rešitev, napovedovanja prihodnosti in garancij ni. Odločitev in odgovornost za nastali dobiček ali izgubo je absolutno vaša.

Če bi imeli uporabniško ime in bili z njim prijavljeni, bi tukaj lahko vnesli svoje mnenje.