Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 00:19
0,25 %
9.680,43
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 05.06
2,26 %
1.285,78
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11
Od pomladi 2006 do jeseni 2010 smo - sprva na strani Finančna točka, kasneje na Denarnisupermarket.com - uporabnikom nudili storitev Drugo mnenje. Storitev od jeseni 2010 ni več na voljo, še vedno pa je dostopen arhiv več kot 700 izdelanih Drugih mnenj, ki pokrivajo 5 let delovanja v zelo različnih tržnih razmerah. Zato smo prepričani, da lahko v njem najdete tudi kaj zase.

Drugo mnenje

 |  Izdelana mnenja  ·  Navodila  ·  Vzorčni portfelji

Storitev Drugo mnenje je namenjena uporabnikom strani Denarni supermarket, ki se odločajo za varčevanje v različnih finančnih oblikah ali pa so s tem že začeli, pa bi radi pridobili dodatno oceno in mnenje. Na podlagi vnesenih podatkov boste prejeli brezplačno oceno situacije in konkretne predloge, kako bi lahko ravnali.

  RSS   ·  Pogled na posamezno mnenje   ·   Nazaj v seznam...

Prejeti podatki
Zaposlitevzaposlen / svobodni poklic / lastno podjetje
Odvisne osebeda
Mesečni znesek400 do 600 EUR
Spremembe zneskane pričakujem velikih sprememb
Začetni znesek sredstev20.000 EUR
Obstoječi portfeljPortfelj:
Vrednost = 8.000 €
NLBS kombinirani: 27%
KD Prvi izbor: 33%
Modra kombinacija: 5%
Probanka globalni: 32%
Publikum Balkan: 2%
Infond BRIC: 1%
Cilj varčevanjaprivarčevani znesek bo večinoma hitro porabljen (velik nakup, npr. nepremičnine)
Ciljni znesek90.000 EUR
Pričakovana donosnost7% do 10%
Ciljno leto5 let
Donos in tveganjesprejemam višje tveganje, vendar se želim izogniti visokim izgubam
PreferencePozdravljeni!

Tokrat se vam oglašam že tretjič. Prvi dve prošnji sta si resda sledili v majhnem časovnem zaporedju. Razlog tiči v dejstvu moje nizke ozaveščenosti o VS. Čeprav se vam bo morebiti zdelo, da nisem upošteval vaših nasvetov, temu ni tako. Resda nisem popolnoma upošteval direktega nasveta, ampak dejstvo je, da sem ob majhni informiranosti postavil napačna vprašanja. Od aprila naprej sem reden bralec drugih mnenj. Na podlagi boljše informiranosti, globjega razmisleka ter nenazadnje lastnih izkušenj je nastal moj portfelj. Upošteval sem torej vaša mnenja, sicer posredno, ampak vseeno gre zasluga vam.

Moje nabiranje izkušenj je omogočil NLBSKS, katere točke sem kupil še pred koncem majske korekcije. Začetek torej ni bil rožnat, a tako sem vsaj dobil realnejši pogled na zadevo. Mesec dni za njim je sledil Kd Prvi izbor (naročen prej, a sem zaradi gibanja tečajev seveda čakal), že od začetka, pa vse do sedaj bolj uspešno. Nekje sredi avgusta sem na priporočilo kolegice za poskušino dodal Modro Kombinacijo (sedaj mi je žal, da nisem imel na razpolago večje količine denarja, glede na njeno obnašanja v teh minulih dobrih časih).
Proti koncu leta sem postal lastnik že četrtega VS (iz ZM1 preoblikovani Probanka Globalni naložbeni sklad). Ker sem bil mnenja, da sem že s tremi nespecializiranimi skladi presegel potrebno mejo, me je ta pozabljena ZM najprej spravila v nejevoljo. No potem sem, ob vaših priporočilih, zaznal priložnost ter kupil nadaljih 2750 točk direktno na borzi. Obenem sem letos sklenil, da svoj portfelj zaokrožim in hkrati zaključim z dvema specializiranima skladoma: Infond BRIC ter Publikum Balkan. Le ta sta trenutno zelo slabo zastopana, bi pa njun delež povečeval do kakšnih 10%.

To je torej moja zgodovina "igranja" s skladi. Naj ob tem omenim, da sem oče dveh otrok. Obadva z ženo imava sklenjeni zavarovalni polici (jaz klasično, žena naložbeno). Obenem pa za primer študija varčujeva za oba otroka (1,5letnik ter 4 letnica) v skladih preko zavarovalnic. Temu dodajava v banko še nekaj 100 € letno na bančni račun, ki ju otroka dobita od babic, dedkov, tet, stricev,... Moje stanje portfelja izgleda kot je zgoraj opisano. Poleg tega varčujem v SNVS (od jeseni 2006). Tokrat samo za 1 lot, ki je bolj špekulativne narave, saj ga imam samo zato, da si zagotovim boljšo pozicijo ob morebitni prijavi na razpisu ob prodaji skladovih stanovanj.

Ob koncu aprila se mi bo sprostil denar iz SNVS (cca. 20.000€). No in ob tem se začne moje vprašanje. Kam in koliko vložiti? Sam razmišljam v smeri PBGS. Ob predpostavki, da bo takrat še ugoden nakup na borzi. Seveda ne bi vložil celotne vsote. Nekaj bi pusti za rezervo. Denar na banki itak nameravam imeti. Vsaj kakšnih 20 - 30% bi bilo verjetno smotrno. Naj povem, da sem v tem času premišljal o svojem "hazardiranju" ter prišel do zaključka, da bi tudi z izgubo do 10% (končna vrednost) verjetno še preživel, kaj več pa bi bilo verjetno res preveč.

Kaj torej predlagate? Ves denar (in koliko), namenjem VS dati v PBGNS ali še v katerega? Vložiti naenkrat ali večkrat (k temu se bolj nagibam, seveda nam ob tem ne pomaga dejstvo, da takratne situacije ne poznava). Ampak za mojo predčasno oddajo mnenja sem se odločil pač glede na to, kolikšna čakalna vrsta se je nabrala.

To je prvo, kar me zanima. Seveda še nadalje nameravam varčevati. Mesečno bi uspel primakniti na stran 400€ do 600€. Kako sedaj s tem? A priporočate katerega od skladov v zbirki. Števila skladov v portfelju ne nameravem več povečevati, verjetno ste enakega mnenja? Kakšne deleže bi vi na mojem mestu poskušali vzdrževati znotraj obstoječega portfelja? Nekaj bi varčeval tudi na banki. Verjetno je pametneje prve mesece/leta večji delež namenjati v sklade, sčasoma pa v banko?

Najlepša hvala za pomoč!

P.S. Iskreno se opravičujem za malce daljše pisanje. Le to je posledica čimboljše osvežitve situacije, ki potem verjetno olajša svetovanje.
Drugo mnenje     Obvezno preberite tudi Pomembne opombe!

Dober pristop, dober portfelj

Kot neprijavljen uporabnik (gost) ne morete brati izdelanih mnenj.
Izjema so tista, ki so v seznamu označena z zvezdico: *
Kako naprej: prijavite se.


PripravilČrt Jakhel 07.02.07
Ocene bralcev
povprečje 4,8  (prejetih: 56)

Podana mnenja uporabljajte informativno, kot dopolnilo k lastnemu razmisleku in k drugim prejetim mnenjem. Zavedajte se, da lahko različne osebe sestavijo zelo različna mnenja, ki so lahko hkrati vsa korektna. Univerzalnih rešitev, napovedovanja prihodnosti in garancij ni. Odločitev in odgovornost za nastali dobiček ali izgubo je absolutno vaša.

Če bi imeli uporabniško ime in bili z njim prijavljeni, bi tukaj lahko vnesli svoje mnenje.