Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 23:54
0,72 %
11.788,42
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 15:51
-0,18 %
1.323,80
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Iskali ste objavo št. 123901... najdena v temi Nedeljsko kosilo 10.11.13

Seznam forumov  >  Nedeljsko kosilo  RSS    >  Nedeljsko kosilo 10.11.13

Ko vas neha srbeti prelaganje iz sklada v sklad in si zaželite tuhtanja o širši sliki. Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

Ko vas neha srbeti premetavanje naložb in si zaželite tuhtanja o širši sliki.

Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

 
Nedeljsko kosilo 10.11.13<  |  >  |  seznam
 10.11.13 12:08  crt (admin) (DS) shramba  

Glavna jed: južni veter v ECB

Kamenčki so se zložili kar naenkrat:

* Obseg trgovine na drobno v evroobmočju je padel bolj od pričakovanj.

* Zmanjšala se je nemška industrijska proizvodnja.

* inflacija v evroobmočju je strgala po 4-letnem dnu.

* Ameriško finančno ministrstvo je zapisalo, da nemška gospodarska politika dela težave drugim članicam in širši soseščini.

* V IMF so se strinjali s to oceno.

* Oglasil se je Romano Prodi - predsednik evropske komisije v času prehoda na evro – in povedal par krepkih: Nemci so obsedeni z inflacijo kot najstniki s seksom; če ne bo tega konec, bo evro razpadel in v Evropi ne bo prodan noben mercedes več.

Le par dni za Prodijevim nastopom so v ECB izglasovali znižanje ključne obrestne mere na rekordno nizko četrtinko odstotka – proti je bila četrtina članov, med drugimi predstavnik Bundesbanke.

Zadevo lahko jemljemo predvsem kot demonstracijo tega, da se je »južni blok« sposoben organizirati in tudi poiskati primeren trenutek za akcijo. To je dobro. Dobro je zato, ker je boljše, da države juga skupaj uspejo doseči rahljanje prisilnega jopiča evra kot pa to, da se po kosih zgodi vrnitev k posameznim valutam, ki bi jo spremljalo tudi krhanje in zapiranje politične scene – znova spomnimo, da je za mnoge od držav evropskega juga še ne tako dolgo nazaj oblika vladanja bila diktatura in to ne taka, ki bi delovala zgolj z ostrimi besedami.

Kaj pa ekonomsko? Če bi želeli iz tega narediti senzacijo, bi rekli, da je šla obrestna mera na pol. To je matematično gledano res. Vsebinsko pa ni ravno neke življenjsko pomembne razlike med tem, ali je obrestna mera zelo zelo blizu nič ali zelo zelo zelo blizu nič. (Vprašajte Japonce, ki to lekcijo jemljejo že desetletje in več.)

Učeno se temu reče, da blizu »spodnje meje« (ničle) denarna politika nima več pravega učinka. Prevedeno v prakso zelo konkretne izkušnje na Japonskem, v ZDA, v Švici... kažejo, da nikakor, ampak res niti približno ni samoumevno, da denarna velikodušnost avtomatično pripelje do inflacije, kaj šele hiperinflacije.

Kot ste lahko tukaj že večkrat prebrali, tisto, kar bi morda v drugih razmerah ali v vakuumu bilo inflatorno, v sedanjem svetovnem okolju (še zlasti v EU + še zlasti na obrobju EU) enostavno ni, ker deflatorni okvir dogajanja (množični pogin kreditov in bilanc) to izniči. Efektivni učinek »tiskanja«, »gibalna količina« denarja, je masa krat obratna hitrost. Masa sicer po celem svetu gromozansko narašča, vendar s tem komajda uravnoteži to, kako zelo pada hitrost.

Mimogrede – ravno to dejstvo potiska v smer, da bi se države sčasoma dejansko odločile odpraviti fizične oblike denarja in prešle na v celoti elektronski denar. Zakaj - ker tega ne bi bilo mogoče spraviti v nogavici, tako da minimalna obrestna mera ne bi bila nič, temveč karkoli bogovi določijo, tudi če je to negativno. Posledice tega, da je denar tudi nominalno vsak dan manj vreden, bi bile psihološko zelo oprijemljive.

Eee, kje smo ostali... No, gotovo ni sama obrestna mera tisto, kar lahko denarno in gospodarsko aktivnost evroobmočja potegne za lase iz močvirja. Nekoliko lahko naredi, prek učinka na valutna razmerja, ni pa to bistveno. Dosti bolj pomembna bi bila sprememba v kupni moči. To je jasno denimo Shinzu Abeju.

Ni pa jasno komurkoli, ki meni, da je pot do rasti to, da se s programi stabilizacije (imenujmo jih z njihovim tradicionalnim imenom iz časa Milke Planinc in Branka Mikulića) zmanjša skupno povpraševanje v državi. Razdolžitev in uravnoteženje proračuna – v razmerah komatoznega zasebnega sektorja - je lepo zveneč cilj, pomembno pa je razumeti, da so neposredne posledice za gospodarsko aktivnost negativne. In ker svet ne stoji pri miru med čakanjem na izid eksperimenta, lahko pričakovanje dolgoročno ugodnega rezultata spominja na tisto Keynesovo – dolgoročno gledano smo vsi mrtvi.

Za Slovenijo in ostale države na robu pam... evroobmočja je dosti bolj od tega, ali ECB nastavi kazalce na 0,5% ali na 0,25%, pomembno premikanje evropskega političnega soglasja o tem, ali ostro zategovanje (pasu, proračunov, zaposlenih, podjetij) je ali ni nekaj, kar naj bi se nadaljevalo. Že na začetku leta so se pojavili signali, da imata dve tretjini trojke – EC in IMF – dvome v učinkovitost metode. ECB pa je doslej (poleg drugih zgodb o njeni ne ravno vzorni vlogi, recimo pri obravnavi grških dolgov) ostajala trdnjava nepremičnosti; predvsem zaradi prevladujočega vpliva Bundesbanke in neubranosti nasprotnikov.

V tem smislu je to, da je »južno krilo« sploh sposobno nekaj doseči v tej instituciji, dosti bolj pomembno od številk. Pomembno je tudi, da trenutno inercija kaže v smer levo-desne velike koalicije v Nemčiji, čeprav bo to še dolga zgodba (pogajanja naj bi trajala še ves november, vlado pričakujejo ob koncu decembra). SPD bo tokrat po vsej verjetnosti želela drago prodati svojo kožo, ker se ji prejšnje sovladanje po vplivu na volilno bazo ni ravno posrečilo. Ravno večja priznana teža dela v Nemčiji – povejmo direktno: rast plač – pa bi lahko pomagala k popuščanju pritiska v »skupnem domu«.

Sladica

* Najprej še malo Nemčije, ker je gotovo še nimate dovolj :) Evropska komisija je tožila Nemčijo zaradi zakona, ki (že dolgo) defacto preprečuje prevzem Volkswagna. Recimo temu nemška različica "nacionalnega interesa". In je ravnokar izgubila tožbo.

* ETF za robotiko.

* Koliko nižje od prvotnega vrednotenja se v povprečju prodajajo zaplenjene španske nepremičnine? 71,5% nižje.

* Skrbite za okolje, zato greste raje peš kot z avtom? To je še slabše...

* … Vendar pozor: »če dovolimo ženskam, da vozijo, bo to uničilo zakonsko življenje, saj bodo možje lahko srečevali druge ženske, ki se bodo kot voznice gibale prosto in brez skrbnikov.«

* Bill Gross, Mr. PIMCO, se opravičuje za nakopičene milijarde (s koliko ničlami se piše »kesam se«?)

* Morda si predstavljate Venezuelo kot deželo splošne revščine. Pa ni tako. Recimo – široko razširjene so plastične operacije.

* Finančna kriza pred 2000 leti – stalno ista jajca.

* Stalno ista jajca II: poslovna priložnost - vojna v soseščini.

* Poslovna priložnost II – današnji WTF: za 30 USD na uro se oblecite v sovo in opazujte žensko, ki spi. (Podnapisi.)

* Današnji WTF II: ste pri uporabi pisoarja pokapljani? Ne skrbite. Štirje fiziki so se lotili tega problema in na podlagi temeljite raziskave predlagajo namige za varnejšo uporabo.

* zadnji popravek: 10.11.13 12:08


Komentarji uporabnikov  (vseh: 7; zadnji: 12.11.13 09:54)  · 
Kot neprijavljen uporabnik - gost - ne morete vpisovati komentarjev.

 10.11.13 16:52  milwal (admin) odgovori / citiraj
Mimogrede – ravno to dejstvo potiska v smer, da bi se države sčasoma dejansko odločile odpraviti fizične oblike denarja in prešle na v celoti elektronski denar. Zakaj - ker tega ne bi bilo mogoče spraviti v nogavici, tako da minimalna obrestna mera ne bi bila nič, temveč karkoli bogovi določijo, tudi če je to negativno. Posledice tega, da je denar tudi nominalno vsak dan manj vreden, bi bile psihološko zelo oprijemljive.
Zato je mene malo strah tega, da ima Schiff, najbolj rejen od vseh zlatih hroščev mogoče celo prav. Ne zato, ker ima a priori prav, ampak ker človeška norost res nima meja, in vlada bi lahko bila tudi tako nora, kot on že misli, da je.

Ker ko lahko oblast z elektronskim denarjem arbitrarno določi 2% inflacijo (tako da ga recimo 2% obdavči v vseh oblikah), lahko določi tudi 6%, in zakaj pa ne, 16%.

Tudi če ni nobene obratne hitrosti.
 10.11.13 19:47  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj
[milwal]

Ker ko lahko oblast z elektronskim denarjem arbitrarno določi 2% inflacijo (tako da ga recimo 2% obdavči v vseh oblikah), lahko določi tudi 6%, in zakaj pa ne, 16%.

Tudi če ni nobene obratne hitrosti.
seveda.

mislim, da sva se midva ze nekaj menila o tem, da vse poti vodijo v socializem, kolikor je sploh ostalo poti.
 10.11.13 21:51  uncleodgovori / citiraj

Tukaj se strinjam...na žalost, oziroma vsaj zdi se mi da na žalost.

Itak pa je to spet samo vmesna postaja v krogu norosti...
 11.11.13 13:46  milwal (admin) odgovori / citiraj
[uncle]

Tukaj se strinjam...na žalost, oziroma vsaj zdi se mi da na žalost.

Itak pa je to spet samo vmesna postaja v krogu norosti...
Ampak medtem mi to pišemo na zelo poceni internetu, vmes imamo nekateri odprte kake luštne pomanjkljivo oblečene dekline, kdo drug kako bachovo pesnitev na youtubu...

v hladilniku je mrzlo pivo, medtem ko radiatorji grejejo sobo...

Med vsemi norostmi ohranjanja človeške moralne nespremenljivosti tehnika vendarle toliko napreduje, da je socializem v katerega jadramo zdaj, čisto drugačen od tistega, v katerega smo zajadrali v prvem poskusu.

Nekako se živi :-)
 11.11.13 21:33  Hevidiodgovori / citiraj

sicer že staro ampak vredno ogleda: http://www.ted.com/talks/kevin_slavin_ho...
 12.11.13 08:38  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj
[milwal]

Med vsemi norostmi ohranjanja človeške moralne nespremenljivosti tehnika vendarle toliko napreduje, da je socializem v katerega jadramo zdaj, čisto drugačen od tistega, v katerega smo zajadrali v prvem poskusu.
kakor kje :)
 12.11.13 09:54  IgorMujdricaodgovori / citiraj

Artist Shows What Disney Princesses’ Happily-Ever-Afters Really Look Like :-))

http://www.demilked.com/fallen-princesse...

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>