Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 21:30
3,97 %
11.695,00
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 15:51
2,79 %
1.295,27
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Iskali ste objavo št. 132978... najdena v temi Nedeljsko kosilo 28.12.14

Seznam forumov  >  Nedeljsko kosilo  RSS    >  Nedeljsko kosilo 28.12.14

Ko vas neha srbeti prelaganje iz sklada v sklad in si zaželite tuhtanja o širši sliki. Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

Ko vas neha srbeti premetavanje naložb in si zaželite tuhtanja o širši sliki.

Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

 
Nedeljsko kosilo 28.12.14<  |  seznam
 28.12.14 22:49  crt (admin) (DS) shramba  

Kosilo danes bo; nekoč do 24h.

***

Predjed, glavna jed in sploh vse: Z nafto skozi čas in prostor

Začelo se je z glasno povedano in slišano mislijo: čuj, jaz bi kupil kaj z nafto povezanega, saj kaj dosti nižje to ne more iti.

Na prvo žogo sem se strinjal, ker je precej silovita oporna točka tista pred šestimi leti, ko se je nafta pretežno enosmerno skantala s 140 na 40 dolarjev za sod. Da tokrat tega doslej ni dosegla, temveč se je od poletja “samo” razpolovila, gre lepo skupaj s tem, da sedaj ni tako silovitega zastoja kroženja drugega univerzalnega maziva – denarja. Torej OK, 40 je dobra spodnja mera.

Ali pa ne. Ker je potem BusinessInsider objavil Goldman Sachsov 150-letni graf gibanja cene (popravljene za inflacijo USD), kjer so prijazno dodali tudi pomembne dogodke, predvsem pa pokazali, da je bolj ostra spodnja meja lahko polovico nižja, celo pod 20 USD za sod.

Morda se je ne spomnite, ampak leta 1972 je izšla knjiga z naslovom The limits to growth (pozor, hud PDF), s katero so avtorji želeli (med drugim tudi z računalniškimi modeli) opozoriti bralce, da bo svetu, če naprej tako raste (po prebivalstvu in v potrošnji), zmanjkalo... eee... sveta. Sem vzel (ko sem bil dovolj star) za domače branje pri angleščini :)

Osnovna teza je jasna – neskončna rast v končnem sistemu ni možna. Tudi če s tehnologijo premikamo meje te končnosti. Ker koncepta pač nista združljiva. Vendar teza ni bila samo načelna, temveč tudi kvalitativna: kazalci gibanja bistvenih parametrov naj bi izrecno vodili v to, da potunkamo sami sebe prej kot leta 2100.

Timing je bil izjemen, kajti ravno tisto leto je črpanje nafte v ZDA doseglo vrh, leto kasneje se je začel arabski embargo, zatem pa še revolucija v Iranu in začetek iransko-iraške vojne. Cena nafte se je tako le leto dni po izidu knjige že podvojila in potem to izvedla še enkrat.

Predstavljajte si, kako impresivno je to pomagalo predstaviti pomembnost sporočila knjige. In predstavljajte si, kako je to šlo skupaj s tem, da se je v naslednjih petih letih potem cena znižala za dve tretjini, preden je celo zdrsela nazaj v okolico 20 USD. Desetletje dražitve – dve desetletji cenitve.

V spremenjenih okoliščinah je knjiga kljub metodološki prizadevnosti avtorjev lep čas veljala za odpuljeno eksotiko. Nakar je nek avstralski akademik želel videti, kaj se zgodi, če znova uporabimo takratne modele in če njihove prvotne napovedi primerjamo s tistim, kar se je kasneje dejansko dogajalo. Njegov pregled najdete tukaj, novinarski povzetek pa tukaj. Na kratko: stvar špila. Realnost sledi teoriji.

Ker pa ima življenje dober smisel za ironijo, je avgust 2014, čas objave tokratne študije, tudi čas, ko se se nafta po daljšem bivanju nad 100 USD za sod znova odpravila v globine. Torej začetek tistega, kar je bilo v mesecih zatem prepoznano kot zelo velik ali za tiste s slabim spominom kar nezaslišano velik padec cene.

Možgani vrste homo sahahapiens kot posebej pomembne uvrstijo dogodke, ki so krajevno in časovno blizu. Večja kot je razdalja po enem ali drugem kriteriju – pomembnost eksponentno pada. Vsaka podrobnost, ki gre za 1 cm bližje nosu, totalno razbije sliko v ozadju. Avstralski profesor nima sreče.

Ali bomo tokrat res prišli do ranga 20 USD, kaj so faktorji za in kaj proti temu – s tem se ukvarja pisateljsko usmerjeni ekonomist Anatole Kaletsky tukaj. Mi pa se zdaj lotimo tistega v naslovu – kako velika cenitev nafte odmeva po raznih koncih sveta.

* Število novoizdanih dovoljenj za vrtanje v Teksasu je šlo na pol. Frekerji enostavno zažgejo, vse do četrtine pridelanega plina, ker jim poleg pomanjkljive infrastrukture tudi gibanje cene ne gre več na roke. Nasedlih investicij v črpališča bi lahko bilo za 1.000 mrd USD in točka preloma je v povprečju okoli 75 USD, pravijo pri GS. Ta mehka točka v sistemu je verjetno med razlogi, zakaj v isti hiši NE menijo, da bo Fed v prvi polovici 2015 dejansko začel višati obrestne mere.

* Kaj je še dražje od frekanja? Kanadski skrilavci. Imamo se o čem pogovarjati, če je cena nad 80 USD za sod. Brez tega ne gre. Kar je problem, kajti naftno veselje je poganjalo tudi vedenje potrošnikov in zadolženost gospodinjstev je rekordno visoka.

* Vrhove ciklusov neredko kronajo kakšne simbolične velike poteze. Tako v Južni Koreji v zadnjih letih sestavljajo pomorsko zverino, kot je še ni bilo – naročnik je Shell, mrcina je dolga skoraj pol kilometra, služila pa naj bi kot plavajoča postaja za utekočinjeni plin.

* Se še spomnite, da je kot ekonomska osnova neodvisne Škotske bila postavljena prav nafta? Kako (bolj) smešno je to le tri mesece po neuspelem referendumu.

* Danska družba OW Bunker (ki se ukvarja z gorivom za tankerje) je marca imela IPO za pol mrd USD - novembra je šla v bankrot.

* Ameriški velikan Chevron se umika iz Ukrajine, ker niso uspeli izvesti niti enega poskusnega vrtanja. Pravijo, da med drugim zaradi političnih motenj. Jih je pa uspela izvesti Burisma, podjetje, ki sicer naj ne bi imelo ameriškega lastništva (but it's complicated), ima pa v upravnem odboru sina ameriškega podpredsednika. In so zadovoljni. Ukrajina seveda absolutno potrebuje več domače proizvodnje.

* Rusija je tako v središču pozornosti, da niti nima smisla posebej pisati še danes o njej razen omembe, da je skoraj vertikalno špico gibanja rublja na tisti dan, ko je kazalo, da gre vse s tečajev, pomagal povzročiti Rosneft. Domačim bankam (pretežno državnim) so namreč prodali svoje nove obveznice (po za Rosneft prijateljski obrestni meri), z denarjem pohiteli kupovati devize in... Kabum. Druga plat zgodbe je sledila nekaj dni kasneje, ko je iz Kremlja prišel namig, da se spodobi, da velike družbe v obrambo rublja prodajo svoje odvečne devizne rezerve. Tako je danes za 1 USD potrebno malenkost nad 50 RUB in ne 80 RUB, kar je bilo doseženo sredi dneva 16. decembra.

* Zaradi s ceno nafte povezane splošne pizdarije v Rusiji denar beži v Švico. Tam tega sploh niso veseli (pač taki čudaki, da ne marajo denarja, razen kadar se sami tako odločijo), ker se že dolgo trudijo, da se CHF ne bi podražil (beri: imajo defacto administrativno zakoličen tečaj valute, kar je razumljivo, saj vsi vemo, da je Švica zelo uspešno tržno gospodarstvo). Tega tako zelo niso veseli, da so posegli po še enem orodju iz sedemdesetih let, ko so nazadnje imeli takšne probleme, in uvedli negativne obrestne mere za velike depozite. Ampak so zaenkrat zelo nežni: začeli so z -0,25%, kar je komaj kaj bolj ostro kot pri ECB. Za primerjavo: pred štirimi desetletji so mešanico negativnih obrestnih mer in izrecnih penalov za depozite nerezidentov nabili vse do 40% letno. (Malo spomina.)

* * *

That's all, folks.

Serija ne-povsem-nedeljskih ne-povsem-kosil je s tem zaključena. Trenutno ni načrtov za nadaljevanje.

V letu 2015 in naprej želim vsem, da bi dobro razumeli formulo zadovoljstvo = realnost minus pričakovanja.* zadnji popravek: 28.12.14 22:49


Komentarji uporabnikov  (vseh: 20; zadnji: 16.01.15 19:33)  · 
Kot neprijavljen uporabnik - gost - ne morete vpisovati komentarjev.

 28.12.14 19:55  sejadodgovori / citiraj

Hvala za vsa kosila in vse dobro v 2015 (and beyond)
 28.12.14 21:38  uncleodgovori / citiraj

Hvala!

Kako ni načrtov? Morajo biti nooo :)
 29.12.14 00:19  MrModgovori / citiraj

Upam, da bo vseeno še kako kosilo občasno priletelo, kadarkoli se pač nabere kaj zanimivega materiala. Če ne tu pa kje drugje.

Srečno 2015!

Lp,

M

PS: BlackMirror & BlackAdder (hint hint, nudge nudge)

 29.12.14 15:05  teflonodgovori / citiraj

Lepe želje za 2015 and beyond vsem tudi z moje strani!

Za Črta pa upam, da bo tale kosila uredil v kak jedilnik in ponudil v knjižni obliki. Za nostalgijo na stara leta, ko bo svet okoli propadal, mi si bomo pa greli noge ob kaminu.
 29.12.14 15:37  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj

... s knjigami :)
 29.12.14 16:39  milos6odgovori / citiraj

Hvala za vsa kosila, vsem pa srečno v 2015.
 29.12.14 18:16  kolegaodgovori / citiraj

ma ne no :( res bo škoda, če to serijo vrhunskih nedeljski kosil prekinete. res je, da so tule še zelo kvalitetni dnevniki zajtrki, ampak zagotovo ne bo isto :( a bi s kakšno peticijo tole lahko preložili za nek čas?

 29.12.14 19:07  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj
[kolega]

ma ne no :( res bo škoda, če to serijo vrhunskih nedeljski kosil prekinete. res je, da so tule še zelo kvalitetni dnevniki zajtrki, ampak zagotovo ne bo isto :( a bi s kakšno peticijo tole lahko preložili za nek čas?
bom povedal zelo direktno.

najprej glede tega, a je lahko isto.

eden od pripravljalcev zajtrkov meni, da bi mogoce lahko poskusil tudi s kosili. po moje bi mu lahko uspelo. ne da bi bilo potem pa identicno isto, ker pac vsakdo da tudi neko svojo osebno noto in to je stvar cloveka. vendar je sigurno dovolj pisateljsko dober in tudi pretty much dovolj razgledan vsaj za zacetek takega eksperimenta. nakar bi on in eksperiment drug drugega se dodatno izdelala.

potem glede tega, a bi lahko jaz nadaljeval.

pisem (na raznih koncih) precej dolgo. tam od sredine 90ih let. clovek se malo navelica. sploh ce se svet dosti pocasneje spreminja, kot pa se da pisati. pogledas nek star tekst, reces saj ne rabim nic spreminjat, kurc pa tak zivleje in gres raje na bicikl / psa cohat / rastline sadit / spat. glede na po poti nabrane izkusnje s publiko v splosnem, present company mostly excluded, tudi nimam vec nekdanjih prosvetiteljskih pricakovanj in posledicno tudi vzgibov vec ne.

nisem pa samo navelican pisanja, imam tudi ljubezen do drugih aktivnosti.

ker je tako, sem lahko v sedanji fazi samo se kes picka. nisem prvi, vendar pri tem nastopi problem. problem je, da svoj cas kot redek vir, ki bi ga raje porabil za kaj drugega, vrednotim vedno bolj visoko. tako visoko, da po moje nihce ni pripravljen tega placati. ce pa je, mu je treba dati tri okoli uses in reci cuj daj pocni kaj pametnejsega s svojim denarjem.

za ds smo sicer imeli eno tako posreceno tocko na pol poti, for old times' sake. vendar je zdaj ta razpadla, ker se moji kriteriji kot receno povisujejo, prepricanje ds, da lahko to se naprej gladko placa, pa ne. v bistvu je to ze demonstracija prejsnjega odstavka.

ce pa kdo vseeno ne more brez tega, da ravno od mene kaj slisi, lahko organizira bicikl rundo (s primerno penzionisticno opremo in tempom) in casti kosilo. to se vedno funkcionira. neredko celo samo z biciklom. po novem funkcionira tudi pasji sprehod :)* zadnji popravek: 29.12.14 19:07
 29.12.14 20:50  kolegaodgovori / citiraj
[crt]

ce pa kdo vseeno ne more brez tega, da ravno od mene kaj slisi, lahko organizira bicikl rundo (s primerno penzionisticno opremo in tempom) in casti kosilo. to se vedno funkcionira. neredko celo samo z biciklom. po novem funkcionira tudi pasji sprehod :)
žal tako blizu vseeno nismo, glede na možne lokacije pač; morda bo kaj poleti, če/ko bom v vaših ravninskih koncih (ene 75 km v eno smer mi še vseeno ne rata:), še posebej, če bo finančni preskok uspel, če ne bo spet kakšnih čudnih družbenih eksperimentov, kar bi se, glede na moje zaznavanje ironije in/ali karme, celo lahko zgoditi.
 31.12.14 09:27  teflonodgovori / citiraj

Hvala za pojasnilo. Pravzaprav DSm vsebolj sprejemam kot enega zadnjih cerodostojnih virov informacij pri nas, ki poskuša stvari spraviti v kontekst. Večina ostalega novinarstva pri nas je tako žalostnega, da enostavno ne spremljam več (poskus se je pričel, ko je bil en teden mali bolan in je hotel pred spanjem namesto dnevnika gledati Backa Jona; po enem tednu je prišel k sebi, jaz pa tudi - sem bil veliko bolj vesel in ne pod vtisom, da bomo ravnokar vsi crknili).

Zato imam rad tale agregat novic, skupaj z zajtrki, kosili ipd. Zaradi delno zajebanstkega tona, a ne podcenjevanja publike, me spominja na Daily show oziroma Colbert report. Mislim, da bi kaj takega rabili tu v teh krajih. Ne vem pa, ali bi to uspevalo na naročniški bazi.

Kamorkoli nas že zapelje prihodnost, veliko veselja, uspehov in zdravja pripravljalcem in tudi bralcem slastnih jedi!
 31.12.14 09:53  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj
[teflon]

Večina ostalega novinarstva pri nas je tako žalostnega, da enostavno ne spremljam več (poskus se je pričel, ko je bil en teden mali bolan in je hotel pred spanjem namesto dnevnika gledati Backa Jona; po enem tednu je prišel k sebi, jaz pa tudi - sem bil veliko bolj vesel in ne pod vtisom, da bomo ravnokar vsi crknili).
ne gledam tv 10+ let, slovenske medije spremljam v glavnem po inerciji (ker delam sw zadeve za finance). zelo priporocam.

pa ne samo zaradi psihologije, temvec tudi zato, da clovek sploh kaj izve o tistem malem delu sveta, kar ga je izven slovenije (slovenske publike to povecini ne zanima in mediji so temu primerno slabo motivirani in sposobni to dobro pokrivati) in katerega dogajanje lahko pomembno vpliva tudi na slovenijo (ki je zelo dalec od ljudske himne "tojemoznosamovsloveniji").

Ne vem pa, ali bi to uspevalo na naročniški bazi.
mnja. jezikovni prostor je majhen, znano je tudi, da je 1 eur vs. 0 radikalno hujsa podrazitev kot 5 proti 1 in za marsikoga povsem nezaslisano, nakar na to dvoje udarimo se ozko tematiko. ne zgleda ravno zelo optimisticno. (ce bi mi tako zgledalo, bi ze poskusil :)

 31.12.14 13:30  crn1odgovori / citiraj

Srecno in hvala za vsa kosila!
 31.12.14 13:40  crn1odgovori / citiraj

Pa se en komentar k "Limits to Growth".

Jaz se seveda strinjam, da je Zemlaj omejena in bo nekoc nekdaj se nekaj precej spremenilo.

Zgleda so avtorji "Limits o Growth" se kar OK zadeli gibenje nekaterih kazalnikov do sedaj. Po drugi strani, pa ce clovek na hitro pogleda grafe na linku:

http://www.theguardian.com/commentisfree...

Pri vseh grafih gre za ekstrapolacijo, kjer niti ni tako tezko yadeti. Resen test dela "Limits to Growth" bo najbrze prisel okoli let 2020-2030, ko so napovedane spremembe v trendih teh kazalnikov in torej minimumi in maksimumi krivulj. Zivi bili pa videli :)

 31.12.14 14:11  Hevidiodgovori / citiraj

homo sahahapiens = tut zarad takihle so zajtrki/kosila priceless :)

Srečno 2k15 vsem!
 05.01.15 20:47  cicibanodgovori / citiraj

http://seekingalpha.com/article/2796435-...
 06.01.15 06:00  Odzinodgovori / citiraj

Črt, hvala in srečno!
 06.01.15 10:07  matic7odgovori / citiraj

srečno vsem..

Črt, kaj ga spet nekaj serješ? :)

madona, vsaj mesečna kosila bi lahko ostala?
 09.01.15 07:45  cicibanodgovori / citiraj
[crt]

ce pa kdo vseeno ne more brez tega, da ravno od mene kaj slisi, lahko organizira bicikl rundo (s primerno penzionisticno opremo in tempom) in casti kosilo. to se vedno funkcionira. neredko celo samo z biciklom. po novem funkcionira tudi pasji sprehod :)
A single conversation across the table with a wise man is worth a month's study of books. -Chinese Proverb
 10.01.15 10:31  cicibanodgovori / citiraj

sicer je na to temo bilo napisanih že nebroj člankov. ajmo još jednom

http://www.siol.net/novice/rubrikon/siol...
 16.01.15 19:33  emanuel goldsteinodgovori / citiraj

Čuj jaz bi kupil nkaj zlata>padec Alta GOLD v lanskem letu samo 3,5% Letos že 20+%

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>