Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 09:53
-0,75 %
11.755,56
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 07:50
1,41 %
1.285,85
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Iskali ste objavo št. 58401... najdena v temi KD Galileo - zakaj tak padec? kriv upravljalec?

Seznam forumov  >  Skladi  >  KD Galileo - zakaj tak padec? kriv upravljalec?

Vzajemni skladi, investicijske družbe, ETF... - osnove in razglabljanja o posameznih konkretnih primerih

Iščem prvo neprebrano sporočilo v tej temi... najdeno na strani 1

Iskali ste objavo št. 58401... najdena na strani 3

Nova objava v tej temi  |  Nova tema v forumu
vseh objav v tej temi: 143   stran:  prva | < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > | zadnja
#58195 (odg: #58184 )  11.02.09 15:36  sandi (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[david15]

Pa še eno dejstvo. Mnogi vlagatelji so v Galileo vlagali zato, da jim ne bo potrebno spreminjati portfelja zaradi borznih nihanj, saj so verjeli, da bodo to naredili upravljalci sklada zaradi jasno zapisane "obljube" v prospektu in v osebnih pogovorih ob sklenitvah pristopnih izjav. Dejstvo je, ki se ga ne da zanikati, da upravljalci niso storili nič pametnega ob prelomu trendov.
Da so mnogi vlagali v Galileo v prepričanju, da bo upravljavec sredstva iz delnic preselil v obveznice, ko se bo nakazovala kriza, se strinjam in razumljivo je, da so ti vlagatelji v tem trenutku razočarani. Vendar pa je treba razmejiti nepravilnost (oz. kriminal kot ti praviš) od neposrečene/nespametne/neumne/you-name-it odločitve.

Nekaj primerov iz nedavne prakse naključno izbranih DZUjev.  1. Delniški sklad Triglav Balkan ima v nekem trenutku med največjimi naložbami kitajski ETF. Čudno? Vsekakor. Nespametno? Morda. Kriminal? Ne. Skladno z obstoječimi predpisi.

  2. Obvezniški sklad Publikum Bond ima v nekem trenutku kot največjo naložbo delnico NKBM. Čudno? Vsekakor. Nespametno? Morda. Kriminal? Ne. Skladno z obstoječimi predpisi.

  3. Fleksibilni KD Galileo ima v nekem trenutku 80+ procentov v delnicah in ta delež se v naslednjih nekaj mesecih padanja trgov ne zmanjša bistveno. Čudno? Vsekakor. Nespametno? Morda. Kriminal? Ne. Skladno z obstoječimi predpisi.

#58200 (odg: #58194 KlemenK)  11.02.09 16:55  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[Mojster]

Prepričan je bil, da z delnico boš gotovo zaslužil, tudi če bo podjetje vmes propadlo.
:))

sem prepričan, da čeprav je njegovo znanje katastrofalno, mu vseeno uspe nekaj polic sklenit.
oziroma ravno zato -- ker je sam 100% preprican, je lahko za tistega, ki tudi sam nima kaj dosti pojma, lepo prepricljiv. plus seveda tisto klasicno - ce te nekdo opozarja na moznost izgube, to pomeni, da je nevoscljivec in brezveznik, ce pa ti obljublja zasluzek, to kaze, da ta pa zna z denarjem in je pravi strokovnjak. :)
#58201  11.02.09 18:42  Rosinantodgovori / citiraj  |  shramba  
[sandi]

:: [david15]

:: Pa še eno dejstvo. Mnogi vlagatelji so v Galileo vlagali zato, da jim ne bo potrebno spreminjati portfelja zaradi borznih nihanj, saj so verjeli, da bodo to naredili upravljalci sklada zaradi jasno zapisane "obljube" v prospektu in v osebnih pogovorih ob sklenitvah pristopnih izjav. Dejstvo je, ki se ga ne da zanikati, da upravljalci niso storili nič pametnega ob prelomu trendov.Da so mnogi vlagali v Galileo v prepričanju, da bo upravljavec sredstva iz delnic preselil v obveznice, ko se bo nakazovala kriza, se strinjam in razumljivo je, da so ti vlagatelji v tem trenutku razočarani. Vendar pa je treba razmejiti nepravilnost (oz. kriminal kot ti praviš) od neposrečene/nespametne/neumne/you-name-it odločitve.Nekaj primerov iz nedavne prakse naključno izbranih DZUjev.Delniški sklad Triglav Balkan ima v nekem trenutku med največjimi naložbami kitajski ETF. Čudno? Vsekakor. Nespametno? Morda. Kriminal? Ne. Skladno z obstoječimi predpisi.

Obvezniški sklad Publikum Bond ima v nekem trenutku kot največjo naložbo delnico NKBM. Čudno? Vsekakor. Nespametno? Morda. Kriminal? Ne. Skladno z obstoječimi predpisi.

Fleksibilni KD Galileo ima v nekem trenutku 80+ procentov v delnicah in ta delež se v naslednjih nekaj mesecih padanja trgov ne zmanjša bistveno. Čudno? Vsekakor. Nespametno? Morda. Kriminal? Ne. Skladno z obstoječimi predpisi.

Aaa... kakšnem trenutku, kakšne odločitve?!?!

»V skladu z naložbeno politiko “fleksibilne strukture naložb”

bodo naložbe KD Galilea, vzajemnega sklada fleksibilne strukture

naložb, upravljane izrazito aktivno...«


Mesečno poročilo - september 2005 (najstarejše): http://beta.financna-tocka.si/files/KDGA...
Mesečno poročilo - januar 2007: http://beta.financna-tocka.si/files/KDGA...
Mesečno poročilo - december 2008: http://beta.financna-tocka.si/files/KDGA...

»Naložba v investicijski kupon vzajemnega sklada fleksibilne strukture

naložb je primerljiva z neposrednimi naložbami vlagatelja v

portfelj lastniških in dolžniških vrednostnih papirjev dovolj velikega števila

izdajateljev, da omogoča podobno razpršenost naložb kot vzajemni sklad

fleksibilne strukture naložb.«


----------------------------------

So pač popušili (disclaimer: z njimi tudi jaz). OK, se zgodi (neprepričljivo drugim v težjem položaju, i.e. izposojen denar, večji zneski, pred upokojitvijo, nezavidljiv sektor zaposlitve (i.e. mešanje lufta (tako ali drugače))).

Nevzdržno pa je pretvarjanje, da za upravljanjem stoji neka sposobnost, sama po sebi ('inherentno') nedostopna raji ('širši množici'/'komitentom'/'vlagateljem') merljiva v provizijah. To nepopustljivo oklepanje naziva "mi smo strokovnjaki za vaš denar", predpostavljajoče, da tovrstno sploh obstaja, 'strokovnjak za finančno področje'. Oklepanje seveda razumljivo, prav "strokovnost" (kar vključuje tudi lepe tajnice, lepe zgradbe,...) jim nudi obstoj ('eksistenco').

Janez "Madoff" Medved, 'CEO', 'CFO', 'CCO', 'CKO', 'investment banker'

* zadnji popravek: 11.02.09 18:42
#58240  12.02.09 07:49  140956odgovori / citiraj  |  shramba  

Na vse navedeno me je strah,da bodo se umikali iz delniških trgov in povečevali delež v denarju in obveznicah,kadar bodo začeli trgi rasti.
#58258 (odg: #58184 )  12.02.09 10:21  sandi (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[david15]

V Galileo sem večino sredstev vložil v začetku desetletja, pa tudi višina sredstev ni velika, zato me padec vrednosti ni prizadel. Da sem bil skupaj z ostalimi vlagatelji v sklade zaveden, pa je povsem jasno in dokazljivo. Konec leta 2007 so svetovalci v FTjih veseli svetovali vlaganje na Balkanski in nasploh trge v razvoju. Sedaj pa so vsi polni besed, kako bi vlagatelji takrat morali upoštevati dejstvo, da so delnice precenjene in da nakupi takrat niso bili pametni. Kdorkoli ima vsaj malo zdrave pameti, razume dejstvo, da jim je takrat (pa tudi sedaj ni drugače) le do novih vložkov v sklade in ne za pošteno svetovanje v smislu opozarjanja na nevarnosti, ki jih takrat že močno napihnjeni baloni prinašajo. Ko sem svojemu svetovalcu omenil Črtovo mnenje, ki je takrat v nasprotju z njimi jasno opozarjal na nesmiselnost kupovanja predragih delnic, se je le zasmejal in ga uvrstil v razred pesimistov, ki jih je tudi v tem poslu vedno dovolj. Takrat jih je bilo žal precej premalo.
Mogoče bo tole sicer zvenelo pokroviteljsko, pa vseeno - predvsem za druge bralce tega foruma (zate je jasno, da si že takrat kritično presojal):

Včasih je treba malo pretehtati, če imaš na eni strani Črta z 20-letnimi borznimi izkušnjami, na drugi pa tržnika, katerega glavna referenca je, da je nedavno opravil izpit za trženje skladov, tako kot še 3.000 drugih oseb v Sloveniji. Govorim pa čisto na splošno, ker je nesporno, da so med tržniki tudi velike razlike v znanju, izkušnjah itd.

Tudi malo dvomim, da so konec leta 2007 vsi svetovalci kurili stranke za vlaganje na Balkan, kot omenjaš zgoraj, ampak temu itak ne bova prišla do konca, ker gre za stvar subjektivne ocene. Verjamem pa, da se ti je lahko zgodilo, da si šel takrat na par punktov različnih DZU vprašat, kaj svetujejo in je bil na prvem mestu Balkan. (Še enkrat - nimam nič s FT poslovalnicami, razen tega, da se kdaj v kakšni ustavim in povprašam, kako kaj gre).
#58278 (odg: #58188 crt)  12.02.09 13:25  sandi (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[crt]

sandi, ti bos bolj od mene iz rokava vedel, v koliksni meri je komunikacija dzu/stranke obvezno specificirana in ali je dzu obvezana odgovoriti... meni je na hitro asociacija samo to http://www.kd-skladi.si/?subpage=1348
Kolikor mi je znano, se stranke, ki menijo, da jim je bila storjena krivica, bolj malo poslužujejo "izvensodnega reševanja sporov", ki ga opisuje spletna stran, ki jo omenjaš. Če se ne motim, je zadeva za stranke popolnoma zastonj.
#58282 (odg: #58258 sandi)  12.02.09 14:11  KlemenK (admin) odgovori / citiraj  |  shramba  
[sandi]

Tudi malo dvomim, da so konec leta 2007 vsi svetovalci kurili stranke za vlaganje na Balkan, kot omenjaš zgoraj, ampak temu itak ne bova prišla do konca, ker gre za stvar subjektivne ocene. Verjamem pa, da se ti je lahko zgodilo, da si šel takrat na par punktov različnih DZU vprašat, kaj svetujejo in je bil na prvem mestu Balkan. (Še enkrat - nimam nič s FT poslovalnicami, razen tega, da se kdaj v kakšni ustavim in povprašam, kako kaj gre).
No, če je bil kdo v zadnjem času kaj v stiku s kakšnim tržnikom skladov, naj malo pove, kaj trenutno kaj preferirajo. Npr. jaz sem nazadnje govoril z enim tik pred novim letom in me je presenetilo, ko mi je ves čas skušal kot novo zgodbo o uspehu prodati Rusijo in me prepričeval, da je trenutno najbolj smiselno večino portfelja investirati v ta trg.

Presenetilo me ja tudi s tega vidika, ker tako kot so na vrhuncu balona vsi strankam tiščali Balkan, tako bi zdaj pričakoval, da bodo predvsem ponujali kakšne "varne" sklade, morda kakšne garantirane produkte (aja, btw, ta tržnik mi je med drugim dejal tudi, da je KD MM povsem neuporaben sklad, s čemer se nikakor ne strinjam).

Zdaj me pa zanima, v čem je fora, ali se tržniki tako počasi obračajo, da še vedno oznanjajo nove vroče zgodbe, ki bodo vsak hip prinesele 200% donose, ali pa niti ta kriza na naši publiki ni pustila pričakovanih posledic - sam bi mislil, da bo malo prestrašila vlagatelje in ne bodo iskali več samo čimbolj tveganih vročih zgodb, ampak tudi kaj bolj varnega, pa temu očitno ni tako.

No ja, verjetno gre za kombinacijo obojega.
#58285 (odg: #58282 KlemenK)  12.02.09 14:47  _2008odgovori / citiraj  |  shramba  

Mislim, da vsi tržniki vendarle niso tako slabi, se pa strinjam z Mojstrom, da nekateri nagovarjajo k naložbam, ki bi se jih osebno zaenkrat izogibal. Problem je v tem, da lahko postane tržnik skoraj vsak, ki želi. Podobno je bilo (morebiti pa je še vedno) pri trženju življenjskih zavarovanj od vrat do vrat, ko so ljudem svetovali študenti brez kakršnega koli ekonomskega znanja. V nekaterih DZU so danes tržniki tisti, ki so nekoč prodajali počitniške aranžmaje na Hrvaškem ali pa zamenjevali tolarje za kune, danes pa svetujejo o globalni razpršitvi naložb, pri čemer "globalno" definirajo kot BRIC + Balkan + vzhodna Evropa, za uravnoteženje portfelja pa predlagajo še Turčijo. Obveznice pa so itak samo za upokojence, še dodajo.
#58286 (odg: #58285 )  12.02.09 14:52  andrejcc (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[2008]

svetujejo o globalni razpršitvi naložb, pri čemer "globalno" definirajo kot BRIC + Balkan + vzhodna Evropa,
--huda :))

za uravnoteženje portfelja pa predlagajo še Turčijo. Obveznice pa so itak samo za upokojence, še dodajo.
--jao
#58288 (odg: #58285 )  12.02.09 15:00  KlemenK (admin) odgovori / citiraj  |  shramba  
[2008]

Podobno je bilo (morebiti pa je še vedno) pri trženju življenjskih zavarovanj od vrat do vrat, ko so ljudem svetovali študenti brez kakršnega koli ekonomskega znanja.
No, toliko za pojasnilo: sam sem se v zadnje pol leta srečal z dvema tržnikoma zavarovanj in skladov in oba sta bila tele vrste: torej prodaja od vrat do vrat. Tako da verjetno ni nenavadno, da sem bil tako zgrožen, ker sigurno je prav ta skupina tržnikov tista z najnižjo ravnjo znanja. Domnevam, da če bi odšel v kakšno poslovalnico, da bi vendarle naletel na nekaj več strokovnosti.
#58290 (odg: #58288 KlemenK)  12.02.09 15:05  _2008odgovori / citiraj  |  shramba  

Morebiti res. Ali pa so tisti še slabši in jih zaradi tega ne spustijo na teren ;-))
#58294 (odg: #58290 )  12.02.09 15:29  _zavodgovori / citiraj  |  shramba  

Tisti v poslovalnicah so šele katastrofa.
#58297 (odg: #58184 )  12.02.09 16:35  matic7odgovori / citiraj  |  shramba  
[david15]

V Galileo sem večino sredstev vložil v začetku desetletja, pa tudi višina sredstev ni velika, zato me padec vrednosti ni prizadel.


Ah saj se ne gre za višino sredstev, gre se za dolgoročno rast vrednosti in tukaj meni ni všeč, kar so naredili s skladom...

Da sem bil skupaj z ostalimi vlagatelji v sklade zaveden, pa je povsem jasno in dokazljivo.

Spet tukaj je zadeva jasna, če bi spremljal zadeve, bi videl, da je najbolje pobegniti in tudi če nisi je pa pametno postaviti mejo izstopa...

Konec leta 2007 so svetovalci v FTjih veseli svetovali vlaganje na Balkanski in nasploh trge v razvoju.

To ne vem ali je res ali ne, ampak sem imel podoben primer z enimi na domu, pa sem par besed omenil, pa je rekel a vi se pa očitno spoznate in je dal mir:))

Sedaj pa so vsi polni besed, kako bi vlagatelji takrat morali upoštevati dejstvo, da so delnice precenjene in da nakupi takrat niso bili pametni.

Če to govorijo iste osebe potem se jih izogibaj.

Kdorkoli ima vsaj malo zdrave pameti, razume dejstvo, da jim je takrat (pa tudi sedaj ni drugače) le do novih vložkov v sklade in ne za pošteno svetovanje v smislu opozarjanja na nevarnosti, ki jih takrat že močno napihnjeni baloni prinašajo. Ko sem svojemu svetovalcu omenil Črtovo mnenje, ki je takrat v nasprotju z njimi jasno opozarjal na nesmiselnost kupovanja predragih delnic, se je le zasmejal in ga uvrstil v razred pesimistov, ki jih je tudi v tem poslu vedno dovolj. Takrat jih je bilo žal precej premalo.

Jah oni najbrž berejo komentarje, ampak pač prodajajo, po moje je zadeva spet večplastna, da se najti nekoga z mnenjem, ampak če je povpraševalec zelo agresiven, je po moje težko svetovati...

Pa še eno dejstvo. Mnogi vlagatelji so v Galileo vlagali zato, da jim ne bo potrebno spreminjati portfelja zaradi borznih nihanj, saj so verjeli, da bodo to naredili upravljalci sklada zaradi jasno zapisane "obljube" v prospektu in v osebnih pogovorih ob sklenitvah pristopnih izjav. Dejstvo je, ki se ga ne da zanikati, da upravljalci niso storili nič pametnega ob prelomu trendov.


Res je ampak v tem poslu nima smisla nečemu verjeti..

Sicer pa je dovolj pogledati uvrstitev obeh skladov glede na primerljive sklade, pa je slika še bolj jasna. Oba sklada sta daleč na dnu, ne izpolnjujeta niti lastnih obljub o zmanjšanju izpostavljenosti domačim delnicam, prilagodljivosti trendom...Sandi, lahko jih braniš v nedogled, lahko zmanjšuješ očitnost slabega dela, a dejstva govorijo nasprotno. In samo to šteje.


Meni šteje le donos oziroma kdo je boljši od drugega v nekem obdobju.... Po premislekih in po prebranih različnih mnenjih sem se tudi pravilno odločil. Res pa je, da mnenj katera so vplivala name res ni bilo veliko:)))

* zadnji popravek: 12.02.09 16:35
#58301  12.02.09 18:35  140956odgovori / citiraj  |  shramba  

Meni pa so oktobra 2007(skladi dosegli vrh) na FINANČNI TOČKI

ponujali kredit za KD-SKLADE in sicer 4x-vrednost premoženja,ki sem ga trenutno

imel v KD-SKLADIH.Kredit na osnovi premoženja v skladih

pa je omogočila DEŽELNA BANKA SLOVENIJE.

KAKŠNA JE BILA OBRESTNA MERA NE VEM,(VERJETNO KAR VISOKA ),ker kredita nisem vzel

na osnovi,da bi lahko zastavil vse točke v KD-SKLADIH in na osnovi vrednosti dobil 4x večji znesek kredita.

Dobro ,da sem ravnal kot sem in da nisem poslušal in padel v te nategavščine.

Od takrat 60% padci v KD -SKLADIH in še vračati kredit za narejeno 60% izgubo.

Za se ustrelit ,če bi poslušal nasvet osebja na finančni točki.

Dobro ,da se vlagatelji na koncu le odločamo sami,saj denar je naš na žalost tudi tisti ,ki smo ga izgubili v KD-GALILEO.
#58311 (odg: #58282 KlemenK)  12.02.09 20:23  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[Mojster]

Zdaj me pa zanima, v čem je fora, ali se tržniki tako počasi obračajo, da še vedno oznanjajo nove vroče zgodbe, ki bodo vsak hip prinesele 200% donose, ali pa niti ta kriza na naši publiki ni pustila pričakovanih posledic - sam bi mislil, da bo malo prestrašila vlagatelje in ne bodo iskali več samo čimbolj tveganih vročih zgodb, ampak tudi kaj bolj varnega, pa temu očitno ni tako.

No ja, verjetno gre za kombinacijo obojega.
to je tudi moj vtis (oboje).
#58327  12.02.09 21:12  torodgovori / citiraj  |  shramba  

Predlagam FT da za sklade fleksibilne strukture naložb naredite svojo oznako, saj se bistveno razlikujejo od ostalih mešanih. Sedaj je treba iskat med vsemi, pravzaprav so nekako skriti. Našel sem tri:(letni donos)KD Galileo -53%, Perspektiva Special oportunitis -56%, Probanka Globalni -23%.

Se mi zdi da se jih DZU izogibajo, ker se pri njih jasno pokaže sposobnost upravljalca v krizah. Pri delniških, obvezniških ali mešanih ima DZU vedno izgovor, da pač ne smejo vlagat drugam.

Fleksibilni skladi so zame edini vredni vlaganja, pravzaprav je isto kot upravljanje premoženja. Imajo pa še to prednost da so rezultati javni, kar najbrž preprečuje razne mahinacije. Seveda če je dober upravljalec, zato predlagam FT, da za vsak sklad navedete osebo upravljalca. Tako se bo vedelo kdo je mojster in kdo PR nakladač. Ker danes imam vtis, da so bolj teoretiki oz profesorji kot pa praktiki. Da se nam nebo več dogajalo to da nekdo ki naredi -60%, nato brez sramu po medijih razlaga o financah.
#58332 (odg: #58327 tor)  12.02.09 21:36  andrejcc (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[tor]

... zato predlagam FT, da za vsak sklad navedete osebo upravljalca. Tako se bo vedelo kdo je mojster in kdo PR nakladač.
--vecina dzu ne objavlja kdo upravlja posamezen sklad tako, da tega ne moremo narediti.

je bilo o tem ze pred casom na teh straneh govora. kolektivne stvari so v sloveniji od nekdaj moderne in tako imamo tudi vecinoma kolektivno upravljanje :)
#58336 (odg: #58332 andrejcc)  12.02.09 21:46  andrejcc (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  

--evo nekje na to temo http://denarnisupermarket.vzajemci.com/f...

pa tudi o mnogih stvareh o katerih se govori zadnje tedne/mesece (pred dobrim letom in pol)
#58362 (odg: #58327 tor)  13.02.09 08:23  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[tor]

predlagam FT, da za vsak sklad navedete osebo upravljalca.
to je dolgoletna zelja, vendar dzu v sloveniji povecini niso navdusene nad tem. taksno stanje je precej drugacno kot na primer v zda ali vb, kjer na splosno to ni problem oziroma se oseba upravljalca pogosto celo poudarja. smo o tem ze veckrat govorili mislim da tudi v forumu.
#58382  13.02.09 11:00  oceanodgovori / citiraj  |  shramba  

Če želiš zvedeti, kdo je upravljalec se moraš potruditi. Ne velja za vse sklade, za nekatere pa vendarle. Pri tistih, ki imajo na strani pri osnovnih podatkih navedeno Bloombergovo stran, lepo klikneš najno in se ti odprejo informacije o skladu, ki te zanima, med drugim tudi to, kdo je Manager(s).

Zakaj o tem DZU-ji raje obveščajo tujo kot pa domačo javnost pa ne vem, kot tudi to ne, kako če sploh so ti podatki ažurirani, vendar predpostavljam, da so.
#58386 (odg: #58382 ocean)  13.02.09 11:09  andrejcc (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  

--ponekod noben trud ne pomaga :), ponekod imas navedene v mesecnih. tudi na tisto azurnost se ne bi prevec zanasal.

poleg tega pa ti sam podatek dosti ne pove, ce nimas zraven se zgodovine (to je od kdaj posameznik upravlja dolocen sklad; kdo ga je prej; katere sklade je doticni upravljavec prej upravljal ipd), da si ustvaris lahko neko sliko

zakaj vseh teh podatkov ni pa smo pred casom razglabljali na linku v postu malo vise

* zadnji popravek: 13.02.09 11:09
#58389 (odg: #58362 crt)  13.02.09 11:57  TadejKodgovori / citiraj  |  shramba  
[crt]

:: [tor]

::predlagam FT, da za vsak sklad navedete osebo upravljalca.to je dolgoletna zelja, vendar dzu v sloveniji povecini niso navdusene nad tem. taksno stanje je precej drugacno kot na primer v zda ali vb, kjer na splosno to ni problem oziroma se oseba upravljalca pogosto celo poudarja. smo o tem ze veckrat govorili mislim da tudi v forumu.
Ena redkih izjem je bil nekdanji upravitelj MP-Balkana, ki so ga DZU (v brošurah, reklamah, Powerpointih), šef Bogdan (na tistih večerih v Unionu), pa konec koncev tudi on sam sebe, javno poimensko specificirali za upravitelja sklada.

A v teh sedanjih časih so te redke izjeme še bolj redke in kot praviš, kolektivizem je pri nas spet in še bolj v modi kot prej ...
#58393 (odg: #58382 ocean)  13.02.09 12:44  slaveceruodgovori / citiraj  |  shramba  
[ocean]

Če želiš zvedeti, kdo je upravljalec se moraš potruditi. Ne velja za vse sklade, za nekatere pa vendarle. Pri tistih, ki imajo na strani pri osnovnih podatkih navedeno Bloombergovo stran, lepo klikneš najno in se ti odprejo informacije o skladu, ki te zanima, med drugim tudi to, kdo je Manager(s).
V končnem niti ni pomembno kdo je maneger saj se ti tekom časa zamenjajo ali pa se zamenja strategija sklada bolj pomembno od manegerjev je kakšna je strategija sklada kakšni so stroški sklada koliko denarja daje sklada za promocijo kakšna je vizija sklada. Tudi Morganove zvezdice ne pomagajo pri izbiri sklada in ne pretekli donosi. V končnem ni toliko pomembno kateri sklad izbereš važno je samo da se sklada s tvojimi finančnimi načrti.

Zakaj o tem DZU-ji raje obveščajo tujo kot pa domačo javnost pa ne vem, kot tudi to ne, kako če sploh so ti podatki ažurirani, vendar predpostavljam, da so.
#58395 (odg: #58393 slaveceru)  13.02.09 13:07  andrejcc (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[slaveceru]

V končnem niti ni pomembno kdo je maneger saj se ti tekom časa zamenjajo ali pa se zamenja strategija sklada bolj pomembno od manegerjev je kakšna je strategija sklada kakšni so stroški sklada koliko denarja daje sklada za promocijo kakšna je vizija sklada.
--ravno v tem je kljucen upravljavec. ker sklad ima lahko nekaj zapisano v politiki, lahko cilja dolocene stvari ipd ampak to je vse na papirju. kaj se res dela je odvisno od cloveka in ali vse zapisano res dela in ali je v tem konsistenten je odvisno ravno od upravljavca. in vkolikor je tudi z imenom zapisan nosi vso hvalo (in posledicno naj bi tudi nagrado) ampak tudi grajo (in z njo recimo malus). ravno tako se potem z uspesnim upravljavcem selijo tudi prihranki, saj folk ve tocno kateri osebi zaupa denar in vkolikor se je v zgodovini ze izkazal (po moznosti z razlicnimi skladi) ni razloga, da mu ljudje se naprej ne bi sledili
#58396 (odg: #58389 TadejK)  13.02.09 13:40  MSTANK1odgovori / citiraj  |  shramba  
[TadejK]

A v teh sedanjih časih so te redke izjeme še bolj redke in kot praviš, kolektivizem je pri nas spet in še bolj v modi kot prej ...
Poleg tega so pri nas posameznikom :) vezane roke s togimi pravili upravljanja teh skladov.

-Sam to se itak ve-beri ni od včeraj, kot se nekaterim od današnje publike zdi...

Predvsem so velike razlike pri upravljanju že med samimi dzu-ji: kot lep zgled so se pred časom npr. izkazali VB skladi, kjer so mi ob končanju trženja nekaterih skladov v Slo npr. povrnili ves vložek v te sklade :)

-To je tak lep primer poslovne kulture, drugače nevidene na teh balkanskih območjih...

* zadnji popravek: 13.02.09 13:40
#58398 (odg: #58396 MSTANK1)  13.02.09 14:00  andrejcc (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[MSTANK1]

kot lep zgled so se pred časom npr. izkazali VB skladi, kjer so mi ob končanju trženja nekaterih skladov v Slo npr. povrnili ves vložek v te sklade :)
--ti pa prav vse dzu das cez :)

a hoces povedat, da si dobil iz sklada vec kot je bil dejansko vreden ob zakljucku trzenja? al je pac slucaj nanesel, da je ob koncu trzenja bil vreden toliko kot ob vplacilu :)?

#58399 (odg: #58395 andrejcc)  13.02.09 14:04  oceanodgovori / citiraj  |  shramba  
[andrejcc]

:: [slaveceru]

:: V končnem niti ni pomembno kdo je maneger saj se ti tekom časa zamenjajo ali pa se zamenja strategija sklada bolj pomembno od manegerjev je kakšna je strategija sklada kakšni so stroški sklada koliko denarja daje sklada za promocijo kakšna je vizija sklada.--ravno v tem je kljucen upravljavec. ker sklad ima lahko nekaj zapisano v politiki, lahko cilja dolocene stvari ipd ampak to je vse na papirju. kaj se res dela je odvisno od cloveka in ali vse zapisano res dela in ali je v tem konsistenten je odvisno ravno od upravljavca. in vkolikor je tudi z imenom zapisan nosi vso hvalo (in posledicno naj bi tudi nagrado) ampak tudi grajo (in z njo recimo malus). ravno tako se potem z uspesnim upravljavcem selijo tudi prihranki, saj folk ve tocno kateri osebi zaupa denar in vkolikor se je v zgodovini ze izkazal (po moznosti z razlicnimi skladi) ni razloga, da mu ljudje se naprej ne bi sledili
Pomemben je prospekt in pomemben je upravljalec. Če je upravljalec kršil naložbeno politiko, mu (DZU-ju)grozi kazen od ATVP, če pa za to zvedo tudi vlagatelji, ju bodo kaznovali z izstopom iz sklada. Vsaj v teoriji.

Od upravljalca pa je odvisno, če zelo poenostavim, v kakšni meri sledi črednemu nagonu.

Tako nam pa DZUji skrivajo imena upravljalcev ter sproti ali po potrebi spreminjajo prospekte VS. Tako je vlagatelj samo zbegan in nazadnje ugotovi, da če je slučajno toliko razgledan in mu je razvrstitev skladov vsaj malo poznana, da mu žal tudi to ne koristi kaj dosti.

Predlagam, da bi našli pot, kako zvedeti kateri upravljalec je pri katerem skladu. Saj se menda v SLO vsi poznamo med sabo, na FT pa bi lahko dali gor še en zavihek, kdo je kdo od upravljalcev in Likartovo lestvico :)

#58400 (odg: #58399 ocean)  13.02.09 14:13  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[ocean]

Predlagam, da bi našli pot
kar izviren predlog :)

no, bolj resno -

naceloma seveda ni noben problem NEKAJ napisati, zato ker je nekdo nekoc tako povedal ali ker sklepas, da je mogoce pa tako.

povsem nekaj drugega pa je stati za tem, da imas objavljeno tocno in azurno vsebino in to v situaciji, ko viri niso za to.

v kolikor tisto prvo zadosca, lahko seveda kar naredimo generator slucajnih imen :)* zadnji popravek: 13.02.09 14:13
#58401 (odg: #58399 ocean)  13.02.09 14:15  andrejcc (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[ocean]

Pomemben je prospekt in pomemben je upravljalec.
--o tem, da bi moral biti prospekt sklada biblija za vlagatelje sem ze pisal in nebi vec

Tako nam pa DZUji skrivajo imena upravljalcev
--kot receno nekateri ta imena objavljajo nekateri ne. zakaj ja zakaj ne je pac odlocitev dzu.

ter sproti ali po potrebi spreminjajo prospekte VS.
--to si si pa kar lepo zmislil. vsaka sprememba prospekta mora iti na atvp, kar mora atvp potrditi in dzu potem javno objaviti. da spremembe prospektov stopijo v veljavo je bilo vcasih potem 3 mesecno obdobje (zadnje case videvam krajsa obdobja ampak se nisem poglobil, da ne vem ali je v odvisnosti od spremembe ali je po novem tako). v tem obdobju od javne objave sklad se vedno dela po starih pravilih in ima vlagatelj cas, da izstopi iz sklada, ce so se pravila toliko spremenila da mu ne ustrezajo vec

Predlagam, da bi našli pot, kako zvedeti kateri upravljalec je pri katerem skladu.
--kot receno ti to ne bi dosti pomagalo, ce nimas zgodovine posameznih upravljavcev. poleg tega tudi ni nujno, da clovek ki je naveden kot upravljavec tudi dejansko upravlja itd itd.

#58405 (odg: #58398 andrejcc)  13.02.09 15:31  MSTANK1odgovori / citiraj  |  shramba  
[andrejcc]

a hoces povedat, da si dobil iz sklada vec kot je bil dejansko vreden ob zakljucku trzenja? al je pac slucaj nanesel, da je ob koncu trzenja bil vreden toliko kot ob vplacilu :)?
ci. 30-40% več, kar je bilo potem enako kot ob vplačilu.
Nova objava v tej temi  |  Nova tema v forumu
vseh objav v tej temi: 143   stran:  prva | < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > | zadnja

Seznam forumov  >  Skladi  >  KD Galileo - zakaj tak padec? kriv upravljalec?

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>