Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 22:01
0,13 %
11.532,20
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 15:51
1,45 %
1.326,13
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Seznam forumov  >  Nedeljsko kosilo  >  Nedeljsko kosilo 13.10.13

Prikazujem objavo s številko 123376 v temi Nedeljsko kosilo 13.10.13

#123376  15.10.13 06:36  crt (admin) (DS)

Kosilo danes verjetno celo bo. Ali pa bo večerja. Morda pa jutrišnji zajtrk ali kosilo ali večerja. Bomo videli, ko se pojavi., dotlej ne bo jasno S Heisenbergom vas lepo pozdravljava.

* * *

14.10. 21:30: kosilo je končno kuhano... Če je še kdo tu :)

Glavna jed: kapitalizem, kaj je to

Izpostavljenost evropskih bank obveznicam evropskih držav je vse večja. Tipično za polovico in več večje kot na začetku 2012, večina je v obveznicah domačih držav.

Zakaj tako? Med drugim zaradi pravil. Banke ne upajo posojati na trgu, ker se v šibkih gospodarskih razmerah bojijo gnilih jajc. Lahko pa vložijo v državni dolg, ker se ta po baselskih pravilih šteje kot netvegan in zato ne povišuje potreb po kapitalizaciji. Tudi države niso žalostne, da imajo povpraševalca za dolg, za katerega bi na odprtem trgu morda težje našle kupca. Kapital in država se (znova) zmenita kar direktno.

Banke gre po svoje razumeti – zahteve, ki jim jih postavljajo različni igralci, so protislovne. »Kreditni krč« ne obstaja zato, ker banke ne bi česa posoditi. Banke imajo povečini presežke denarja. A če bi ga velikodušno posojale, bi ponovile zgodbo, s katero se spirala navzdol začela – splošna veselica in potem glavobol. Po drugi strani pa: ker tega ne počnejo in so previdne – kar je menda odlika - se spirala navzdol nadaljuje.

»To bi morala urediti država,« bi ob tem rekli kleni Slovenci. In bi v tej situaciji lahko imeli celo prav. Ob čemer se človek malo zgrozi. Ampak pomislimo. Če imajo banke viške denarja, posojati pa si ga vedno bolj upajo samo državi, potem je pač ravno država tista pipica, skozi katero se lahko denar vrne v obtok.

Vrne se lahko skozi javno potrošnjo ali skozi transferje (socialna podpora, subvencije državljanom in podjetjem). Ker je trenutna evropska moda program stabilizacije Branka Mikulića in Milke Planinc (in ker so Slovenci radi bolj papeški od Angele) so veliki projekti nekoliko v nemilosti. Direktna darila državljanom in podjetjem pa so že druga stvar.

Denar, ki ga od države prejmejo državljani, je prelomnica, na kateri se preizkušajo (in ponavadi razkrijejo kot škart) goreči »antikomunisti«. Nekdo je nedavno lepo povedal (naj mi oprosti, res se ne spomnim, kdo je bil): slovenski antikomunist je komunist, ki še ni prišel na vrsto za subvencijo.

Ali drugače: eno je v fizičnih ali virtualnih gostilnah bentiti čez državo, sistem in komunajzle, nekaj drugega pa ljubiti darila taistega mračnega sistema na bančnem računu – saj kajpada sploh ne gre za darila, temveč za pravice, kajneda. Jasno je, kaj od tega – poziranje za šankom ali stanje v žepu - gre jemati bolj resno.

Subvencije podjetjem so celo dojete kot nekaj piarovsko pozitivnega. Poglejte, skrbimo za gospodarstvo! Ker banke ne, mi, država, dajemo kisik in pomagamo! … Po tistem, ko smo najprej vzeli in jemljemo vedno več. Vzamemo vsem, da potem damo nekaterim, nakar se s tem še hvalimo.

Vse to se seveda ne dogaja samo v Sloveniji. Čeprav je danes izjemno popularno verjeti, da je ves svet OK, samo Slovenija je v riti; tako kot je bilo dolga leta izjemno popularno verjeti, da ves svet nima pojma, samo Slovenija je prava carica.

Kdaj bo drugače? Ko bo čas. Ameriška borzna folklora pravi: bottoms are made over time, not over price. Dno se pojavi ne na podlagi tega, da je bil padec dovolj velik, temveč ko je preteklo dovolj časa, da se je spremenilo stanje v glavi – kakorkoli je že do tega prišlo.

Pravite, da lahko tudi sploh ne pride? Ah. Everything will be OK in the end. If it's not OK, it's not the end :) Če se že ne spremeni stanje, se lahko spremeni percepcija. Včasih je to vsaj na nivoju časovnega obdobja enega življenja vse, kar je na voljo.

Posebno obvestilo za lačne in zaskrbljene

Morda ste opazili, da se zadnje čase nekam rado dogaja, da so kosila zamaknjena ali pa jih sploh ni. To je posledica živahnosti dogajanja v avtorjevem poslovnem in zasebnem življenju. Pričakovati je, da se bo to cirka v novembru nekoliko umirilo. Najbrž, morda in verjetno, lahko pa tudi ne.

Sladica

* Fak!! Peak chocolate!

* Nafte pa je enostavno preveč.

* In ko smo že pri tem - peak paper money - elektronski denar bi dal denarni politiki radikalno večji manevrski prostor.

* Forex, stari, to je ziher dnar! - po ameriško.

* Paul and Janet, sitting in a tree, K-I-S-S-I-N-G. (Dodatno: kaj vse je Janet Yellen doslej raziskovala: kdaj je oglaševanje profitabilno; vpliv nezaposlenosti na nezakonske otroke; vtis o pravičnosti sodnega sistema kot način nižanja kriminalitete - tole zadnje bi znalo priti prav).

* Mario Draghi: Evropska pot k popolnejši Uniji.

* »Ta poteza morda ne bo razumljena kot reševanje Grčije, temveč kot reševanje zasebnih upnikov Grčije« - Paulo Nogueira Batista, brazilski predstavnik v IMF, maj 2010 (in druga primerna in pravočasna opozorila).

* Poklic: preizkuševalec cigaret.

* Moja šefica je stara devet let.

* Španski gastarbajterji: Nemčija ni obljubljena dežela.

* Varčevanje v javnem sektorju je uničilo aleksandrijsko knjižnico.

* V ZDA Zlata zora odpira podružnice...

* … Rabini pa ugrabljajo zakonske može, ki ženam ne dovolijo ločitve.* zadnji popravek: 15.10.13 06:36

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>