Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 08:01
-0,09 %
9.091,68
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 03.07
-1,05 %
1.235,18
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Seznam forumov  >  Skladi  >  KD Galileo - zakaj tak padec? kriv upravljalec?

Prikazujem objavo s številko 59143 v temi KD Galileo - zakaj tak padec? kriv upravljalec?

#59143 (odg: #58958 )  01.03.09 02:14  _Makarena
Podsklad KD Galileo je v skladu s prospektom sklad fleksibilne strukture naložb. V praksi sklad doslej zaradi svoje zgodovine nastanka ter pretežnega deleža, investiranega v Sloveniji, na podlagi tega, da v obdobju med 1992 in 2004 investiranje v tujino ni bilo mogoče, še ni bil tako fleksibilen, kot bi si želeli.::
Od 2004 do danes je minilo že pet let. Že leta 2004 je bilo jasno, da je Galileo preveč izpostavljen slovenskemu trgu. Torej vprašanje ostaja, zakaj upravljavec ni reagiral in se v petih letih ni uspel znebiti prevelike izpostavljenosti?

Pričakujemo pa, da bo v naslednjih 2 do 3 letih to postal. To pomeni, da bomo zmanjšali delež slovenskih naložb v portfelju pod 25 odstotkov, seveda po preudarku in v skladu s tržnimi razmerami.::
Prelaganje nesposobnosti v bližnjo prihodnost. KD je definitivno v zagati, saj v odgovoru pač ne more napisati, da:

a) nima usposobljenih upravljavcev oz. ima predvsem "golobrade mladeniče" brez potrebnih izkušenj

b) vodstven kader, ki investiranje razume zgolj v teoriji in nima ustreznih pooblastil s samega vrha

c) naložbe v Galileu niso izbrane zgolj na podlagi pričakovane donosnosti in likvidnosti, ampak služijo tudi za druge strateške interese KDja ali pa morda celo za kakšne višje interese (beri politične) ali usluge.

Med vrsticami se da jasno razbrati KDjevo sporočilo, da se bo z denarjem vlagateljev učil in pridobival ustrezne izkušnje. Slutiti je lahko tudi zakulisne igrice, da tudi, v kolikor bi obstajalo znanje, upravljanje ne bo edini cilj...

Delež slovenskih naložb smo v skladu KD Galileo konec leta 2008 v primerjavi z začetkom leta znižali z dobrih 52 na približno 45 odstotkov. Povečal se je delež evropskih naložb.::
Odločno premalo in za tole bi morali vlagatelji slabo delo kaznovati z izstopom iz sklada. Primer MP je (nisem MPjev odvetnik) že leta 2004 na svojih predavanjih "trobil", da so nekateri slovenski skladi enostavno preveč izpostavljeni slovenskemu trgu in za leto 2008, KD kot višek uspešnosti sporoča, da jim je uspelo zmanjšati svoj delež iz 52 na 45 odstotkov.


Če sedaj gledamo nazaj, bi bilo potrebno v 2007 prodati vse naložbe ne glede na ceno. Če naredimo primer, se je dalo Krko, ko je bila cena na borzi 100 ali 110 evrov prodati vso naenkrat po 70 ali celo 80 evrov, vendar če bi takrat to storili, bi naredili vtis, da delamo kot slab gospodar. S sedanjega stališča bi bil rezultat boljši, vendar menimo, da vlagatelji v tistem trenutku ne bi bili najbolj zadovoljni.::
Ta izgovor, da bi vlagatelji dejali, da delate kot slab gospodar, je za lase privlečen. Če prav razumem, ste slutili, da bo "zajeb" ampak ste se raje odločili za to, da ne bi razburjali vlagateljev in to vlagateljev, ki so vložili v sklad fleksibilne naložbe? Po mojem bi vsaj ti vlagatelji, v primeru neke prave argumentacije to povsem razumeli in podprli.

Gledano za nazaj tudi ni bilo smiselno dokapitalizirati Pozavarovalnice Sava::
V medijih je bilo izraženih precej dvomov v smiselnost naložbe v Pozavarovalnico Sava, Galileo je bil preveč izpostavljen slovenskemu trgu, upravljavci KDja pa so se odločili denar vlagateljev Galilea vložiti na slovenski trg. Ali pa je šlo pri investiciji v Pozavarovalnico Sava za "prijateljsko" investicijo, ki s samim profesionalnim upravljanjem nima kakšne resne zveze?

Naš zahodni portfelj v tem trenutku povečujemo, saj ocenjujejo, da je večina borznega padca za nami, čisto na dnu pa nihče nikoli ne uspe konstantno kupovati.::
Večino padca že za nami? Kaj pravite na scenarij, 2010 vrh, 2011 pogrom delniških trgov, kjer bodo pretekli padci pravi balzam za vlagatelje? Spomnim še enkrat na varianto, sedaj kupite, ko je vse padlo za 60%, čez leto ali dve pa boste ugotovili, da boste še 80% nižje? Predstavite argumente za rast, pa dobite argumente za "štalo", ki šele prihaja...

Zato menimo, da je trenutek primeren za povečevanje delniških naložb in zmanjševanje obvezniških. Zahodni portfelj večinoma sestavljajo podjetja, ki so malo zadolžena, imajo stabilne denarne tokove ter izplačujejo zelo lepe dividende. V tem trenutku izbiramo predvsem naložbe iz energetike, telekomunikacij, farmacije in deloma IT-sektorja ter nekaj iz sektorja obnovljive energije. Zanimive so postale tudi delnice svetovnih naftnih multinacionalk, saj so vrednotenja nizka, dividende stabilne, verjamemo pa, da bo povprečna cena nafte v naslednjih 5 letih krepko višja.::
V kolikor bi imel denar v tem skladu, bi sredstva izplačal in ne čakal, na trenutek, ko bodo KDjevi upravljavci ugotovili svojo naslednjo zmoto.

Za konec naj dodam še najpogostejšo napako pri razumevanju KD Galilea pri vlagateljih. KD Galileo ni sklad absolutnega donosa, se pravi, da bo prinašal v slabih časih, kot so sedaj, pozitiven donos v višini depozita, v dobrih časih pa donose, kot ga prinašajo delniški trgi. Takšnega sklada v svetu ni in ga nikoli ni bilo. KD Galileo bo lahko v nekaj letih, ko bo v celoti fleksibilen, nadpovprečno povečal delež obvezniškega in depozitnega portfelja ter zmanjšal delniški portfelj v slabih časih ter povečal delež delnic in zmanjšal delež obveznic v dobrih časih. To mu bo zagotovilo bolj stabilne donose, ki bodo v dobrih časih slabši od čistega delniškega sklada, v slabih časih pa boljši. Kljub vsemu pa bodo v prihodnosti zagotovo še kdaj prišla tudi leta z negativnim predznakom. To je končni cilj in rezultat prestrukturiranja portfelja ter "fleksibilnega" KD Galilea.::
Namesto, da opozarjate na napako pri razumevanju vlagateljev, vložite na ATVP predlog za spremembo imena sklada in nehajte "bluziti" ljudem, da boste fleksibilni pri upravljanju portfelja sklada Galileo.

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>