Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 10:03
0,71 %
11.287,91
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 08:00
-0,36 %
1.252,84
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Seznam forumov  >  Borza  >  moje finance - o prihodnosti slovenskih delnic

Prikazujem objavo s številko 62234 v temi moje finance - o prihodnosti slovenskih delnic

#62234  20.04.09 09:54  andrejcc (DS)

--v zadnji stevilki mojih financ je objavljen tudi moj komentar na to temo. ker je tam, zaradi prostorskih omejitev, objavljen le del odgovora prilagam tu celoten. kako ostali gledate na posamezne sklope, kaksna so vasa mnenja?

Glede na to, da se pri nas vse skupaj dogaja z zamikom, ali najhujše šele prihaja (lahko ločeno za borzo in gospodarstvo)?
--Kar se tiče gospodarstva se zdi vsak dan bolj očitno, da najhujše šele prihaja. Morda toliko bolj, ker se v vseh letih obstoja te države nihče ni želel soočiti s potrebnimi strukturnimi spremembami. Kar se ljubljanske borze tiče se zdi najhujše že za nami. Seveda smo lahko ob kakšnih izrednih dogodkih, priča povečani ponudbi, ki bi ob skromnem povpraševanju tečaje spustila še stopnico nižje. Pravtako bi lahko kakšen izreden pozitiven dogodek tečaje delnic hitro solidno dvignil.

Ali borzni tečaji že kažejo letošnje pričakovano slabe rezultate, ali morajo tečaji po tvojem mnenju še pasti?
--To je težko oceniti, saj je pri teh ocenah ključno ali bo kriza dolgotrajnejša ali ne. Po drugi strani pa dejstvo, da kriza šele prehaja v realno gospodarstvo ne nakazuje ravno svetlih dni, saj bo razpoložljivega denarja, med katerim je tudi tisti namenjen borzi, vse manj. Pri samih padcih tečajev je potrebno najprej opozoriti na to, da se je padanje tečajev slovenskih delnic začelo zaradi res visokih tečajev in šele kasneje se je k temu dodalo še padanje zaradi vse slabših gospodarskih obetov.

Kako komentiraš odboje v tujini, ki jim slovenski trg zaenkrat ne sledi (zakaj ne sledi?).
--Padci v tujini so bili precejšnji in sunkoviti in temu prej ali slej sledijo tudi odboji. K silovitosti odboja prispevajo tudi tisti vlagatelji, ki zapirajo pozicije na kratko. Ali bo iz zadnjega odboja nastalo še kaj več bomo še videli. Dejstvo pa je, da višje kot bodo šli tečaji prej bodo trčili v meje, kjer se bo pojavil močan prodajni pritisk, ki se ponavadi ustvari ravno na nivojih, kjer smo pred tem beležili večje padce. Na kratek do srednji rok se zdijo trgi, zaradi visoke volatilnosti, še vedno bolj primerni za aktivne trgovce medtem ko za dolgoročne vlagatelje (ki to tudi res so) so tečaji marsikaterega podjetja na zavidljivih ravneh.

Razlogov zakaj na ljubljanski borzi nismo priča takim odbojem je več. Prvi je ta, da se je padanje tečajev v Sloveniji kot že omenjeno začelo z zelo visokih nivojih, kar bi težko lahko rekli za večino razvitih trgov. Poleg tega gre v primeru slovenskega kapitalskega trga za obroben trg, na katerem nastopamo skoraj izključno samo domači vlagatelji in kjer je zaradi tega tudi likvidnost dosti nižja in prodajalci izkoristijo vsako rast oziroma povečano likvidnost za izstop iz naložb. Gre torej za kombinacijo vrednotenj in likvidnost posameznih naložb, ki so večinoma v prid tujim trgom in tako domači trg ostaja zapostavljen.

Kako nevarni so po tvojem mnenju finančni holdingi s svojimi dolgovi za naš trg?
--Bolj kot za sam kapitaski trg so finančni holdingi, ki so sodelovali pri raznih (poskusih) managerskih prevzemov in imajo sedaj velike težave z vračanjem posojil oziroma njihovim servisiranjem, nevarni sami sebi. Glede na to, da so vlagali skoraj izključno na slovenski trg kapitala so od njega odvisni. Zaradi nizke likvidnosti ljubljanske borze naložb v večini primerov sploh ne morejo prodati ali pa imajo premoženje zastavljeno. Zaradi vsega tega bo precej odvisno od bank, ki bodo vkolikor so posojila ustrezno zavarovala te pakete delnic "zasegla" in verjetno ne bodo hitela s prodajo ampak bodo čakale na boljše čase, saj v večini primerov tako ali tako naložb na trgu ne bi uspele prodati.

Za konec pa še standardno vprašanje - katere slovenske delnice se ti zdijo trenutno zanimive, če sploh? (ne pozabi na razkritje)
--Glede na še vedno aktualno zakonsko obvezo po preoblikovanju investicijskih družb v vzajemne sklade najkasneje v letu 2011 in glede na visoke diskonte pri katerih trenutno kotirajo se zdijo IDi na našem trgu še najboljša naložba. Med delnicami podjetij iz prve kotacije pa je z vidika dividende donosnosti lahko Telekom Slovenije zanimiva izbira (okrog 5 odstotna dividendna donosnost). Glede na največjo likvidnost, odlično poslovanje, še vedno dobre obete in glede na panogo v kateri deluje, ki je najbolj odporna na cikle ostaja Krka najbolj zanimiva delnica slovenskega kapitalskega trga. Vlagateljem, ki nimajo dovolj znanja in bi kupili določene delnice na podlagi priporočil drugih, ne vedo pa dosti o vrednotenjih in gibanjih na trgih kapitala je še vedno najbolje, da se delnic posamičnih podjetij raje izogibajo in sredstva usmerijo v sklade, saj se jim tam ne more pripetiti to, kar so na lastni koži v zadnjem času okusili oz. še bodo številni delničarji Istrabenza.

pozicija od omenjenih KDIR in NF1N

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>