Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 05:15
0,62 %
9.518,98
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 29.05
-1,77 %
1.219,76
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Seznam forumov  >  Periskop  >  For the record

Prikazujem objavo s številko 67617 v temi For the record

#67617 (odg: #67612 sandi)  20.07.09 18:44  andrejcc (DS)
Za uskladitev naložb v druge prenosljive vrednostne papirje in instrumente denarnega trga bi družbe za upravljanje za račun investicijskih družb morale prodati precejšen delež naložb, kar v danih razmerah predstavlja velik zalogaj.
--taki druzbi sta le dve, in sicer nf1n in zvir, ki sta obe vztrajno kupovali netrzne nalozbe v zadnjem letu ravno z namenom, da to navedejo kot razlog zakaj bi bilo preoblikovanje tezko

Upoštevaje razmere, v katerih se nahajajo finančni in še posebej kapitalski trgi v zadnjem obdobju, je zaradi nelikvidnosti trga ter velike volatilnosti tečajev objektivno težko prodati potreben delež naložb za primerno ceno - s čimer bi investicijske družbe izpolnile osnovni pogoj za preoblikovanje.
--glede na to, da gre za netrzne nalozbe je likvidnost nemogoce oceniti in volatilnost se manj. res pa je, da so omenjena ida pogosto netrzne nalozbe kupovala drago in prodajala poceni - na drugi strani so bili seveda vedno prijateljski holdingi. toliko o nacelu varstva vlagateljev

V primeru preoblikovanja v okviru zakonsko določenega roka bi uskladitev netržnih naložb pomenila razprodajo po cenah, ki bi bistveno odstopale od poštene vrednosti.
--ce se je do sedaj lahko preoblikovalo 8 pidov pod temi pogoji zakaj se sedaj ne morejo se preostali 4. startali so vsi iz priblizno istega polozaja.

Poleg problema nelikvidnosti, se investicijske družbe soočajo še s problemom podobne strukture netržnih naložb, kar pomeni, da bi se na trgu znašlo več ponudnikov za iste vrednostne papirje, kar bi morebitnim kupcem še dodatno povečalo pogajalsko izhodišče.
--na to, da se veliki paketi lazje prodajo in da skupen nastop pri prodaji privede do boljsih rezultatov pa ocitno se ni nihce slisal (aja saj res, to je valantov zakon, katerega spremembe je on spisal do vejice natancno in temu primerno nizal samo vidik posameznega argumenta, ki mu ustreza)

Tovrstne transakcije bi bile izrazito v škodo delničarjev investicijskih družb, saj bi večinoma vplivale na znižanje čiste vrednosti sredstev investicijskih družb, na drugi strani pa bi morebitnim kupcem za dobo nekaj let brez prevzemanja tveganja omogočili presežne profite, ki bi izvirali zgolj iz trenutnega tržnega neravnovesja.
--v skodo delnicarjev je se bolj to, da se vedno po xx letih ne morejo omenjenih idov prodati po njihovi vsakokratni knjigovodski vrednosti in se ta datum s tem se enkrat vec oddaljuje. v skodo delnicarjev je se bolj to, da so se mnozicno izvajale transakcije, ki so dejansko skodile vepu, se posebej v zadnjem letu. med zadnjimi, seveda ponovno na primeru nf1n, je najem kredita - gre za prvi primer najema kredita s strani investicijske druzbe ali vzajemnega sklada v sloveniji v vsej njeni zgodovini. seveda od tega kredita delnicarji omenjenega ida placujejo tudi obresti, kar gre seveda v skodo vepa in s tem v skodo delnicarjev.

ce bi morebitni kupci res bili delezni tako preseznih profitov, bi se verjetno na nakupni strani naslo dovolj kupcev, da tej profiti ne bi bili tako presezni. po drugi strani pa je povsem naravno, da so na trgu v obdobjih kot je zdajsnje, nagrajeni tisti, ki denar imajo.

verjetno ni slucaj, da je ravno nf1n bil med vecjimi kupci slovenskih delnic na zgodovinskih balonskih vrhovih in ze nekaj casa tarna o tem, kako da mu primanjkuje likvidnih sredstev in ob tem seveda isce vse mogoce razloge. ob tem pa vseeno dokapitalizira dolocene druzbe, kupuje nove netrzne nalozbe, ipd

Podobno kot pri netržnih naložbah bi tudi v primeru slovenskih vrednostnih papirjev, s katerimi se trguje na Ljubljanski Borzi, uskladitev naložb pripeljala do povečanega prodajnega pritiska pri istih vrednostnih papirjih.
--ta problem obstaja samo pri krki in pri dnevnem prometu, ki je pri tej druzbi prisoten bi vse druzbe ta delez povsem v miru znizale na ustrezen nivo ze po obstojecem zakonu. ce tega ne bi mogle oz. zelele pa bi jih lahko agencija pozvala in sankcionirala (tudi z odvzemom upravljalskih pravic), saj so imeli vec kot dovolj casa, da te deleze ustrezno zmanjsajo.

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>