Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 07:59
-2,17 %
35.385,55
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 15.01
-1,75 %
1.474,28
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Seznam forumov  >  Nedeljsko kosilo  RSS    >  Nedeljsko kosilo 4.8.14

Ko vas neha srbeti prelaganje iz sklada v sklad in si zaželite tuhtanja o širši sliki. Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

Ko vas neha srbeti premetavanje naložb in si zaželite tuhtanja o širši sliki.

Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

 
Nedeljsko kosilo 4.8.14<  |  >  |  seznam
 05.08.14 09:25  crt (admin) (DS) shramba  

Predjed: Holy shit!

Verjetno ste že slišali, da je Portugalska zgodba o uspehu, ker je maja naredila še zadnji izpit pod očesom trojke in je torej ozdravljena.

»Reševanje« obolelih držav se večinoma osredotoča na javne finance in banke. V tem duhu lahko rečemo, da Portugalska očitno ni čista zmaga, saj se je pravkar prekucnila banka z 20% tržnim deležem – in hkrati druga največja zasebna banka v državi, prisotna tudi v 25 drugih - Banco Espirito Santo. Vse se je odvrtelo kar hitro po tistem, ko so bila v polletnem poročilu razkrita nova dejstva, menda neznana tudi zunanjim revizorjem. Banka je čez noč ostala na suhem s 3,6-milijardno luknjo, nastalo med drugim s čudnimi naložbami daleč na jugu in veliko izpostavljenostjo do velikega lastnika (Podrobno...).

Na hitro so se zmenili takole: iz banke bosta nastali slaba stara banka in dobra nova banka, podobno kot pri NLB. V slabi ostanejo na aktivi čudne terjatve, na pasivi pa dosedanji lastniki in podrejeni upniki. Zaželeli so jim veliko sreče, depozitarje in nadrejeni dolg pa prenesli v novo banko z zdravimi kosi aktive. Lastnik nove banke je bančni reševalni sklad, ki pa slučajno nima pri roki 5 mrd EUR, zato mu bo skoraj vse, 4,4 mrd, posodila mati država, ki naj bi se poplačala s postopno prodajo iztržljive aktive. Država ima ta denar ravno še pri roki, ker ji je ostalo 6,4 mrd od trojkine vreče za remont bančnega sistema. EU je potrdila, da je poteza skladna s pravili za državno pomoč – in to je to. V Angoli pa država umika jamstva za dolgove tamkajšnje enote BES.

Zanimivi del zgodbe je, da takšen način reševanja predstavlja odmik od tistega, kar je bilo narejeno na Cipru, ko so bili tepeni vsi upniki in tudi veliki depozitarji. Spomnimo se, da je takrat Jeroen Dijsselbloem, še sveži predsednik Evroskupine in nacionalizator nizozemske SNS Reaal, povedal, da je ciprski pristop vzorec za prihodnje situacije – kar je bilo tedaj hitro zanikano, ne tako dolgo kasneje pa se je vreme spet obrnilo in trenutno je vsesplošno striženje nekaj, kar bo z letom 2016 postalo zakon v okviru vseevropskih bančnih pravil. Portugalski depozitarji in nadrejeni upniki so tako imeli nekoliko nesreče pri izbiri banke, vendar veliko sreče pri timingu. Razen če so sodelovali pri dokapitalizaciji, ki je bila maja in ob kateri je bilo baje vse OK z bilanco.

To je možno samo v Sloveniji :)

Glavna jed: ubogim Nemcem bodo končno lahko zrasle plače

Nekoč je bila država, v kateri so dobički rasli, delavci pa v povprečju niso imeli kaj dosti od tega. Rast njihovih plač je bila tam nekje pol organa mrzle vode. Zaostajala je celo za tisto v manj razvitih okoliških državah. In ko je prišla na tapeto minimalna plača – so si podli delodajalci pomagali tako, da so ubogim delavcem nabijali slabo plačane nadure. Kakšna groza! Spet ta Slovenija. Namesto tega raje poglejmo v Nemčijo, kjer...

… Pardon, saj govorimo o Nemčiji. Kjer je bil eden od faktorjev izgradnje hude konkurenčnosti v predkriznem času tudi počasna rast stroškov dela. Kar pomeni relativno medlo domače povpraševanje. Kar pomeni večje zanašanje na izvoz. Kar prinaša trgovinsko bilanco, ki je načeloma čudovita, vendar odstopa od pravil EU. Kar je problem za novo -izvoljenega gospoda Junckerja, ki je prišel na položaj tudi in predvsem z nemško podporo, zdaj pa je na tem, da bi moral začeti postopek proti Nemčiji zaradi prekoračenja makroekonomskega manevrskega prostora.

Ja, tudi to, da ti gre preveč dobro, je lahko kršitev. Morda se to gledano od tu, od koder gledamo, sliši nadrealistično, a je res in je smiselno, da je res. To je del pravil evrocone, kjer bilanca posamezne države na koncu ni stvar samo nje, temveč tudi vseh drugih, pripetih na isto monetarno politiko. Še toliko bolj, če je relativna teža države tako velika, da lahko z ne preveliko napako govorimo pravzprav kar o njeni monetarni politiki.

Gospod Juncker ima težavo; težavo pa ima tudi Bundesbank. Njena težava je v tem, da bi želela preprečiti program QE v evroconi – torej odprto kupovanje vsega, kar leze in gre, s strani centralne banke. Program, ki ima že lepo zgodovino na komunajzarskem Japonskem, v šiviljski VB in v plagiatorskih ZDA. Pustimo zdaj, da je Bundesbank par desetletij nazaj sama izvajala prav tak program za domače potrebe. Trenutno ji pač ni všeč. Tako zelo ji ni všeč, da je pripravljena – šok in groza – dopustiti rast plač, ki bi lahko prinesla INFLACIJO!!!!!!

Ta beseda je tako zapisana zato, ker se rada v takšni pojavni obliki znajde na naslovnici časopisa Bild, kadar kdo namigne, da bi lahko rast cen bila višja od nič. Ker vsi vemo, da je v Nemčiji hiperinflacija prinesla Hitlerja. Razen tistih, ki smo pogledali zaporedje dogodkov, volilne rezultate NSDAP in videli, da je Hitlerja prinesla depresija, ki jo je prinesel strah pred že zadavljeno hiperinflacijo, ki je hromil odziv na svetovno krizo. (Mimogrede, Marine Le Pen vodi v anketah za predsedniške volitve.)

Zadnja znana številka o letni inflaciji v evroobmočju je 0,4%, najnižja v petih letih. Mislim, da trenutno zmorejo več celo Japonci, znani po dveh desetletjih obupnih poskusov, kako vendarle pridelati prav to – inflacijo. (Trije obrazi nizke inflacije: EU, ZDA, Japonska – St. Louis Fed.)

Rast plač v Nemčiji se je v zadnjih letih – v letih, ki so po periferiji pomenila realizacijo vseh nabranih pizdarij in padec standarda – okrepila. (Tudi v javnem sektorju.) Ampak o tem se ni kaj dosti govorilo. Ker bi to še okrepilo politično nesrečni ljudski vtis »mi tu jebemo ježa, tam gor se pa Nemci smejijo in nas zajebavajo«.

Zdaj se govori. Ker je čas; ker se je veter tako obrnil. Tako lahko za mikrofon stopi gospod Jens Weidmann, šef Bundesbanke, in pove, da je rast plač nad zastavljenim inflacijskim ciljem ECB v redu. Pozor, inflacijski cilj ECB je 2% (drugače povedano: ECB v praksi seka daleč od cilja.) Da bo rast 3% kar OK. »Dobrodošlo je, da plače spet močno rastejo,« pove in v nezavest popadajo vsi, ki so mu prikimavali, da je edina dobra inflacija mrtva inflacija.

No, OK. Bravo Nemci in bravo vsi ostali, če bo to res imelo kakšen makro pomen za evrocono. Po možnosti večjega kot zavora skisanih odnosov z Rusijo. Daj šta daš.

PS. Tudi v Nemčiji imajo v parlamentu stranko, ki se zavzema za demokratični socializem. Nekoliko bolj zastopana je od ZL.

Sladica

* Indeksni sklad lahko v obdobju 10 let nažge sklad hedge skladov, je menda nekoč bil pripravljen staviti Warren B. Kaže, da to drži. Morda tudi zato, ker je povprečna življenjska doba hedge skladov borih pet let. Ampak WB ima zdaj bolj prijetne novice – Berkshire Hathaway je ravno pridelal najboljši četrtletni neto dobiček ever.

* Indeksi brez Rusije.

* Kolikšen del Gaze predstavlja izraelska 3 km široka varnostna cona? Paaaa.... Skromnih 44% ozemlja. Get out or die, pravijo.

* Emigrirate? Poskusite na Japonskem – število razpoložljivih delovnih mest je najvišje v 22 letih. Ni čudno, ko pa so proračunsko discip... Khm... Just LOL :)

* Da, argentinski čudni – mešani – pol – default *je* sprožil CDSje. Odprtih naj bi bilo za milijardo USD. Kdo bi moral urediti situacijo z argentinskim bankrotom? Država! Kdo to pravi? Američani!

* Ni več Fiata. Zdaj bo to Fiat Chrysler Automobiles NV s sedežem v VB. Če bodo osebno lastništvo avtomobilov sploh še aktualno. Zavarovalničarje že skrbi pogubni vpliv avtonomnih avtov na pričakovane škode in premije.

* NYT: legalize it! Washington post: legalize it! Zvezna država Louisiana: imaš dva jointa, greš za 13 let v zapor.

* 1914 vs. 2014: podobnosti in razlike.

* Kdo vpliva na bias medijev, lastniki ali bralci?

* Islamski kalifat poskrbi za vse. Ima tudi poročni urad.

* Kariera: računalniški vohun. Vpišite študij ZDAJ! V prihodnje bo zasebnost samo še za bogate.* zadnji popravek: 05.08.14 09:25


Komentarji uporabnikov  (vseh: 4; zadnji: 06.08.14 10:02)  · 
Kot neprijavljen uporabnik - gost - ne morete vpisovati komentarjev.

 04.08.14 16:23  cicibanodgovori / citiraj

predjed

http://qz.com/244334/here-are-some-of-th...
 04.08.14 17:43  cicibanodgovori / citiraj

2. hod

http://qz.com/244258/i-can-afford-the-ch...
 05.08.14 16:23  cicibanodgovori / citiraj

sladica

"Rast plač v Nemčiji se je v zadnjih letih – v letih, ki so po periferiji pomenila realizacijo vseh nabranih pizdarij in padec standarda – okrepila. (Tudi v javnem sektorju.) Ampak o tem se ni kaj dosti govorilo. Ker bi to še okrepilo politično nesrečni ljudski vtis »mi tu jebemo ježa, tam gor se pa Nemci smejijo in nas zajebavajo«."

od 2008 so nam v avstriji v treh letih dvakrat in od 2011 v nemčiji enkrat dvignili plače kot "kompenzacijo inflaciji". vsakič od oka za 2,5%. V sloveniji tega nisem doživel
 06.08.14 10:02  Tomaz26odgovori / citiraj
[ciciban]

sladica"Rast plač v Nemčiji se je v zadnjih letih – v letih, ki so po periferiji pomenila realizacijo vseh nabranih pizdarij in padec standarda – okrepila. (Tudi v javnem sektorju.) Ampak o tem se ni kaj dosti govorilo. Ker bi to še okrepilo politično nesrečni ljudski vtis »mi tu jebemo ježa, tam gor se pa Nemci smejijo in nas zajebavajo«."od 2008 so nam v avstriji v treh letih dvakrat in od 2011 v nemčiji enkrat dvignili plače kot "kompenzacijo inflaciji". vsakič od oka za 2,5%. V sloveniji tega nisem doživel
odvisno kje delaš.. V podjetju kjer sem zaposlen 6 let nam vsako leto dvignejo plačo glede na inflacijo(vsaj statistično priznano zavajujoče nizko) in sicer v povprečju za 2 %(prva leta več, lani 1.5 %)..

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>