Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 03:22
0,10 %
9.279,87
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 10.07
0,91 %
1.245,65
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Seznam forumov  >  Nedeljsko kosilo  RSS    >  Nedeljsko kosilo 12.10.14

Ko vas neha srbeti prelaganje iz sklada v sklad in si zaželite tuhtanja o širši sliki. Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

Ko vas neha srbeti premetavanje naložb in si zaželite tuhtanja o širši sliki.

Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

 
Nedeljsko kosilo 12.10.14<  |  >  |  seznam
 12.10.14 20:34  crt (admin) (DS) shramba  

Predjed & glavna jed: Party like it's 2010

Pet let velikodušnosti največjih centralnih bank (na podlago skoraj 15-letne japonske velikodušnosti) ni pridelalo hiperinflacije. Še več, ni prineslo niti povišane inflacije. Glavni igralci se danes še vedno ukvarjajo s tem, kako utrditi inflacijska pričakovanja – po tistem, ko je jih inflacija inflacijskih napovedi razvrednotila.

Pred štirimi leti je Fed prejel pismo, v katerem se ekonomisti in upravljalci visokega javnega profila zgražajo nad stimulativno politiko in napovedujejo inflacijo. Zasukalo se je zelo drugače, vendar jim ni nerodno

Zlato, za katerega baje Vsi Vemo(TM), da lahko samo raste in da povrhu zvesto spremlja cenovni trend moških oblek, je tam kot pred štirimi leti - poleti 2010, njegov še malo bolj odpuljeni mlajši brat srebro prav tako.

Tam kot pred štirimi leti je tudi baker – klišejsko znan kot “dr. copper”, zdravnik, ki zna najbolje oceniti gospodarsko zdravje. Še malo dlje nazaj kot štiri leta je uspelo priti železu.

Nafta? Na 4-letnem dnu. (Okej – če se pogovarjamo o severnomorski. Teksaška je na 2-letnem.)

Hrana? Uganili ste – na 4-letnem dnu. Nekateri celo pravijo (stvar košarice najbrž, ali pa da glede na vse doslej našteto ne bi bilo preveč dolgčas), da na 15-letnem. Saj ne, da med 4 in 15 ne bi bilo razlike. Ampak kakorkoli obrnete, bi tudi na tem področju težko ignorirali, da trg raziskuje preteklost. In to ob tem, da je v Ukrajini kot velikem igralcu na področju hrane, kako bi se izrazil, motena preskrba.

Še nekaj je tam kot leta 2010: razmerje med dolarjem in evrom. In čeprav v nasprotju z drugimi naštetimi cenami tukaj ne gre za krivuljo, ki od 2010 raste in se potem vrne na izhodišče – tega je namreč po 2010 EURUSD srečal že sredi 2012, pred Draghijevo operacijo “ampak mi RES mislimo resno” - je to točka, kjer je bi lahko pravzaprav začeli razmišljati o celi zgodbi.

Ena njena plat je tisto, kar tukaj in v Financah z vami vadim do dolgčasa in prek: da lahko v deflatornem okolju na debelo vlečeš poteze, ki bi v vakuumu ali v učbeniku bile inflatorne, v praksi pa zaradi močnega vetra v prsi niso. Publiki v državah, ki donedavna sploh niso vedele, da obstaja še kaj drugega kot inflacija, je tako stvar težko dopovedati. Ampak po teh letih prakse je vendarle prepoceni izgovarjati se na pristno domačo nerazgledanost.

Spremljevalec te plati je pojem likvidnostne pasti – ni problem ustvariti maso denarja, problem je prepričati uporabnike valute, naj si to maso živahno podajajo med sabo in z njo po poti kaj koristnega opravijo. Tu zares velja tisto, da če v gozdu pade drevo in ni tega nihče videl, morda sploh ni padlo. Hitrost kroženja denarja je pomembna komponenta vsake inflacije, ki da kaj nase, in ta hitrost je v buli. Likvidnost je. Kreditne in gospodarske aktivnosti ni.

Zakaj ni kreditne aktivnosti, tudi že veste – ker bi to bilo protislovje. Ker bi morali za vrnitev aktivnosti pred krizo priti v razmere pred krizo. Ki se jim tako reče zato, ker jim je sledila kriza. Banke bi morale posojati slabim strankam. In potem bi še na tem področju prispeli vsaj štiri leta nazaj. Če boste morda v prihodnjih mesecih in letih slišali, da zdaj pa se je kreditiranje vendarle okrepilo in je že skoraj tako kot v dobrih starih časih – to ne bo samoumevno dobra novica.

No, eee, kje smo ostali... Druga plat zgodbe z valutami, centralnimi bankami in umetnim dihanjem pa je to, da gledamo klasični stari vzorec. ZDA so tako kot ponavadi lokomotiva v vlakcu svetovnih obrestnih mer. Prve potegnejo gor, druge za njimi; prve potegnejo dol, drugi sledijo; in tako znova in znova.

Kakor gre dolar, tako gre svet. Morda se nad tem razburjate in poveste kakšno pikro o debelih, neumnih in nekulturnih Američanih. Ampak če so takšni, pa vseeno šofirajo ves svet, jojmene, kakšni luzerji morajo biti šele drugi. Recimo temu globalni odsev tega, kako se menda cela Slovenija boji enega upokojenca.

Pričakovanje trgov je, da je fedova lokomotiva vlak spet usmerila navzgor, torej k višjim obrestnim meram. To pričakovanje je v veliki meri takšno in tolikšno, kot ga ustvarja Fed sam. In ustvarja ga zelo uspešno – dobro opravlja zelo težko nalogo. Naloga je, kako masirati pričakovanja tako, da bo sporočilo “v nekem doglednem času bomo nehali točiti alko” dojeto brez panike.

Fed zna dobro skuhati žabo v topli vodi. Čeprav gre zdaj za obraten proces. Ampak prispodoba pač ne govori o tem, kako zamrzniti žabo s počasnim ohlajanjem.

No, kakorkoli – ceteris paribus in ob močnem šumu poplave nasprotujočih si dnevnih novic in signalov (tega bo še veliko, noč je še mlada) je dolar podprt navzgor. Kar ste morda že opazili :) Ceteris paribus sicer obstaja samo v vakuumu. Zato bi lahko recimo pri EURUSD govorili tudi o tem, da vzpon dolarja sporoča, da trg pričakuje Draghijevo zmago v dvoboju s Schaublejem. In to bi znali celo podpreti s slikovnim gradivom:

… Vendar osebno to jemljem kot stranski element tega trenda, četudi ima poseben pomen za Slovenijo in četudi bi bil zelo vesel, če ugotovitev o izidu dvoboja drži.

Če se vam da in želite biti v modnem trendu, lahko ugovarjate, da dandanes sploh ne gre več za dolar in da je vse stvar Kitajske. We'll see (said the Zen master). Kar nekaj let je že, odkar ste lahko na tedanji Finančni točki brali primerjavo o tem, kako je nekdaj Japonska in japonska podjetja bila takšna absolutna tema dneva in kandidat za prevzem sveta, kot je dandanes Kitajska – ter kaj se je potem zgodilo.

Razvojna ciklusa dveh držav se danes še vedno – gledano iz letala, ob mnogih podrobnostih in razlikah – rimata; ob tem, da kitajski v modernem ultra-povezanem svetu in zato hitreje. Zdaj se namesto o tem, kako bosta prevzeli cel svet, že rimata na temo, kako spustiti zrak iz mehurčka, ne da bi bili vsi poškropljeni z milnico ali v kitajskem primeru krvjo. Tudi tu – enako kot pri fedu – lahko človek, ki si želi, da bi svet ostal kolikor toliko v enem kosu, predvsem želi uspeha denarnih oblasti, četudi je vsako oblast popularno sovražiti in razlagati, kako nesposobna in trapasta je. Ne, to ni popularno samo v Sloveniji :)

(PS. Evropa je nova Kitajska! Kva? Preberite. Ampak res.)

OK, kaj zdaj to pomeni za nas?

Cenejši evro je kul. Ker je to taka lepa poceni pot, kako pomagati evropskemu izvozu. Ki pomoč tudi zares potrebuje, ker se glavni izvozni cilj glavne evropske izvoznice pač ohlaja. Nemčija je na robu recesije (in vsi evropski otroci skupaj z njo razen tistih, ki so že v njej). Ne smejte se, poglejte številke.

Lepo je, da je Nemčija deležna prav takšne pomoči, kot so jo bile nekoč v srednji kameni dobi, ko so ljujdje še hodili po štirih in ni bilo evra, bile deležne države evropskega juga. Torej tiste najbolj enostavne - valutne. Tvoja valuta se poceni in voila, že si bolj konkurenčen. Ali v nemškem primeru *še* bolj konkurenčen, vendar kot je vedel že Balašević - princip je isti, sve su ostalo nianse.

Nemški podizvajalci se lahko skupaj z Nemčijo samo veselimo te nemoralne, nevzgojne in nedisciplinirane podpore trga, za katero smo prepričani, da jo nemški glavni igralci z gnusom zavračajo, strašno trpijo ob njej in se sploh, ampak niti slučajno, za zaprtimi vrati ne valjajo od smeha.

(Črt, ti si en švabomrzac, je rekel Peter F.)

Sladica

* Donosi obveznic evropi so najnižji od... Hm... Petnajstega stoletja :) (Vendar to zagotovo ni dovolj dolgoročno, da bi človek na tem lahko osnoval kakšne makro odločitve. Nein nein nein!!)

* V venezueli ugotavljajo, da je Inflacija dobra za rum.

* Grški proračun za 2015 ne predvideva več posojila IMF.

* A propos IMF... Včasih je IMF bil zagovornik krčenja javne porabe in pomemben član trojke. Potem je jeseni 2012 ugotovil, da je malo zajebal matematiko in da krčenje javne porabe v času, ko zasebna že hira, niža BDP in viša razmerje med dolgom in njim. Zdaj ugotavlja, da je javna poraba za investicije fantastična stvar, saj lahko prinese kar 3 dolarje učinka za 1 vloženega. Pol se pa pejd!

* Razredni konflikt je dejstvo.

* Klasični štromarji se trudijo zadaviti solarce.

* Robot prevzel službo dvornega okuševalca jedi... OK, ni še čisto tam, ampak gre v to smer.

* Zelo žalostna zgodba o ptičjem dreku, vzponu in padcu. Yes, really.

* In za konec... (Drink this. -Glugluglu. -Now, a warning... -NOW, a warning??) - če danes koncentrirano preberete samo eno stvar, dajte tole.* zadnji popravek: 12.10.14 20:34


Komentarji uporabnikov  (vseh: 8; zadnji: 19.10.14 18:54)  · 
Kot neprijavljen uporabnik - gost - ne morete vpisovati komentarjev.

 12.10.14 18:40  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj

ekola
 12.10.14 21:31  cicibanodgovori / citiraj

http://shortsideoflong.com/2014/10/us-ma...
 14.10.14 20:43  matic7odgovori / citiraj

http://finance.yahoo.com/news/facing-oil...
 15.10.14 07:50  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj

kako na katere posamicne trge v razvoju vplivajo pocenitve surovin? http://ftalphaville.ft.com/2014/10/14/20...
 15.10.14 09:40  kolegaodgovori / citiraj

lepo prosim, dajte ofnit tiste teme za momentne vlagatelje, valut, surovin, pridelkov ipd. če že vztrajate, lahko ločeno po tipih instrumentov. saj bi jaz, ampak resnično moram prej izboljšati svoj stil pisanja, če ni očitno :)

* zadnji popravek: 15.10.14 09:40
 16.10.14 07:19  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj

http://nihoncassandra.blogspot.ca/2014/1...
 19.10.14 17:19  milwal (admin) odgovori / citiraj

Tole kosilo in dodatne linke danes pogrejemo, al bo kaj pretresljivo novega za Nedeljsko večerjo?

:-)
 19.10.14 18:54  cicibanodgovori / citiraj

za švabomrzce

http://qz.com/283212/why-germany-is-so-m...

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>