| | |
- Še naprej je glavnina novic o stanju v gospodarstvu in na borzah.
Nakupi delnic predsednikov uprav najboljših borznih družb so navadno dobro znamenje za vlagatelje. Na Financah so povprašali predsednike uprav družb, ki kotirajo v prvi kotaciji ljubljanske borze o njihovih namerah na tem področju. Sklep bi bil, da je kaj takega malo verjetno.
- Tako kot vedno pa vsaka kriza predstavlja tudi novo priložnost za dobro stoječa podjetja, ki so se v letih debelih krav pripravila tudi na leta suhih krav. V Lesnini tako ugotavljajo, da bo kriza znižala cene nepremičnin tako v Sloveniji kot v Srbiji, kar jim bo omogočilo ugodne nakupe zemljišč. Zaradi nizke zadolženosti pa naj s pridobivanjem virov ne bi imeli težav.
- Pred današnjo skupščino Istrabenza se preigravajo različni scenariji. Kakšni so bili dogovori in ali bomo priča kakšnim presenečenjem bo potrebno počakati še nekaj ur.
- Vse bolj na tapeti je tudi uprava NKBM.
- KAD in njihovi pokojninski skladi pa postajajo že nadaljevanka brez konca. KAD bo moral na račun Zaprtega vzajemnega pokojninskega sklada za javne uslužbence iz lastnih sredstev vplačati več kot 45 milijonov evrov. Zaenkrat je KAD oblikoval le rezervacije, s čimer pa se ne strinja ATVP, ki ugotavlja, da KAD krši pravila o upravljanju premoženja vzajemnih pokojninskih skladov, zato je družbi že odredila plačilo.
- Dlje časa se pojavljajo informacije o tem, da naj bi Hrvaška imela zaradi visokega dolga lahko precejšnje težave. Minister Šuker je celo izjavil: "Resnična nevarnost se za Hrvaško skriva v refinanciranju zunanjega dolga. Če nam ne uspe, nas čaka usoda Madžarske, Srbije, Latvije, Islandije in drugih."
Zaenkrat so slovenski izvozniki na Hrvaško pozorni predvsem na finančno disciplino. Drugih večjih sprememb pri samem poslovanju ne opažajo.
|
Komentarji uporabnikov (vseh: 18; zadnji: 14.12.08 12:38) · Kot neprijavljen uporabnik - gost - ne morete vpisovati komentarjev.
|
Mene pa zanima, zakaj nimate več omogogočene tiste opcije, da so nekateri plačljivi članki na Financah, če jih dostopaš po 13:00 kot prijavljen uporabnik na Finančni točki vidni zastonj... Še pred parimi mesci vem da je to blo tko, a zdaj ste to ukinl? |
|
--se vedno je. vcasih je bilo ze v naslovu vidno kateri je placljiv in se je temu primerno novico oznacilo (zdaj tega ne vidim takoj in kaj lahko uide). lahko javis katere povezave ne delajo |
|
--pri istrabenzu se dogaja
http://www.finance.si/232462
"Skupščino bo zdaj vodil odvetnik Stojan Zdolšek, ne odvetnik Rok Koren, ki ga je predlagal Petrol. Predlog je podprlo 51,66 odstotka prisotnega kapitala."
"Pooblaščenec Maksime Holdinga pa je pravkar zahteval, naj ne prenašamo neposrednega dogajanja, kar je Zdolšek tudi odredil."
|
|
--dogaja :).
a ti pa nisi sel na skupscino? sem mislil, da za te namene hranis vzorec |
|
Ja zdej ko tok dogaja :) mi je kr mal žal da nisem šel...
Mam pa feeling da ne bo zadnja taka-pa ne bom zdej naštevu :) kjere firme bi še znale biti zanimive... |
| [andrejcc]
--dogaja :).
a ti pa nisi sel na skupscino? sem mislil, da za te namene hranis vzorec
Jaz svojo šenkam enemu da gre Zdolška drkat
ps: Koliko delnic rabis da jim zjebes tisti 1,66 % ;)
* zadnji popravek: 12.12.08 11:21 |
|
--zdaj je prepozno. bi moral prej dati to ponudbo, da je cas se prijavit na skupscino
teh 1,66% je od prisotnih. je pa se vedno kar veliko |
|
--noben petrolov predlog ni sel skozi.
zanimivo, da v druzbi kjer gre skoraj vse narobe, najvecji delnicar (ki je edini objavil tudi ponudbo za prevzem) skoraj niti besede nima. proti upravi ali nadzornemu svetu pa nihce drug ne ukrepa |
| [andrejcc]
zanimivo, da v druzbi kjer gre skoraj vse narobe, najvecji delnicar (ki je edini objavil tudi ponudbo za prevzem) skoraj niti besede nima. proti upravi ali nadzornemu svetu pa nihce drug ne ukrepa
A ni to zabavno-to v bistvu kaže, kako so v Slo družbe dejansko prevzete, ne da bi kdo sploh objavil kakršnokoli ponudbo za prevzem-beri raje kupi vse ceneje pod pultom...
Se je pa iskazala za odlično potezo državna prodaja ITBG Petrolu, edin kr ni ok :) je da je v Petrolu spet največji lastnik država...
* zadnji popravek: 12.12.08 13:21 |
|
To je država nardila po moje samo za to, da se je politka javno oprala od prevzemanja istrabenza. Po drug stran pa je pomagala Bavčarju. Zdaj se pa kao fine delajo in načelne proti tajkunom. |
|
--danes v sobotni prilogi http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/S...Franček Drenovec: Spremembe niso samo dober reklamni trik
kratek odlomek
"Ne smemo se sprenevedati: v prihajajoči krizi bomo morali reševati predvsem svoje lastne nakopičene probleme. Ni statusa quo ante, h kateremu bi lahko težili; lepi stari časi so bili že nekaj let samo še utvara. Skozi krizo se bomo morali spremeniti." |
|
Meni je pa tale del ušeč:
V Sloveniji gre za izvoz, za mednarodno konkurenčnost. To se dosega s povečevanjem produktivnosti ali z zniževanjem plač. Ali tako ali tako. Nikoli, še čisto nikoli pa niste slišali od kakšnega slovenskega politika ali ekonomista, da je naša mednarodna konkurenčnost povezana s produktivnostjo, vedno je povezana samo s plačami
:))) Kdo že je odgovoren za visoko/nizko produktivnost? |
| [urkostar]
V Sloveniji gre za izvoz, za mednarodno konkurenčnost. To se dosega s povečevanjem produktivnosti ali z zniževanjem plač. Ali tako ali tako. Nikoli, še čisto nikoli pa niste slišali od kakšnega slovenskega politika ali ekonomista, da je naša mednarodna konkurenčnost povezana s produktivnostjo, vedno je povezana samo s plačami
:))) Kdo že je odgovoren za visoko/nizko produktivnost?
Sem delal v proizvodnji pri nas in v tujini (kot ene vrste izobraževanje)v isti branži enaki proizvodnji še model se je enak delal, tako da lahko rečem, kolk sem videl in izkusil, da glede produktivnosti ne zaostajamo, ravno obratno, pri nas se dela več in kvalitetneje. Razlika je samo v robotizaciji in modernizaciji proizvodnje, tam je več robotov pri nas pa ljudi (pa tud tu ni tolk razlike). Je pa razlika v dohodku, pri nas je bila bruto plača skoraj pol manjša. Tako da se ne morem strinjat z nobenim, niti ekonomistom niti politikom.
|
| [urkostar]
V Sloveniji gre za izvoz, za mednarodno konkurenčnost.
--drzi. slovenija je premajhna, da bi se sla neka prekladanja znotraj drzave.
drugace pa mi je franček vedno zanimivo branje |
|