Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 03:37
-0,77 %
10.424,08
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 21.09
-3,86 %
1.181,24
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Seznam forumov  >  Nedeljsko kosilo  RSS    >  Nedeljsko kosilo 28.4.13

Ko vas neha srbeti prelaganje iz sklada v sklad in si zaželite tuhtanja o širši sliki. Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

Ko vas neha srbeti premetavanje naložb in si zaželite tuhtanja o širši sliki.

Vsako nedeljo, včasih pa tudi ne.

 
Nedeljsko kosilo 28.4.13<  |  >  |  seznam
 28.04.13 19:05  crt (admin) (DS) shramba  

Komaj konec aprila je, zunaj pa kot ob koncu maja. Kar je OK, ker je bilo ob koncu marca kot ob koncu januarja. Kakorkoli: ob zelo lepem vremenu vi malo manj berete, jaz pa malo manj pišem. Upam, da boste tisti, ki tole vseeno odprete, vendarle zadovoljni.

Lahek poletni obrok: kaj pravzaprav hočejo Islandci

Islandija je pri iskanju izhoda iz finančne krize ubrala precej svojo pot. Hitro so ukinili prosti pretok kapitala, nacionalizirali bankrotirane banke, odrekli jamstvo varčevalcem iz tujine, začeli s sodnim pregonom finančnikov in politikov. Nekatere od teh elementov smo kasneje videvali znotraj EU, redko pa tako ekspresno in hkrati kot tam zgoraj.

Islandski BDP v letih neposredno po imploziji do vnovične rasti padel za... Hja. Skupaj za 9 odstotkov. (Irska: 10; Latvija: 25.) Leta 2009 je bila stopnja nezaposlenosti nekaj nad 9%. V 2012 je padla na manj kot 6, GDP pa je blago zrasel. Skratka – to, da so šli po svoje, se je v primerjavi z izkušnjami »reševanih« članic EMU izkazalo kot pravzaprav zelo solidno. (Zato ni nenavadno, če v zadnjem času med medijskimi naslovi opazimo tudi kakega na temo, katera država se lahko naslednja boji evropske pomoči.)

Zlasti tisto s sodnim pregonom je naletelo na veliko odobravanje občinstva, tudi ali celo še zlasti izven Islandije – povsod tam, kjer je skozi čas nastal vtis, da ob reševanju posledic orgij boli vse, samo finančnikov ne. Tako je »islandska pot« postala en tak majhen fetiš vseh, ki imajo poln kufer tako evropskih kot svojih lokalnih pristopov k »reševanju krize«. Prizorišče dogajanja je sicer malo posebno, ker se pogovarjamo o državi, ki premore okoli 300.000 ljudi in je precej fizično ločena od ostalega sveta. Vseeno pa je mogoče razumeti želje, da bi še kje drugje ponovili zgodbo.

Ni nenavadno, če so Islandci med drugim na volitvah 2009 zavrnili tisto politično garnituro, ki je državo vodila pred izbruhom krize. Štiri leta kasneje so spet volitve in … Ljudje so seveda ponovili podporo »levici«, socialnim demokratom, ki so prevzeli žezlo po potopu, kajneda?

Ne. Na volitvah sta se najvišje uvrstili tisti dve stranki – z »desnice« - ki sta skupaj vladali na poti do sesutja.

Zaupanje je torej spet naklonjeno tistim, ki so vse skupaj pomagali skuhati. Zanimivo bo spremljati, kaj bo iz tega naredil ljudski glas po Evropi. Če bi morali na hitro poiskati neko razlago takšne odločitve, pa bi si lahko pomagali s temle...

Ko gre slabo, volilec občuti, da gre slabo. In reče: ah, če bi izbral Tiste Druge, morda ne bi bilo tako slabo. Kar ni težko reči, ker je pravilnost ali nepravilnost nečesa teoretičnega povsem druga stvar kot akutno občutenje realnega. Življenje pa ni laboratorij, ne moremo zavrteti časa nazaj in ponoviti eksperimenta z enakimi začetnimi pogoji.

Zato v resnici nikoli ne moremo zares rigorozno dokazati (tudi če bi to želeli in zmogli), da bi konkretno situacijo A ekipa X reševala boljše kot ekipa Y. Vedno znova je odprt prostor za »oh, če bile...« - in za stalno beganje sem in tja, od odrešenika do odrešenika in s stalnim glavobolom. Se sliši znano, kajneda.

Saj res, kaj pa Slovenija? Pomislimo: rušenje akademskih temeljev politike zategovanja pasu (opisano v prejšnjem kosilu) in skoraj takojšnja reakcija predsednika Evropske komisije skupaj s opravičilom IMF pred par meseci pomeni, da sta v procesu globokega razmišljanja o življenju in smislu že dve tretjini teles, ki sestavljajo "reševalne trojke" za zablodele evropske države (IMF + EC + ECB).

Tako ni ravno nemogoče razmišljati o tem, da se veter obrne, uradna doktrina spremeni in... In potem gre Janez Janša v zgodovino tisti težak, ki je nekaj utrujal z varčevanjem, čeprav smo kasneje izvedeli, da to sploh ni potrebno, Alenka Bratušek pa kot tista carica, ki je za Janezom vse pospravila, rešila in naredila vse kot po starem.

(Konec koncev bi bil tak razplet prav podoben islandskem, le ekipe so zamenjane: na Islandiji je zavozila in zdaj znova zajahala "desnica", v Sloveniji "levica", v obeh primerih pa gre za politično rekonkvisto).

Če menite, da je to skrajno bizarno ali ste se celo hudo razjezili, potem še niste dodobra razumeli in sprejeli, kako izostren, četudi nekoliko poseben smisel za ironijo in humor ima zgodovina.

Sladica

* Delniški trgi po svetu so živahni, proizvodnja... niti ne. V preluknjan balon lahko pihaš s poljubno močno črpalko, mestoma znova in znova kaže, kot da zdaj se pa res nekaj dogaja, pa... Bolj žalost vse skupaj.

* Da bi mlado tehnološko firmico prodali za 30 mio, rabimo... Denar? Tehnologijo? Komajda. V bistvu rabimo samo dobro promocijo.

* Roboti sestavljajo Ikeino pohištvo, pripravljajo kitajsko hrano (vsak stane le cca 1.600 USD ali tromesečno plačo živega kuharja) in pomagajo živim serviserjem.

* Takrat še ni bilo robotov: spomini Hitlerjeve preizkuševalke hrane.

* V New Yorku bodo zaplinili podzemno, kar naj bi pomagalo pri odkrivanju možnih RBK napadov. Plin naj bi bil človeku neškodljiv, uporablja se tudi pri iskanju nahajališč nafte in za sledenje bankovcem.

* Tihotapski hit v Hong Kongu niso droge, temveč mleko v prahu. (Kitajci imajo tipično le enega otroka, veliko jim je do njega, niso pa navdušeni nad prehrambeno varnostjo v svoji državi.)

* Bi laho miši imele takšno možgansko kapaciteto kot ljudje? Baje bi šlo. (Gotovo tudi vi poznate koga, ki je razlog, da ste se ob tej novici nasmejali in rekli – čemu degradirati miši.)

* Hočemo znanstveno fantastiko kot obvezni del šolskega progama!

* Prasci vedno bolj obvladujejo svet. (Gre za tiste na štirih nogah.)* zadnji popravek: 28.04.13 19:05


Komentarji uporabnikov  (vseh: 4; zadnji: 29.04.13 07:21)  · 
Kot neprijavljen uporabnik - gost - ne morete vpisovati komentarjev.

 28.04.13 22:12  crn1odgovori / citiraj

"... Denar? Tehnologijo? Komajda. V bistvu rabimo samo dobro promocijo."

No, pa fotra visoko pri Morgan Stanleyu :)

Deja-vu Bill Gates.
 28.04.13 22:20  sejadodgovori / citiraj

Islandcev kriza ni izučila

http://www.mladina.si/143559/islandcev-k...

 29.04.13 04:54  Jadralecodgovori / citiraj

Pri Kitajcih se bodo zadeve začele kompicirati, ko bo število novih in novih edinčkov preseglo kritično maso v deležu prebivalstva in bodo pričeli rušiti tradicionalni način življenja in obnašanja, kateri ima osnovo v velikih družinah.

 29.04.13 07:25  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj
[sejad]

Islandcev kriza ni izučila

http://www.mladina.si/143559/islandcev-k...
"Od prvega četrtletja 2010 do zdaj so njihove cene narasle za 40 odstotkov in so spet dosegle raven pred krizo."

ne uspem najti vira za tako velik premik v obe smeri, najdem pa 15%.

http://www.nuwireinvestor.com/articles/i...
tudi tole ni ravno za spregled:

"To save the economy and to help homeowners, Iceland’s state-controlled banks have forgiven mortgage loans for more than 25% of the population since end-2008, equivalent to about 13% of the country’s annual GDP."

* zadnji popravek: 29.04.13 07:25

Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>