Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 08:16
-0,60 %
9.191,20
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 13.07
-0,90 %
1.234,50
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Forum

 |  sveže  ·  forumi  ·  iskanje  ·  shramba  ·  sporočila  ·  obveščanje  ·  pravila & objave  ·  vabila

Iskali ste uporabnika z imenom 'Myhajlo Todurov' ... OK

Uporabniško imeMyhajlo Todurov
Posebne lastnosti-
Email(skrit)  pošlji zasebno sporočilo uporabniku
Datum registracije..
Vidna sporočila v forumuvseh: 9, prvo: 13.12.13 11:08, zadnje: 19.02.16 10:48

#124601 (odg: #124576 sejad)  13.12.13 11:08  Myhajlo Todurovodgovori / citiraj  |  shramba  

Vidim, da ste opazili FundSelection :) S samo strategijo smo začeli šele novembra, zato tudi tako malo število skladov. Že decembra pa nameravamo dodati še nekaj novih skladov v ponudbo. Ta se bo dopolnjevala tudi v prihodnje. "Priložnosti za vzpostavitev odličnih poslovnih stikov najdemo predvsem na investicijskih konferencah Citywire, kamor povabijo najbolj priznane strokovnjake za investicijsko svetovanje iz Evrope. Vzajemci je tako tudi prvo slovensko investicijsko posredniško podjetje, ki je bilo povabljeno v program Citywirejevih investicijskih konferenc. Zadnja konferenca je gostila 31 družb za upravljanje iz ZDA, Evrope in Azije, ki skupaj upravljajo več kot 3.000 milijard evrov premoženja v skladih" http://vzpon.vzajemci.com/novice/investi...

(se opravičujem, če je izpadlo, kot reklama in lahko admin tudi odstrani dele, ki se mu zdijo sporni)

Kar se tiče same donosnosti: Če izpostavim Premier Pan European Property Share Fund - ta posluje nadpovprečno dobro in je v samem vrhu med primerljivimi skladi. Še povezava na predstavitev sklada na Morningstar: http://eurc.morningstar.com/uk/funds/sna...

Glede valute sklada: vsi so vedno opozorjeni glede valutnega tveganja. Za vse, s katerimi nimamo osebnega stika je prisotna tudi opomba na dnu tečajnice na naši strani.
(Tema: Vzajemci FundSelection v forumu Skladi)


#125006 (odg: #125001 estherveritas)  02.01.14 14:46  Myhajlo Todurovodgovori / citiraj  |  shramba  

hehe mogoče bo več sreče, ko bo Google Translate kaj boljši pri prevajanju neumnosti :D
(Tema: Posojilo ponudba v višini 2% obrestni meri v forumu Banke)


#142273  24.11.15 17:31  Myhajlo Todurovodgovori / citiraj  |  shramba  

Bom še sam dodal nekaj glede KING SP ALPHA.

Gre za sklad skladov zasebnega kapitala. Kar pomeni, da imajo v portfelju deleže drugih skladov zasebnega kapitala. Na ta način poskušajo doseči čim večjo razpršitev premoženja in glede na sestavo portfelja, so trenutno investirani v približno 3.000 podjetij. Največji delež predstavljajo skladi z buyout strategijo oz. za sklade, ki kupujejo podjetja v težavah, jih počistijo in nato prodajo z dobičkom (kot v primeru nakupa NKBM s strani Apolla, kateri je med drugim tudi v portfelju SP ALPHA). Kar se tiče likvidnosti, je jasno, da je ta nizka ker ne gre za d.d.-je ampak za d.o.o.-je in private equity skladi ne gredo v prodajo d.o.o.-ja samo zaradi tega, da bi poplačali vlagatelja ampak le takrat, ko je podjetje pripravljeno za prodajo in nato z izkupičkom izplačujejo vlagatelje. Izstop iz tovrstnih skladov je seveda možen tudi predčasno, vendar le tako, da se delež proda drugemu vlagatelju, zato se to praviloma dela z določenim diskontom. Prednost tovrstnih skladov je v nizki korelaciji z dogajanjem na borzah, saj vrednost teh podjetij ni (oz. zelo malo) odvisna od psihologije vlagateljev ampak samega poslovanja podjetja in dogajanja v gospodarstvu. Zgodovinsko gledano so tudi donosi teh skladov krepko nad povprečjem trga in v te sklade investirajo ali pa imajo svoje tudi največji pokojninski skladi in največje univerze.

Glavna težava ladijskih skladov je bila nizka razpršitev, saj so bili osredotočeni le na eno dejavnost. In s tem je bilo tudi tveganje bistveno višje in je pokazalo svoje pri krizi v dejavnosti. Sama družba König & Cie pa obstaja že skoraj 25 let in je v tem času izdala več kot 75 private equity skladov s skupnim investicijskim volumnom več kot 4 milijard evrov. In v veliki večini primerov so bili ti skladi tudi uspešni.

Tudi družba Probanka upravljanje ni izgubila zaupanja s svojim Uranium skladom, ki je na trg prišel ravno pred krizo v jedrski industriji. Prav tako kot ostale družbe za upravljanje niso izgubile zaupanja zaradi poloma balkanskih skladov, saj imajo tudi druge, ki so seveda bolj uspešni. Isti primer je tudi tukaj, ko so ljudje ob nepravem času investirali v ozko usmerjen sklad ravno pred krizo. Pri tako široki razpršitvi, kot je na voljo v SP ALPHI pa zelo težko predvidim kakšen dogodek, ki bi pripeljal do scenarija ladijskih skladov.

Lp,
(Tema: KING SP Alpha v forumu Skladi)


#142283  25.11.15 09:48  Myhajlo Todurovodgovori / citiraj  |  shramba  

Zraven pa še pregled od Thomson Reuters in primerjava PE Buyout index vs. SP 500. V obdobju od januarja 1997 do oktobra 2015 je bila povprečna anualizirana donosnost S&P 500 5,63 odstotka. Med tem, ko je bila preračunana anualizirana donosnost Thomson Reuters PE Index 17,18 odstotka. Seveda je samo obdobje nekoliko zavajujoče, saj je na daljši rok povprečna donosnost S&P nekoliko višja, indeks PE pa nekoliko nižje, vendar v povprečju še vedno višja za kakšnih 4-5 odstotkov.

http://thomsonreuters.com/content/dam/op...

Več o indeksu: http://thomsonreuters.com/en/press-relea...Replicira donosnost PE industrije.

* zadnji popravek: 25.11.15 09:48
(Tema: KING SP Alpha v forumu Skladi)


#142308  25.11.15 11:36  Myhajlo Todurovodgovori / citiraj  |  shramba  

Tako je o indeksu, sem med drugim dodal tudi link do predstavitve, kjer to piše. Sem ga pa zelo nahitro našel, da bi pokazal razliko (pa tudi opozoril, da je na daljši rok nižja). Ko pridem do splošnega podatka, ga objavim. O drugih vprašanjih pa v naslednjem postu.
(Tema: KING SP Alpha v forumu Skladi)


#142313  25.11.15 11:49  Myhajlo Todurovodgovori / citiraj  |  shramba  

Dividende se upoštevajo le pri delniških indeksih. Pri PE skladih dividend ni oz. do izplačil pride takrat, ko se podjetje v portfelju uspešno proda in s temi sredstvi ali poplačajo vlagatelje v sorazmernem deležu v portfelju ali pa se odločijo za vstop v drugo naložbo, da bi dobili še večji donos. Pri vseh PE skladih gre večinoma za naložbo direktno v d.o.o.-je, zato je tudi izstop kot pri VS ali delnicah ni možen, saj pri delnicah ti naložbo prosto prodaš na trgu v roku parih dni, med tem ko d.o.o.-ja, vrednega par sto milijonov evrov ali več, ne boš prodajal pod ceno, da bi poplačal milijon, ki bi ga vlagatelj izplačal, saj bi s tem nastala škoda drugim vlagateljem. Zato se tudi izstopi iz tovrstnih skladov delajo na sekundarnem trgu, ko en vlagatelj proda svoj delež drugemu. Prav tako obstaja tudi veliko PE skladov, specializiranih ravno za odkupe deležev vlagateljev, ki bi radi predčasno izstopili.

Kar se tiče stroškov, so vstopni po navadi okoli 5 odstotkov, ostali pa odvisni od PE do PE. V primeru ALPHE je ta strošek nizek, saj se ukvarjajo predvsem z vstopi v druge PE.

Tovrstni skladi delujejo tako, da v prvem obdobju delovanja (po navadi prva 3 leta od 10 let) zbirajo sredstva vlagateljev in s temi že začnejo kupovati podjetja. Ko podjetja (počiščena) prodajo naprej, vlagateljem izplačajo izkupiček, ki je sorazmeren z njihovim deležem v skladu. Največji investitorji pa so po navadi sami ustanovitelji, tako tudi ne prihaja do navzkrižja interesov. Ko je prodano zadnje podjetje v portfelju sklada, sklad preneha z obstajanjem, vlagatelji pa v obdobju delovanja skladov sproti dobijo izplačana sredstva + morebitne ustvarjene donose. Tako bi bil donos še višji, če bi upoštevali IRR, saj lahko vlagatelj sredstva, ki jih prejema iz sklada, investira naprej v druge naložbe (v končnem ne gre za popolnoma nelikvidno naložbo ampak nizko likvidno). Sicer pa predlagam, da si vsak zase poišče gradivo o PE skladih, njihovem delovanju, zgodovini in tudi največjih investitorjih. Tudi donosi po dividendah so, zgodovinsko gledano, občutno višji.

Kar se tiče prihodnosti, ne zna nihče napovedati, kaj se bo dogajalo, saj bo vse odvisno od poslovanja teh podjetij ter stanja v gospodarstvu. Tako tudi, če sam napišem, bo to le špekulacija. Ampak že podatek, da je pri vrednostih teh naložb v večji meri izključena psihologija vlagateljev in da do izraza pride samo poslovanje podjetij, pove veliko. Del podjetij bo sigurno propadel, del bo naredil izgubo, del ustvaril nek povprečen donos, del pa nadpovprečnega. Na koncu vedno odloča povprečje.

Kar se tiče rizika, PE skladi veljajo za visoko tvegane naložbe, kot tudi standardni delniški vzajemni skladi. V prid predvsem SP ALPHI govori sama razpršitev, ki je izjemno široka ter posledično zniža tveganje in je do take zelo težko priti z vzajemnimi skladi. Predvidena izplačila v SP ALPHI pa so preračunana na podlagi predvidenih izplačil drugih PE skladov, ki so tudi zgodovinsko gledano precej natančne.

Torej, če povzamem: donosnost je gledano zgodovinsko višja, likvidnost nižja, o dogajanju v prihodnje pa ti ne znam veliko povedati, saj bo še vedno veliko odvisno od dogajanja v svetovnem gospodarstvu.

* zadnji popravek: 25.11.15 11:49 - dodani stroški
(Tema: KING SP Alpha v forumu Skladi)


#142318  25.11.15 12:06  Myhajlo Todurovodgovori / citiraj  |  shramba  

Kar se tiče informacij o PE, je ta stran zame še najboljša: http://www.palico.com/pe-insights/

Malo več sem našel tudi na SA: http://seekingalpha.com/article/3445056-...

Tukaj je še poročilo sklada Yale univerze, kjer je razvidno, da v PE investirajo tretjino svojega celotnega portfelja: http://investments.yale.edu/images/docum...

Pa še enkrat: popolna naložba ne obstaja. Vsaka naložba prinaša svoje tveganje, slabosti, zraven pa seveda tudi prednosti. Klučna pa je seveda diverzifikacija. In tudi v Sloveniji se nam v prihodnjem letu obeta kar nekaj novih PE skladov, ki naj bi jih pripravljale domače DZU.
(Tema: KING SP Alpha v forumu Skladi)


#142933  15.01.16 10:43  Myhajlo Todurovodgovori / citiraj  |  shramba  

Padec cen nafte v letu 2015 je bil največji v zadnjih 30 letih. V treh drugih primerih, ko je prišlo do padca, višjega od 30 odstotkov, se je nafta v prihodnjem letu odbila za najmanj 28 odstotkov. Če se bo zgodovina ponovila, bi morale cene nafte (Brent) ob koncu leta biti vsaj pri 48$ za sodček.

https://pbs.twimg.com/media/CYu-IoKVAAAl...
(Tema: Pregled novic - 15.01.16 v forumu Pregled novic)


#142975  19.02.16 10:48  Myhajlo Todurovodgovori / citiraj  |  shramba  

So bile narejene številne raziskave, da bi ugotovili v kakšnem deležu je odgovoren človek, v kakšnem pa naravni cikel. In so številke ekstremne v prid trditvi, da je odgovoren človek.

To so delali z meritvami na taki višini, kjer človeški vpliv več nima pomena oz. delci, ki jih izpuščamo, te višine ne morejo doseči. Bilo je še ogromno podobnih raziskav in vse pridejo do istega zaključka - odgovoren je človek. Glede na to, da je pri znanstvenih raziskavah veliko pregledov in testiranj s strani drugih znanstvenikov, da se teorija potrdi, bi temu kar verjel :)
(Tema: Pregled novic - 19.02.16 v forumu Pregled novic)


Moj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>