Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 03:00
0,96 %
9.555,00
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 24.04
0,80 %
1.153,83
SI 24.04
-0,18 %
836,80
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Ob prenosu upravljanja ni skrbi za imetnike točk skladov

Denarnisupermarket.com, 22.09.2011 | Sandi Kodrič
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Izvedba prenosa ne more oškodovati dosedanjih imetnikov enot premoženja skladov, ki jih prevzema drug upravljavec. Dokler je konkurenčnost na trgu skladov zadostna, je konsolidacija celo koristna.

Prenosi skladov od ene upravljavske družbe k drugi niso novost, saj se je že pred davnimi leti to dogajalo s skladi Nike DZU (prevzel jih je KBM Infond) in Proficie Dadas (prevzela jih je takratna Kmečka družba, zdaj imenovana KD Skladi). Vlagatelji, ki se jim letos obeta selitev njihovih skladov, so lahko pomirjeni, saj - vsaj kratkoročno - ne bodo čutili posledic.

 

Da je pri nas dzujev toliko, da vsi ne bodo preživeli, se ocenjuje že dolgo. Združili sta se že MP DZU in Publikum PDU, iz tega posla se umika tudi DUS Krona.

 

Letos pa sta na tapeti Krekova DZU in Probanka upravljanje. Za sklade Krekove DZU je že sklenjena pogodba o prenosu na KBM Infond, ki bo uveljavljena 15. oktobra, prav ta družba naj bi bila tudi glavna kandidatka za prevzem Probankinih skladov. Tako utegne vse ostati v Mariboru.


Tehnika prenosa

 

Skladi se prenašajo v celoti, taki kot so. Sprememba upravljavca seveda pomeni tudi spremembo prospekta sklada (in njegovega izvlečka), toda praviloma nadzornik, ATVP ob tem ne dovoljuje nobenih drugih sprememb. Zato se v prvi fazi ne spreminja niti naložbena politika niti provizije. Po novem torej vsa opravila v zvezi s skladom upravlja družba prevzemnica, a po starih pravilih. Nobeni stroški prenosa ne bremenijo direktno sklada oziroma ne zmanjšujejo vrednosti točk. Nova so mesta za vplačevanje in izplačevanje, spremeni se lahko presečna ura za vrednotenje naložb, mesto javnih objav in način elektronskega poslovanja. Običajno je, da se ob prenosu za nekaj dni zamrzne vplačevanje denarja v sklade in iz njih.

 

V dosedanjih primerih je šlo za samostojne sklade, ne za podsklade znotraj krovnega sklada, a tudi pri krovnih skladih ne bo nič drugače.


Po prenosu

 

Imetniki investicijskih kuponov prevzetih podskladov bodo pisno obveščeni o prenosu upravljanja in spremembi pravil upravljanja in bodo hkrati z javno objavo prejeli tudi besedilo spremenjenega izvlečka prospekta, v kolikor bodo to pravico uveljavljali v roku petih dni od te javne objave. Prevzemna družba jim bo na njihovo zahtevo posredovala tudi besedilo sprememb pravil upravljanja in prečiščeno besedilo spremenjenih pravil upravljanja podskladov.

 

Seveda ima prevzemnik povsem legitimen cilj izkoristiti sinergijo znotraj svoje ponudbe in optimizirati stroške. Nenazadnje od neke velikosti dalje stroški za upravljavca skorajda ne naraščajo več, ne glede na rast količine premoženja v upravljanju.

 

Za prevzemnika nima pravega smisla ohraniti dveh krovnih skladov. Logično je, da bodo vsi podskladi prevzetega krovnega kasneje pridruženi matičnemu. Ob tem pa lahko pride do spremembe provizij, skrbniške banke, revizorske hiše in drugih pogodbenih razmerij.

 

Kjer se naložbena politika med novim in starim skladom podvaja, bo prej ali slej prišlo do pripojitev. Kdo h komu? Če ima eden od njiju bistveno močnejši tržni položaj in ime uveljavljeno kot neformalno blagovno znamko, potem ta ponavadi ostane. Če pa sta enakovredna, se prišlek pripoji k prevzemniku.

 

Te pripojitve pa lahko pomenijo spremembe za stare vlagatelje. Prevzemni sklad ima najbrž drugačno naložbeno politiko, morda tudi višje provizije. Takrat je za vlagatelje smiselno, da se odločijo, ali želijo ostati v novem skladu še naprej.

 

Če ne, je prva naslednja opcija neobdavčeni prestop v kak drug podsklad, saj bo izbira zdaj večja, kot je bila pri starem upravljavcu. Ostaja pa seveda tudi možnost izstopa.

 

Konsolidacija trga je neizogibna

 

Normalno je, da so nekatere družbe za upravljanje bolj uspešne in zberejo več denarja, kot druge in so tako lahko zaradi ekonomije obsega na trgu konkurenčnejše. Sedanja kriza je pokazala, da so vsi dzuji manjši kot pred nastopom krize, toda odliv ni bil enakomeren. Obe odhajajoči družbi (Krekova in Probanka) sta utrpeli nesorazmerno visoke odlive zaradi nezadovoljstva vlagateljev. Obenem pa je kriza razgalila tudi težave pri lastnikih dzujev, ki so v obeh aktualnih primerih poglavitni razlog za prenose skladov.


Za vlagatelje je pomembno, da je število preostalih močnih konkurentov na domačem trgu še vedno zadostno, da konkurenca ni izkrivljena, še posebej, če upoštevamo tudi ponudnike tujih skladov.

 

Za strokovni posvet v povezavi z vašimi investicijskimi odločitvami ali z ustreznostjo vašega naložbenega portfelja, nas lahko vsak delovni dan, od 9. do 17. ure, pokličete na telefonsko številko 059/090-220 ali pa izpolnite spodnji obrazec in si rezervirajte termin za brezplačno svetovanje!
Ime:
Priimek:
Tel.: / GSM:
Email:
Področje zanimanja:

Naložbe v vzajemne sklade
Potrebujem nasvet za naložbo v sklad
Zanima me več informacij o skladih


Zavarovanja
Želim rezervirati termin za 30-min svetovanje brez obveznosti
Zanimam se za zavarovanje podjetja
Zanimam se za avtomobilsko zavarovanje
Zanimam se za zavarovanje nepremičnine (hiša, stanovanje, vikend)
Zanimam se za turistično zavarovanje
Zanimam se za dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Zanimam se za življenjsko zavarovanje
Zanimam se za nezgodno zavarovanje
Zanimam se za zavarovanje pravne zaščite
Potrebujem pomoč ob škodnem dogodku
Drugo

Vprašanje:
Potrebujem osebni posvet (vpišite dan in uro):
Prosimo, vpišite rezultat (*)    :
OPOMBA: Vaše vprašanje ali naročilo za osebno svetovanje bo posredovano družbi i-zavarovanje d.o.o. Več informacij o sodelovanju med družbama Denarnisupermarket in i-zavarovanje d.o.o. si lahko preberete tukaj. Vprašanja ali naročila za osebno svetovanje vas v nobenem primeru ne zavezujejo k nakupu finančnih proizvodov ali storitev in so obravnavani v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.
(*) Prosimo označite, da se strinjate, da se naročilo skupaj z osebnimi podatki, ki ste jih vnesli, posredujejo družbi i-zavarovanje d. o. o.

Po internetu se sprehaja ogromno robotkov, ki avtomatsko izpolnjujejo takšne in podobne spletne obrazce, ter ponujajo viagro, ogromne zaslužke in podobno. Preprečevanju le tega, je namenjen zadnji izračun.
 

 

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>