Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 04:29
-0,15 %
50.472,51
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 05.03
-0,50 %
1.447,46
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Kako ravnati v primeru stečaja banke ali v primeru združitve bank?

BSI, 05.05.2013 |
5 komentarjev
Komentarji Komentiraj

1. Kaj naj stori vlagatelj, če se začne stečaj nad banko, v kateri ima svoje vloge?
2. Kaj bo v obvestilu?
3. Ali bo moral vlagatelj za uveljavljanje zajamčene vloge prijaviti svojo terjatev stečajnemu senatu oziroma stečajnemu sodišču?
4. Ali bo potrebno vložiti zahtevke za izplačilo zajamčenih vlog?
5. Kaj se bo zgodilo z zajamčeno vlogo v primeru stečaja banke, če bo njen vlagatelj takrat v tujini ali če zaradi posebnega razloga ne bo mogel uveljaviti svoje pravice v zvezi z zajamčeno vlogo?
6. Do kdaj bo lahko uveljavljal te pravice?

1. Kaj naj stori vlagatelj, če se začne stečaj nad banko, v kateri ima svoje vloge?

V primeru stečaja banke naj vlagatelj počaka na javno obvestilo Banke Slovenije vlagateljem o začetku stečaju banke in pogojih za uveljavljanje pravice do izplačila zajamčenih vlog in nato ravna v skladu z njim.


2. Kaj bo v obvestilu?

  • datum začetka izplačevanja vlog in banka prevzemnica, ki bo izplačevala zajamčene vloge;

Zakon določa, da mora banka prevzemnica pričeti izplačevati zajamčene vloge najkasneje dvajseti delovni dan od začetka stečajnega postopka nad banko; le v izjemnih okoliščinah je ta rok dovoljeno podaljšati za deset delovnih dni.

  • datum, po katerem se bo znesek neizplačane zajamčene vloge spremenil v vpogledno vlogo v banki prevzemnici;

Če vlagatelj do navedenega datuma iz kakršnihkoli razlogov ne bo izkoristil pravice do razpolaganja z zajamčenim zneskom, se bo njegova neizplačana zajamčena vloga spremenila v vpogledno vlogo v banki prevzemnici na podlagi zakona. Ko bo prišel na banko prevzemnico, mu bo banka izplačala ta sredstva (ali v gotovini ali pa v obliki prenosa sredstev na račun pri drugi banki). Če se bo vlagatelj odločil, da bo nadaljeval poslovni odnos z banko prevzemnico, pa bo lahko vpogledno vlogo preoblikoval v sredstva na transakcijskem računu, drugo hranilno vlogo, denarni depozit ali drugo obliko vlaganja ali investiranja denarnih sredstev pri tej banki.

  • datum, v katerem morajo odvetniki in notarji banki v stečaju sporočiti podatke za izplačilo zajamčenih vlog upravičencem na računih odvetniške oz. notarske hrambe, da bodo le te banke lahko uvrstile na seznam zajamčenih vlog po posameznem vlagatelju.
  • ostale informacije glede uveljavljanja vlagateljevih terjatev do banke v stečaju ter
  • ostale formalnosti, ki so potrebne za uresničitev in uveljavitev jamstva. 

3. Ali bo moral vlagatelj za uveljavljanje zajamčene vloge prijaviti svojo terjatev stečajnemu senatu oziroma stečajnemu sodišču?

Ne, prijava terjatve stečajnemu sodišču ni potrebna. Z dnem začetka stečaja nad banko pridobi vlagatelj pravico do izplačila zajamčene vloge na podlagi zakona samodejno. Zakon določa, da so vse terjatve iz naslova vlog, ki štejejo kot zajamčene, avtomatično prijavljene v stečajnem postopku s tem, ko Banka Slovenije sodišču predloži zapisnik o ugotovitvi stanja vlog. Kot prijavljene štejejo vloge ne glede na višino (torej tudi, če so v seštevku višje od 100.000 EUR).


4. Ali bo potrebno vložiti zahtevke za izplačilo zajamčenih vlog?

Ne, ne bo potrebno.


5. Kaj se bo zgodilo z zajamčeno vlogo v primeru stečaja banke, če bo njen vlagatelj takrat v tujini ali če zaradi posebnega razloga ne bo mogel uveljaviti svoje pravice v zvezi z zajamčeno vlogo? Do kdaj bo lahko uveljavljal te pravice?

Znesek zajamčene vloge se po dveh mesecih (datum bo objavljen v obvestilu vlagateljem o začetku izplačevanja vlog) spremeni v vpogledno vlogo v banki prevzemnici. To pomeni, da se lahko vlagatelj kadarkoli po datumu začetka izplačevanja oglasi v banki prevzemnici, kjer lahko uveljavlja pravico do razpolaganja s svojo zajamčeno vlogo oz. vpogledno vlogo. Pravico vlagatelja do izplačila zajamčene vloge lahko uveljavi tudi za to dejanje pooblaščena oseba, ki pa mora pri tem predložiti notarsko overjeno pooblastilo.

 

Preberi tudi:

 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

posojila386
posojila386, 19.03.2019 14:14

poslovna priložnost


Pozdravljeni, rad bi vas obvestil o poslovni priložnosti. Sem finančni operater, ki posreduje na področju kreditov ter kratkoročnih in dolgoročnih naložb med posamezniki in neprofitnimi podjetji ... V nedavnem partnerstvu z Evropsko centralno banko in Svetovno banko vam lahko zdaj odobrimo posojila z letno obrestno mero 3%. Ponujamo več vrst kreditov, vključno z:
- komercialno posojilo,
- osebno posojilo
- hipoteke,
- avto posojilo,
- študentsko posojilo
- Pripravljen za šolanje svojih otrok.
- posojila za konsolidacijo dolgov itd.
KONTAKTIRAJTE SE V PRIVATNEM KADI ZANIMAJO Z veseljem vas bom štel med naše zadovoljne stranke. E-naslov: posojila386@gmail.com
Whatsapp: +33 6 44 69 81 35
Viber: +33 6 44 69 81 35

, 06.11.2018 04:02

VdXDzmoIgw FwiMrHvmNT EhaUWiyjhG kZOktEosQd RFEJVeZWpQ TYRJidEXYh ouBqEpsyES yITFCNnisS ZKNcxRGKLj XGQUJGuXPy

posojila386
posojila386, 30.06.2018 00:48

Neverjetno, vendar resnično


Zaslužite od posojila od 5.000 do 10.000.000 € s tem gospodom Ivanom Tomaslavićem, ki mi je odobril posojilo v višini 10.000 € v manj kot 72 urah po tem, ko je sledil vsem korakom k pismu, mu lahko Bog narediti stokrat. Resna ponudba in zelo zanesljiva z večjo varnostjo. Če vas zanima, kontaktirajte to gospo.
E-pošta: posojila386@gmail.com
Viber: +22 995608568

aljosa
aljosa, 13.05.2013 18:41

Zajamčene so vloge na podlagi: pogodbe o vodenju transakcijskega računa, hranilne vloge, denarnega depozita in potrdila o depozitu oziroma blagajniškega zapisa, če sta izdana kot imenski vrednostni papir in glasita na ime te osebe.


Sistem zajamčenih vlog je v Republiki Sloveniji zasnovan po t.i. ex-post sistemu, kar pomeni, da banke in hranilnice vplačajo sredstva za sistem zajamčenih vlog v primeru stečaja katere od bank oz. hranilnic. Kljub temu je zanje predpisana stalna pripravljenost v obliki posebnih naložb v visoko likvidne vrednostne papirje, ki bi jih banke in hranilnice po potrebi lahko prodale in uporabile za vplačilo svojih obveznosti v primeru stečaja katere od bank.
V primeru, da banke v določenem primeru ne bi uspele pravočasno zagotoviti zadostnih sredstev za izplačilo zajamčenih vlog, je z zakonom predvideno, da sredstva začasno zagotovi Republika Slovenija


V primeru stečaja katerekoli banke ali hranilnice s sedežem v RS bo najpozneje v 20 delovnih dneh (izjemoma v 30 delovnih dneh) od dneva začetka stečajnega postopka vaša zajamčena vloga izplačana pri banki prevzemnici,ki jo bo določila Banka Slovenije.

avant
avant, 13.05.2013 06:53

In kako je z vezanimi denarnimi sredstvi v obliki depozitov? Ali banka prevzemnica prevzame tudi obveznosti iz Pogodb o vezavi denarnish sredstev? Torej izplačilo obresti.


hvala

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>