Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 08:58
0,35 %
10.287,70
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 23.09
0,23 %
1.195,77
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Nekaj milisekund, ki loči milijonarje od poražencev

Financnitrgi.com, 14.06.2014 | Klemen Furlan
1 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Ni hiter samo tempo življenja, danes se bolj hitro kot kdajkoli prej odvija tudi borzni svet.

 

Za-clanek_Nekajmilisekund-1402776617.jpg

 

Statistika poroča, da naj bi kar 70% vseh transakcij na ameriških delniških trgih opravili računalniki z vnaprej sprogramiranimi algoritmi. Na borzah dandanes trgujejo izjemno hitri računalniki, ki merjeno v milisekundah ločijo dobre od najboljših trgovcev na svetu. In prav hitrost na koncu odloča o tem, kdo iz igre odide kot zmagovalec z velikim zaslužkom.

 

In tisto, kar je še bolj zanimivo – v povprečju naj bi tako svetovnih borzah kar 7 od 10 trgovalnih potez naredil vnaprej sprogramiran računalnik in ne človek, broker ali kdo drug, ki stavi na rast oziroma padec nekega finančnega instrumenta. Trgovanje na novice – priložnost za zaslužek ali borzni samomor?

 

Za tiste, ki ne veste o čem točno pišemo …

 

Gre za tako imenovani ‘high frequency trading‘ (v slovenščini imamo izraz visoko frekvenčno trgovanje oziroma kratica HFT). Gre za obliko trgovanja, ki uporablja superračunalnike in zapletene algoritme. Vse moči so tako uperjene v avtomatizacijo in hitrost – boj za ugodno pozicijo in potencialni zaslužek se tako meri v milisekundah.

 

V finančni skupnosti sta nastala dva kampa – tisti, ki zagovarjajo visoko frekvenčno trgovanje (HFT) in tisti, ki so proti. Prvi pravijo, da HFT povečuje likvidnost trgov in jih dela bolj učinkovite, medtem ko so argumenti druge skupine, da HFT povzroča t.i. “Flash Crash” (zelo hitre padce cen) in ogroža celoten trg s tem, da ga naredi manj stabilnega.

 

Zakaj je ta prednost, merjena v milisekundah, za marsikoga tudi sporna?

Mnogi so namreč prepričani, da v tem primeru ne gre za veščino ali hitrost, ampak nelegalno prednost na trgu, ki bi morala biti sankcionirana. Za ostre nasprotnike je predvsem sporno to, da je pri nekaterih pomembnih novic v zameno za plačilo možno dobiti informacije pred ostalimi.

 

V zvezi s tem je bil odmeven predvsem primer objave podatkov o potrošnikih. Izvajalcu te raziskave (Univerzi v Michiganu) je servis za distribucijo podatkov Reuters plačal zajeten kup denarja, da lahko te podatke naprej prodaja tistim, ki želijo predčasen dostop do teh podatkov pred ostalo javnostjo.

 

Klemen FurlanKlemen Furlan je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami in glavni upravljalec sklada pri Numerica Partnerji DZU. Specializiran je za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

 

Prijavni obrazec v Klub Finančni trgi

Ime:
Priimek:
Tel.: / GSM:
Email:

Včlanitev v klub FT:
Klub FT je klub za trgovalce, ki hočejo več. Pridružite se prek 40 zadovoljnim članom, ki izkoriščajo trgovalne ideje in izobraževanja podjetja Finančni trgi d.o.o., uporabljajo široko znanje o finančnih trgih za lastne ideje in so najbrž edina skupina v Sloveniji, ki v povprečju služi s trgovanjem.

DA, prijavljam se na dogodek.

DA, želim se včlaniti v Klub Finančni trgi po posebni ceni 129 eur (namesto 149 eur), ki velja za uporabnike / obiskovalce Denarnega supermarketa. Z včlanitvijo v Klub FT boste lahko koristili paleto več ugodnosti. Več - tukaj.
Dodatne opombe:
Prosimo, vpišite rezultat (*)    :
Z izpolnitvijo zgornjih osebnih podatkov se strinjate, da vašo prijavo na dogodek in / ali včlanitev v Klub FT posredujemo podjetju Finančni trgi d.o.o., s katerim boste tudi zaključili celoten postopek prijave oz. včlanitev v Klub FT. Za vse dodatne informacije lahko pokličete na 040/891-091 ali 059/033-240 ali pišete na info@financnitrgi.com.​

Po internetu se sprehaja ogromno robotkov, ki avtomatsko izpolnjujejo takšne in podobne spletne obrazce, ter ponujajo viagro, ogromne zaslužke in podobno. Preprečevanju le tega, je namenjen zadnji izračun.
 

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

emanuel goldstein
emanuel goldstein, 16.06.2014 10:17

Rešitev je na dosegu roke. Vse transakcije, kjer je nakup in prodaja manj kot npr 5 min. narazen, je treba obdavčit s tistim famoznim 01% na transakcijo. Tako bi obdavčili otežili krajo navadnih delničarjev.

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>