Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 09:49
0,64 %
10.317,74
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 07:50
-0,91 %
1.184,86
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

5 obveznih korakov, da si oblikujete dobro trgovalno strategijo

Financnitrgi.com, 17.06.2014 | Uroš Bric
0 komentarjev
Komentarji Komentiraj

5 korakov: program preverjanja trgovalne strategije in dobra baza podatkov zaključnih cen za različne delnice, določitev načina in časovnega obdobja trgovanja, upoštevanje baze podatkov iz preteklosti, zaupanje v sistem...


1. Korak

Najpomembnejše pri oblikovanju strategij je t.i. program preverjanja oz. backtesting trgovalne strategije ter dobra baza podatkov zaključnih cen za različne delnice. Oblikovanje in testiranje strategije temelji na podlagi tehnične analize, ki zagovarja tezo, da se preteklost periodično ponavlja. Ker bomo oblikovali in preverili strategijo na preteklih podatkih, potrebujemo urejeno bazo podatkov vsaj za nekaj let nazaj.

Dandanes je na razpolago veliko različnih programov za testiranje oz. backtesting, od popolnoma avtomatiziranih (v katere vnesemo dane parametre in nam program samodejno poda izračune) do bolj preprostih, ki delujejo kot nekakšen časovni stroj.

Bistvo backtestinga ni oblikovanje popolne strategije,  ki bo prinašala bajne dobičke, ampak oblikovanje robustne strategije, ki je predvidljiva in se bo v prihodnosti obnašala podobno, kot se je v času našega testiranja.

2. Korak

Za začetek oblikovanja strategije  je predvsem pomembno  ugotoviti, na kakšen način bomo trgovali, v katerem časovnem obdobju, kakšne indikatorje bomo uporabljali in kako bodo le-ti proizvajali vstopne in izstopne signale.

Seveda pa moramo pri oblikovanju strategije upoštevati tudi naše osebnostne lastnosti, pričakovanja, izkušnje ter navsezadnje količino kapitala.

e-forex2u-1402908926.jpg

3. Korak

Pri oblikovanju strategije vedno izhajamo iz baze podatkov za pretekla obdobja. Ker so vsi indikatorji izvedeni iz preteklih podatkov, lahko za vsak indikator zapišemo formulo, ki definira ta indikator. Na tak način opredeljene indikatorje in njihove parametre prenesemo v računalniški jezik ter sprogramiramo aplikacijo.

Strategije pa lahko testiramo tudi ‘ročno’, vendar pride predvsem v poštev pri bolj enostavnih strategijah, kot sta dve sredini. Toda za bolj zanesljiv in profesionalen pristop pa je priporočljivo testiranje z avtomatskim programom.

4. Korak

Po zaključenem testiranju pregledamo dobljene rezultate in jih preučimo. Iz dobljenih rezultatov tako izluščimo strategijo oz. splet indikatorjev, ki dajejo najboljše rezultate glede na naše kriterije. Na ta način izberemo strategijo, ki najbolj odgovarja našemu stilu trgovanja in nam obenem daje dobre rezultate.

Obvezen korak, preden se lotimo trgovanja s pravim denarjem, je da opredeljeno strategijo preizkusimo na virtualnem računu, kjer ob trenutnih razmerah na trgu opazujemo, kako se strategija obnese.

Med trgovanjem na demo računu poskusimo eliminirati vse napake in pomanjkljivosti, ki smo jih morebiti spregledali. Pri tem koraku se lahko zopet vrnemo na testiranje strategije z optimizacijo določenih parametrov, če se nam to zdi potrebno.

5.Korak

Ko je šla strategija skozi vse zgoraj naštete faze, je torej pripravljena na pravi trg. Pogosto se zgodi, da izbrana strategije takoj ne da želenih rezultatov, ki smo jih dobili pri testiranju – prav zato je zelo pomembno, da sistemu zaupamo.

Tudi najboljši sistemi imajo lahko namreč več zaporednih slabih pozicij preden naposled pride prava, seveda v mejah ustreznega in pravilnega money managmenta.


Prijavni obrazec v Klub Finančni trgi

Ime:
Priimek:
Tel.: / GSM:
Email:

Včlanitev v klub FT:
Klub FT je klub za trgovalce, ki hočejo več. Pridružite se prek 40 zadovoljnim članom, ki izkoriščajo trgovalne ideje in izobraževanja podjetja Finančni trgi d.o.o., uporabljajo široko znanje o finančnih trgih za lastne ideje in so najbrž edina skupina v Sloveniji, ki v povprečju služi s trgovanjem.

DA, prijavljam se na dogodek.

DA, želim se včlaniti v Klub Finančni trgi po posebni ceni 129 eur (namesto 149 eur), ki velja za uporabnike / obiskovalce Denarnega supermarketa. Z včlanitvijo v Klub FT boste lahko koristili paleto več ugodnosti. Več - tukaj.
Dodatne opombe:
Prosimo, vpišite rezultat (*)    :
Z izpolnitvijo zgornjih osebnih podatkov se strinjate, da vašo prijavo na dogodek in / ali včlanitev v Klub FT posredujemo podjetju Finančni trgi d.o.o., s katerim boste tudi zaključili celoten postopek prijave oz. včlanitev v Klub FT. Za vse dodatne informacije lahko pokličete na 040/891-091 ali 059/033-240 ali pišete na info@financnitrgi.com.​

Po internetu se sprehaja ogromno robotkov, ki avtomatsko izpolnjujejo takšne in podobne spletne obrazce, ter ponujajo viagro, ogromne zaslužke in podobno. Preprečevanju le tega, je namenjen zadnji izračun.
 
Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>